Viljavalmisteet ovat tärkeitä energian, hiilihydraattien ja proteiinin lähteitä. Täysjyväviljavalmisteet, etenkin ruisleipä ja täysjyväpuurot, ovat erinomaisia kuidun lähteitä ja sisältävät runsaasti B-vitamiineja sekä kivennäisaineita. Täyjyväviljaa tulisi saada 90 grammaa päivässä (kuivapainosta). Tämä tarkoittaa käytännössa esim. lautaselllista kaurapuuroa, kolmea täysjyväruisleipää ja reilua desilitraa keittettyjä ohrasuurimoita.
Syö täysjyväleipää ja -puuroa
Täysjyväviljavalmisteet kuuluvat joka päivään lähes joka aterialle. Sisällytä ruokavalioosi vähäsuolaista täysjyväleipää, erityisesti ruisleipää tai muita viljavalmisteita, kuten puuroa tai mysliä.
Jos haluat syödä makeaa, valitse arkikäyttöön pullia sekä erilaisia hiivataikinapohjaisia piirakoita. Runsaasti kovaa piilorasvaa sisältäviä leivonnaisia, kuten keksejä, viinereitä, murotaikinaleivonnaisia ja lehtitaikinoista valmistettuja pasteijoita sekä uppopaistettuja piirakoita ei ole suositeltavaa syödä päivittäin.
Perunaa monipuolisesti
Peruna on sekä ympäristön että ravitsemuksen kannalta hyvä ruoka-aine. Se sisältää kohtuullisesti energiaa ja runsaasti useita kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia sekä C-vitamiinia. Keitetty peruna sopii hyvin arkiruoaksi ja rasvaisia perunaruokia ja -jalosteita käytetään vain satunnaisesti. Syö perunaa siis mieluiten keitettynä, soseena tai uunissa kypsennettynä ilman rasvalisäystä. Perunan sijasta voit käyttää täysjyväviljalisäkettä. Keitetty peruna sisältää vähemmän energiaa kuin vastaava määrä keitettyä viljalisäkettä.
Helpot eväät
Täytetty leipä ja hedelmä on helppo eväs (Kuva VRN).
Puuroa aamiaisella
Puuro ja pakastemarjat - maukas ateria (Kuva VRN)