Ruokien käsittelyyn ja valmistukseen liittyvät lämpötilavirheet ovat yleisin syy ruokamyrkytyksiin. Useimmat mikrobit lisääntyvät +6 - +60 asteen lämpötilassa.
Nopeinta mikrobien kasvu on +20 - +40 asteessa, ja jo muutaman tunnin säilytys tässä lämpötilassa muuttaa helposti pilaantuvat elintarvikkeet nauttimiskelvottomiksi.
Pidä huolta kylmäketjun katkeamattomuudesta
- Kuljeta elintarvikkeet nopeasti kaupasta kotiin tai käytä kylmälaukkua
- Hanki tuotteet mahdollisimman läheltä määränpäätä
- Säädä jääkaappi riittävän kylmäksi
- Säilytä helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä (alle +6 asteessa). Kala ja mäti tulee säilyttää +3 asteessa tai kylmemmässä
- Jos käytössäsi ei ole kylmätilaa, käytä muita kuin helposti pilaantuvia elintarvikkeita
- Myös vakuumipakatut ja marinoidut tuotteet tulee säilyttää kylmässä
- Älä käytä pakattuja tuotteita viimeisen käyttöajankohdan jälkeen
- Vain avaamaton ja kylmässä säilytetty elintarvike säilyy viimeiseen käyttöpäivään
Muista elintarvikehygienia myös lomalla
Huolehdi käsien puhtaudesta
Pese kädet aina ennen ruoanlaittoa. Pese käsiä myös ruoanvalmistuksen aikana, etenkin raa’an lihan, siipikarjanlihan tai kalan käsittelyn jälkeen tai kun siirryt käsittelemään toista raaka-ainetta, esimerkiksi salaatinvalmistuksesta valmiin ruuan käsittelyyn.
Retkiolosuhteisiin voi varata antiseptisiä kosteuspyyhkeitä, jos vesipesuun ei ole mahdollisuutta.
- Pese kädet aina ennen ruoanvalmistusta ja ennen ruokailua
- Älä valmista muille ruokaa, jos sinulla on vatsataudin oireita
Käsittele raakoja ja kypsiä elintarvikkeita erikseen ja eri välineillä
- Käytä raa’oille ja kypsille elintarvikkeille omia astioita ja työvälineitä.
- Kaikki raa’an lihan kanssa kosketuksissa olleet astiat ja ruokailuvälineet unohtamatta grillipihtejä on pestävä huolellisesti ennen niiden käyttämistä kypsennetyn lihan tai muiden elintarvikkeiden käsittelyyn.
- Älä käytä raa’an lihan marinadia kypsälle lihalle
Kypsennä lihatuotteet kunnolla
Grillaa/kuumenna lihatuotteet kypsiksi (siipikarja, sika, jauheliha). Älä maista raakaa jauhelihaa (esimerkiksi lihapullataikinaa). Erityisesti lapsille tarjottavan jauhelihan tulisi aina olla läpikypsää.
Varo oluttölkkien käyttöä grillauksessa
Kesäkokille esitellään mitä erilaisimpia "innokokin" valmistusmenetelmiä, joissa käytetään epätavallisia välineitä esimerkiksi oluttölkkejä. Metallitölkkien ja muiden elintarvikepakkausten tavanomaisesta poikkeavassa käytössä piilee omat vaaransa. Niistä saattaa siirtyä ruokaan vieraita aineita, jotka voivat olla terveydelle haitallisia. Vieraiden aineiden saannin välttämiseksi kannattaa kaihtaa outoja ruoanvalmistusmenetelmiä ja jättää ne kokeilematta.
Jäähdytä ruoka nopeasti
-
Tarjoile ruoka heti tai jäähdytä nopeasti
-
Älä säilytä ruokaa huoneenlämmössä
-
Kuumenna uudelleen lämmitettävä ruoka huolellisesti
Vanhat astiat
Kotiin ja mökille on saattanut kertyä vanhoja astioita, joiden käytön turvallisuudesta ei ole takeita. On turvallisinta jättää vanhat kolhon näköiset keramiikkakolpakot sekä kuluneet, säröiset ja kolhiintuneet astiat käyttämättä. Myös uudempien esineiden osalta kannattaa arvioida, soveltuvatko ne ollenkaan elintarvikekäyttöön. Etenkin matkamuistona tuoduista keramiikkakannuista ja mukeista saattaa liueta lyijyä. Ne tulee pitää vain koriste-esineinä.