Euroopan komission koordinoimassa hankkeessa selvitettiin yrttien ja mausteiden aitoutta. Hankkeessa tutkittiin oreganoa, paprikaa ja chiliä, kurkumaa, pippuria, juustokuminaa ja sahramia. Jäsenvaltiot toimittivat tutkittavaksi yhteensä 1885 näytettä, joista 323 (17 %) oli epäilyttäviä. Oreganonäytteistä lähes puolet oli epäilyttäviä. Oreganon seassa oli useimmiten runsaasti oliivipuun lehtiä.
Hankkeessa oli mukana 21 jäsenmaata ja Norja ja Sveitsi. Suomi ei osallistunut hankkeeseen.
Komission koordinoima hanke vahvisti aiempaa käsitystä, jonka mukaan yrttien ja mausteiden väärentäminen on melko yleinen ilmiö. Hankkeen tulosten perusteella tehostetaan yrttien ja mausteiden viranomaisvalvontaa.
Suomessa Tulli valvoo yrttejä ja mausteita niiden tuontivaiheessa ja tutkii niistä muuan muassa kiellettyjä väriaineita, raskasmetalleja, mikrobiologisia ominaisuuksia ja säteilyttämistä.
"Tutkimme Tullissa mausteita jatkuvasti. Jos löydämme näytteistä väärennösepäilyihin viittaavia tuloksia, asia siirtyy valvontaosastollemme tutkintaan", kertoo Tullilaboratorion johtaja Pirjo Sainio.
Maahantuonnin jälkeen yrttejä ja mausteita valvovat kuntien elintarvikevalvontaviranomaiset.
Viranomaisyhteistyön tiivistämisen lisäksi toimialan omat toimet ovat tärkeässä roolissa, koska elintarvikealan yritysten vastuu markkinoille saatettujen elintarvikkeiden turvallisuudesta ja aitoudesta on keskeinen osa elintarviketurvallisuuden varmistamista. Hankkeen tulokset auttavat myös maustealalla toimivia yrityksiä parantamaan valmiuttaan torjua väärennöksiä.
Results of first EU-wide survey about herbs and spices authenticity
Lisätietoa:
johtava lakimies Hanna Brotherus, Ruokavirasto (hankkeesta yleisesti), p. 0505553987
laboratorion johtaja Pirjo Sainio, Tullilaboratorio (yrttejä ja mausteita koskeva analytiikka), p. 0295 527 150
tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling, Tullin valvontaosasto, tuoteturvallisuus (maahantuotavien yrttien ja mausteiden valvonta), p. 0295 527 150