Helmikuu 2015
Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee seuraavia toimenpiteitä väestön jodin saannin parantamiseksi:
Jodin saanti ravinnosta on Suomessa väestötutkimusten perusteella liian vähäistä. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee seuraavia toimenpiteitä väestön jodin saannin parantamiseksi ja antaa seuraavat suositukset jodioidun suolan käytöstä:
- Käytetyssä suolassa tulisi olla jodia 25 μg/g.
- Joukkoruokailussa käytetään jodioitua suolaa.
- Kotitalouksissa käytetään jodioitua suolaa.
- Leipomoita suositellaan käyttämään jodioitua suolaa kaikessa tuotannossaan.
- Vähitellen Suomessa tulisi siirtyä käyttämään jodioitua suolaa kaikessa ruoanvalmistuksessa mukaan lukien elintarviketeollisuus.
- Väestötason suositus suolan saanniksi on enintään 5 g / vuorokausi. Jodioidun suolan käytöstä tehdään merkintä tuotteen pakkausmerkintöihin ainesosaluetteloon ”jodioitu suola” tai ”suola (suola, jodi)”.
Sähköinen julkaisu: Toimenpidesuositus jodin saannin parantamiseksi 2015 (pdf)
Lue lisää jodista.