Yläsavolaiselle muurinpohjaletulle haetaan nimisuojaa

30. elokuuta 2023

Nimelle ”Yläsavolainen muurinpohjalettu” haetaan EU:n nimisuojaa. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on ProAgria Itä-Suomi ry/Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Yläsavolaisen muurinpohjaletun suojaus perustuu letun maineeseen perinteisenä yläsavolaisena erikoisherkkuna.

Yläsavolaisen muurinpohjaletun maantieteellisen alueen muodostavat Ylä-Savon kunnat: Iisalmi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Sonkajärvi ja Vieremä.

Varhaisin julkaistu resepti iisalmelaisesta juhannusherkusta eli Yläsavolaisesta muurinpohjaletusta löytyy jo vuoden 1933 Kotiliedestä, jossa annetaan valmistusohje muurinpohjaletuille.

Ylä-Savon Nuorisoseurojen Liitto järjesti ensimmäiset muurinpohjalettujen paistokilpailut vuonna 1972. Siitä lähtien kilpailuja on pidetty Ylä-Savossa maakuntajuhlissa. Letun pitsimäisyys, rapeus ja ohuus erottavat muurinpohjaletun tavallisista ohukaisista. Ominaisuudet ovat olleet merkittäviä arviointikriteerejä muurinpohjalettujen paistokilpailuissa.

1970-luvulla muurinpohjalettujen maine alkoi levitä Suomessa. Yläsavolaiset pystyttivät vuonna 1973 ensimmäisen kerran muurinpohjalettutukikohdan Helsingin Töölönrantaan kesäksi.

1970-luvulla pohjoisranskalaisessa Gouvesin kunnassa kiinnostuttiin yläsavolaisista muurinpohjaletuista verrokkina heidän paikallisiin ohukaisiinsa. Lettuvaltuuskunnat Iisalmesta ja Gouvesista tekivät vierailuja puolin ja toisin.

Yläsavolaisen muurinpohjaletun tuotekuvaus

Yläsavolainen muurinpohjalettu valmistetaan maidosta tai laktoosittomasta maitojuomasta, ohrajauhoista, vehnäjauhoista, kananmunista ja suolasta.

Yläsavolaiselle muurinpohjaletulle on tunnusomaista ohut ja pitsimäinen rakenne, kauniin ruskea väri sekä se, että tarjoilussa ensimmäinen paistopinta jätetään päällimmäiseksi.

Muurinpohjaletut paistetaan valurautaisella pannulla siten, että taikina valuu reunoilta pannun keskelle päin, jolloin niistä tulee muodoltaan soikeita. Paistamiseen käytetään voita tai laktoositonta voita. Letun koko voi vaihdella.

Muurinpohjalettu tarjotaan hillon, sokerin, voin tai marjasopan kanssa. Tyypillinen tarjoilutapa on suoraan lämpimänä pannulta, mutta sen voi nauttia myös jäähtyneenä tai kylmänä.

Vastaväitemenettely käynnissä nyt

Nimen rekisteröintiin liittyvä kansallinen vastaväitemenettely on käynnissä 29.9.2023 saakka. Aineisto on luettavissa osoitteessa: www.ruokavirasto.fi/ylasavolainen-muurinpohjalettu. Vastaväitteen voivat tehdä Suomessa sellaiset luonnolliset henkilöt tai oikeushenkilöt, joiden oikeutettua etua asia koskee. Ruokavirasto käsittelee vastaväitteet ja tekee asiasta päätöksen. Euroopan komissio päättää nimen rekisteröinnistä mahdollisen EU-käsittelyn jälkeen.

Lisätietoa:
Piritta Sokura, erityisasiantuntija
P. 040 570 7024
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi