Huhtikuu 2010
Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee seuraavia toimenpiteitä väestön D-vitamiinin saannin parantamiseksi:
D-vitamiinin saantia on mahdollista nostaa lisäämällä D- vitamiinia elintarvikkeisiin tai antamalla suosituksia esimerkiksi ravintolisien käyttämiseksi tai tiettyjen ruokien valinnan suhteen. Lisäksi on teoriassa myös mahdollista lisätä D-vitamiinia epäsuorasti ruokavalioon, lisäämällä sitä eläinten rehuihin. D-vitamiinin riittävää saantia sekä ihosta että ravinnosta kuvataan seerumin D-vitamiinin eli 25(OH)D:n pitoisuudella. Yli 50 nmol/l – pitoisuutta pidetään terveyden kannalta riittävänä. Normaalisti ulkona kesäkuukausina aikaansa viettävät ihmiset tarvitsevat tutkimusten mukaan talvella D-vitamiinia noin 10 µg/vrk ravinnosta tai ravintolisistä, jotta seerumin 25(OH)D-pitoisuus olisi riittävä.
- D-vitamiinin suositeltava päivittäinen saanti on siis 10 μg / vuorokausi niin lapsille kuin aikuisille.
- Kahden viikon ikäisestä 2-vuotiaaksi saakka lapsille suositellaan D-vitamiinivalmisteen ympärivuotista käyttöä 10 μg / vuorokausi.
- 2-18-vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmisteen ympärivuotista käyttöä 7,5 μg / vuorokausi.
- Raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan D-vitamiinilisää 10 μg / vuorokausi ympäri vuoden.
- D-vitamiinivalmisteen käyttöä suositellaan myös heille, jotka eivät käytä säännöllisesti D-vitamiinilla täydennettyjä tuotteita tai kalaa.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan D-vitamiiniraportissa tarkastellaan keinoja, miten D-vitamiinin saantia voidaan lisätä erilaisilla elintarvikkeiden täydentämistoimenpiteillä.
Toimenpide-ehdotuksia ovat:
- Nestemäisiin maitotuotteisiin suositellaan lisättäväksi D3-vitamiinia 1 μg/100 ml.
- Kaikkiin levitettäviin ravintorasvoihin voita lukuun ottamatta suositellaan lisättäväksi D3-vitamiinia 20 μg/100 g. Täysin kasvipohjaisiin tuotteisiin vitamiini voidaan lisätä D2-muodossa.
- Toimenpiteiden vaikutusta eri väestöryhmien D-vitamiinin saantiin ja D-vitamiinistatukseen tulee seurata.
- Kananmunien D-vitamiinipitoisuus tulee analysoida uudelleen ja Fineli-tietopankin muidenkin elintarvikkeiden D-vitamiinipitoisuudet tarkistaa.
- Pohjoismaissa ravitsemussuosituksia valmistelevaa työryhmää pyydetään ottamaan D-vitamiinisuositusten päivittäminen erityisen tarkastelun kohteeksi.
Sähköinen julkaisu: D-vitamiinityöryhmän raportti 2010 (pdf)