Täysjyväviljavalmisteet

Viljavalmisteet ovat tärkeitä energian, hiilihydraattien ja proteiinin lähteitä. Täysjyväviljavalmisteet, etenkin ruisleipä ja täysjyväpuurot, ovat erinomaisia kuidun lähteitä ja sisältävät runsaasti B-vitamiineja sekä kivennäisaineita. Täyjyväviljaa tulisi saada 90 grammaa päivässä (kuivapainosta). Tämä tarkoittaa käytännössa esim. lautaselllista kaurapuuroa, kolmea täysjyväruisleipää ja reilua desilitraa keittettyjä ohrasuurimoita.

Syö täysjyväleipää ja -puuroa

Täysjyväviljavalmisteet kuuluvat joka päivään lähes joka aterialle. Sisällytä ruokavalioosi vähäsuolaista täysjyväleipää, erityisesti ruisleipää tai muita viljavalmisteita, kuten puuroa tai mysliä.

Jos haluat syödä makeaa, valitse arkikäyttöön pullia sekä erilaisia hiivataikinapohjaisia piirakoita. Runsaasti kovaa piilorasvaa sisältäviä leivonnaisia, kuten keksejä, viinereitä, murotaikinaleivonnaisia ja lehtitaikinoista valmistettuja pasteijoita sekä uppopaistettuja piirakoita ei ole suositeltavaa syödä päivittäin.

Helpot eväät

Täytetty leipä ja hedelmä on helppo eväs (Kuva VRN).

Puuroa aamiaisella

Puuro ja pakastemarjat - maukas ateria (Kuva VRN)

Sivu on viimeksi päivitetty 13.1.2025