Ravitsemushoitoa ja ravitsemusosaamista edistetään kansallisesti

7. marraskuuta 2024

Vajaaravitsemus on yleistä sairaalapotilailla ja se lisää komplikaatioiden riskiä ja hidastaa sairauksista toipumista. Vajaaravitsemus lisää myös hoitohenkilöstön työmäärää ja hoitoaikoja.

Ravitsemushoitosuosituksen jalkauttamishankkeessa on koulutettu ammattilaisia kaikilla hyvinvointialueilla, Helsingissä ja Ahvenanmaalla edistämään ravitsemusterveyttä ja ravitsemishoitoa sekä vastaamaan potilaiden vajaaravitsemuksen haasteisiin.

Vajaaravitsemuksen ehkäisy kannattaa

Ravitsemushoitosuosituksen jalkauttamishankkeen päätösseminaari järjestettiin Ruokavirastolla 7.11.2024. Seminaarin avasi sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso kertomalla hyvän ravitsemuksen merkityksestä ”Laadukas ja terveellinen ravinto on keskeistä henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta. Yksilöllisen ohjauksen ja neuvonnan lisäksi on varmistettava, että ruokaympäristö tukee terveyttä edistäviä valintoja. Ruokapalvelut sairaaloissa, kotipalveluissa ja päivä- ja palvelukeskuksissa, ovat avainasemassa”, painottaa ministeri Kaisa Juuso.

Seminaariin oli pyydetty hyvinvointialueita kertomaan oman alueensa suunnitelmia ravitsemushoidon toteuttamisesta ja kehittämisestä. Professori Ursula Schwab kertoi vajaaravitsemusriskissä olevien potilaiden tunnistamisen tärkeydestä: ”Potilaiden vajaaravitsemusriski tulee seuloa hoitosuosituksen mukaisesti lapsille ja aikuisille kehitetyillä seuloilla, jotka ovat helppoja ja nopeita käyttää. Jos riski on koholla, edetään selkeiden toimintaohjeiden mukaisesti. Seminaarin puheenjohtajan toiminut Sirpa Sarlio sosiaali- ja terveysministeriöstä jatkaa: ”Ravitsemushoidolla säästetään kustannuksissa, kun toipuminen ja paraneminen nopeutuvat ja potilaiden elämänlaatu paranee.”

Lisäksi seminaarissa esiteltiin laaja kattaus eri ammattilaisten esityksiä useilta hyvinvointialueilta mm. vajaaravitsemuksen tunnistamiseen, ehkäisyyn, hoitoon, ravitsemusterveyden edistämiseen, ruokapalveluihin ja verkostoyhteistyöhön liittyen.

Verkkokoulutus

Seminaarin lopuksi Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Satu Jyväkorpi kertoi ravitsemushoitosuosituksen verkkokoulutuksesta. ”Verkkokoulutus on avoin kaikille ammattilaisille ja asiasta kiinnostuneille ja sitä kehitetään ja vielä syksyn ja kevään aikana. Toivomme, että kaikki hyvinvointialueet ottavat koulutuksen käyttöönsä”, sanoo Satu Jyväkorpi.

Lisätietoa:

Satu Jyväkorpi, pääsihteeri
Valtion ravitsemusneuvottelukunta c/o Ruokavirasto
satu.jyvakorpi(at)ruokavirasto.fi
+358 29520 4262, 050 401 2427

Linkki verkkokoulutukseen: https://avoinkoulutus.ruokavirasto.fi/login/index.php