Valtioneuvoston toimintaohjelmia

Valtioneuvoston ja ministeriöiden ohjelmia

Terveyden edistäminen, johon ravitsemus kuuluu osana, on noussut viime vuosina myös valtiovallan keskeiseksi painopistealueeksi. Hallituskaudella 2008-11 hallituksen Terveyden edistämisen politiikkaohjelmaan sisältyi toimenpiteenä terveyttä edistävää liikuntaa ja ravitsemusta käsittelevän periaatepäätöksen laatiminen. Se valmisteltiin terveyttä edistävän liikunnan neuvottelukunnan, valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja sosiaali- ja terveysministeriön yhteistyönä. Lisäksi laadittiin sen toimeenpanosuunnitelma. Hallitus hyväksyi Valtioneuvoston periaatepäätöksen terveyttä edistävän liikunnan ja ravinnon kehittämislinjoista 12.6 2008. Siihen sisältyviä toimenpiteitä pyritään edelleen edistämään myös nykyisissä politiikkaohjelmissa.

Voimassa olevia politiikkaohjelmia

Ruokapoliittinen selonteko

Ruoka2030 - Valtioneuvoston selonteko ruokapolitiikasta.

Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen 2030
- valtioneuvoston periaatepäätös

Imetyksen edistämisen toimintaohjelma

Kansallisen imetyksen edistämisen toimintaohjelman tarkoituksena on linjata lähivuosien imetyksen edistämistyötä. Tavoitteena on tukea ja edistää imetystä siten, että äidit voivat imettää vauvojaan toivomustensa mukaisesti ja että apua imetyksen ongelmatilanteisiin olisi saatavilla riittävästi. Erityisenä tavoitteena on kaventaa imetyksessä esiintyviä sosioekonomisia eroja. 

Toimintaohjelma on tarkoitettu lasta odottavien ja vauvaperheiden parissa työskenteleville terveydenhuollon ammattilaisille, terveydenhuollon johtamistehtävissä toimiville ja terveyden edistämistyöstä vastaaville työntekijöille sekä terveysalan kouluttajille, opiskelijoille ja tutkijoille. Kohderyhmiä ovat lisäksi pienten lasten ja vanhempien hyvinvointia edistävät järjestöt ja ammattijärjestöt. Vastuu ohjelman tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutumisesta on päättäjillä ja johtavassa asemassa olevilla viranhaltijoilla.

Kansallinen imetyksen edistämisen toimintaohjelma 2018-2022

Imeväisikäisten ruokinta Suomessa 2019

 

Sivu on viimeksi päivitetty 10.6.2023