Elintarvikkeiden täydentäminen D-vitamiinilla

Huhtikuu 2010

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee seuraavia toimenpiteitä väestön  D-vitamiinin saannin parantamiseksi:

D-vitamiinin saantia on mahdollista nostaa lisäämällä D- vitamiinia elintarvikkeisiin tai antamalla suosituksia esimerkiksi ravintolisien käyttämiseksi tai tiettyjen ruokien valinnan suhteen. Lisäksi on teoriassa myös mahdollista lisätä D-vitamiinia epäsuorasti ruokavalioon, lisäämällä sitä eläinten rehuihin. D-vitamiinin riittävää saantia sekä ihosta että ravinnosta kuvataan seerumin D-vitamiinin eli 25(OH)D:n pitoisuudella. Yli 50 nmol/l – pitoisuutta pidetään terveyden kannalta riittävänä. Normaalisti ulkona kesäkuukausina aikaansa viettävät ihmiset tarvitsevat tutkimusten mukaan talvella D-vitamiinia noin 10 µg/vrk ravinnosta tai ravintolisistä, jotta seerumin 25(OH)D-pitoisuus olisi riittävä.

  • D-vitamiinin suositeltava päivittäinen saanti on siis 10 μg / vuorokausi niin lapsille kuin aikuisille.
  • Kahden viikon ikäisestä 2-vuotiaaksi saakka lapsille suositellaan D-vitamiinivalmisteen ympärivuotista käyttöä 10 μg / vuorokausi. 
  • 2-18-vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmisteen ympärivuotista käyttöä 7,5 μg / vuorokausi.
  • Raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan D-vitamiinilisää 10 μg / vuorokausi ympäri vuoden.
  • D-vitamiinivalmisteen käyttöä suositellaan myös heille, jotka eivät käytä säännöllisesti D-vitamiinilla täydennettyjä tuotteita tai kalaa.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan D-vitamiiniraportissa tarkastellaan keinoja, miten D-vitamiinin saantia voidaan lisätä erilaisilla elintarvikkeiden täydentämistoimenpiteillä.

Toimenpide-ehdotuksia ovat:

  • Nestemäisiin maitotuotteisiin suositellaan lisättäväksi D3-vitamiinia 1 μg/100 ml.
  • Kaikkiin levitettäviin ravintorasvoihin voita lukuun ottamatta suositellaan lisättäväksi D3-vitamiinia 20 μg/100 g. Täysin kasvipohjaisiin tuotteisiin vitamiini voidaan lisätä D2-muodossa.
  • Toimenpiteiden vaikutusta eri väestöryhmien D-vitamiinin saantiin ja D-vitamiinistatukseen tulee seurata.
  • Kananmunien D-vitamiinipitoisuus tulee analysoida uudelleen ja Fineli-tietopankin muidenkin elintarvikkeiden D-vitamiinipitoisuudet tarkistaa.
  • Pohjoismaissa ravitsemussuosituksia valmistelevaa työryhmää pyydetään ottamaan D-vitamiinisuositusten päivittäminen erityisen tarkastelun kohteeksi.

Sähköinen julkaisu: D-vitamiinityöryhmän raportti 2010 (pdf)

 

Sivu on viimeksi päivitetty 3.1.2020