Biosecurity in organic turkey farming was a joint project between Evira’s Risk Assessment Research Unit and MTT Taloustutkimus. The project constituted a part of the larger ”Starting organic turkey production in Finland” –program funded by the Ministry of Agriculture and Forestry. The aim of the overall program was to create a comprehensive launch- and development strategy for the organic turkey production chain and an operation model for organic turkey farming. The aspiration was for production to commence in a systematic, cost-effective and risk-conscious manner.
The aim of the Evira and MTT biosecurity project was to identify risks that influence the health and biosecurity of organic turkeys as well as risk consequences and risk management tools. The economic significance of these consequences and risk management tools was also evaluated.
Research group
Leena Sahlström (Evira)
Kitty Schulman (Evira)
Jaakko Heikkilä (MTT Taloustutkimus)
Participating organizations in the overall program
Evira
Hankkija Maatalous Oy
Länsi-Kalkkuna Oy
MTT Taloustutkimus
Satafood Kehittämisyhdistys ry
Suomen Siipikarjaliitto
Other collaborating partners
Aviagen turkeys
Atria Suomi Oy
Eläintautien torjuntayhdistys ETT ry
Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskus ja kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto, Helsinki University
HK Ruokatalo Oy
Pro Luomu
Timetable
2012 - 2014
Project funding
Ministry of Agriculture and Forestry
Evira
MTT Taloustutkimus
Additional information
Kitty Schulman, kitty.schulman@foodauthority.fi
Final report
Schulman K, Sahlström L, Heikkilä J: Animal disease hazards and biosecurity of organic and pastured turkeys (Eläintautivaarat ja tautisuojaus kalkkunoiden luomutuotannossa). Evira Research Reports 2/2014. Finnish Food Safety Authority Evira.
Other publications
Schulman K, Sahlström L: Loppuseminaari tiivisti luomukalkkunahankkeen tulokset. Saparo, April 2014.
Schulman K, Sahlström L, Heikkilä J: Tautisuojaus luomukalkkunatuotannossa., In: Nina Schulman (ed.), Maataloustieteen päivät 2014, Suomen maataloustieteen seuran tiedote no. 31, s. 153, 8-9 January 2014, Helsinki.
Kaukonen E, Nauholz H, Perko-Mäkelä P, Schulman K: Maailman siipikarjaeläinlääkärit koolla Ranskassa. Suomen Eläinlääkärilehti Vol. 10, s. 632-633.
Schulman K, Perko-Mäkelä P, Nauholz H, Kaukonen E: Siipikarja yhdistää eri maailmat - World Veterinary Poultry Association Conference. WVPAC2013, 19-23 August 2013 Nantes, France. Suomen Siipikarja 2013: 4, s. 20-21.
Schulman K, Perko-Mäkelä P, Nauholz H: Luomu- ja laidunsiipikarjan tuotantoa ranskalaisittain - koko ketjua halliten. Suomen Siipikarja 2013: 4, s. 28-29, 42.
Schulman K, Sahlström L: Biosecurity in organic turkey farming. World Veterinary Poultry Association Conference WVPAC2013, 19-23 August 2013 Nantes, France. WVPAC2013 Book of Abstracts, p. 331. Eläinlääkäripäivät 2013, 2.-29 November 2013 Helsinki. Eläinlääkäripäivät 2013 Luentokokoelma, s. 356.
Schulman K, Sahlström L, Heikkilä J: Suurimmat haasteet ja tautiriskit liittyvät luomutuotannossa kalkkunoiden ulkoiluun. Suomen siipikarja 2013: 3, s. 58-59.
Schulman K, Sahlström L: Tautisuojaus luomukalkkunatuotannossa. Saparo, August 2012.
Oral presentations
Schulman K: Laiduntavien kalkkunoiden tautisuojaus. Onnistuuko luomukalkkunatuotanto Suomessa? seminar. 11 February 2014, Helsinki.
Schulman K: Tautisuojaus luomukalkkunatuotannossa. Maataloustieteen päivät, 8-9 January 2014, Helsinki.
Schulman K: Biosecurity in Organic Turkey Farming. Nordic Poultry Conference, 6-8 November 2013 Helsinki.
Schulman K: Luomukalkkunan mahdollisuudet ja riskit Suomessa. Seminaari elintarvikkeiden, eläintautien ja kasvinterveyden riskinarvioinnista 15 April 2013, Helsinki.
Schulman K: Tautisuojaus luomukalkkunatuotannossa. Ajankohtaista riskinarvioinnista 19 March 2012, Helsinki.