Ruokavirasto kartoitti Vantaan Kuninkaanmäen ja Itä-Hakkilan aluetta vuosina 2015-2020 alueelta löydetyn karanteenituhoojan, aasianrunkojäärän, takia.
Aasianrunkojääriä etsitään kiikaroimalla lehtipuita sekä puihin kiipeämällä. Kiikaroimalla tehtävää havainnointia on periaatteessa mahdollista tehdä läpi vuoden, mutta käytännössä talvella on liian vähän valoa. Puihin voidaan kiivetä kaikkina vuodenaikoina. Kiipeämällä voidaan nähdä aikuisten ulostuloreiät ja myös munimisjäljet. Hajukoiraa käytetään apuna tarvittaessa. Tarvittaessa epäilyttävä puu kaadetaan tutkittavaksi, koska vain siten voidaan löytää puun sisällä olevat jääräntoukat.
Hajukoira nuuskii kivitavaran tukipuita. (Lataa kuva isompana)
Kevät
- Visuaalista havainnointia kiikaroimalla – näkyvillä uudet aikuistumisreiät eli ulostuloreiät. Paras kiikarointiaika on silloin, kun on paljon valoa ja vähän lehtiä. Tällöin nähdään uudet ja edelliskesän aikuistumisreiät.
Kesä
- Visuaalista havainnointia kiikaroimalla – näkyvillä munimisreiät ja ulostuloreiät rungoilla sekä aikuiset kuoriaiset puissa, mutta lehtien vuoksi näkyvyys on huono.
- Ansahavainnointia feromonipyydyksin - latvuksessa lähellä runkoa pidetään suppilomallisia pyydyksiä, joissa mukana lajin houkutusaine eli feromoni.
Latvuksessa rungon lähelle kiinnitetty suppilomallinen pyydys sisältää aasianrunkojäärän houkutusainetta eli feromonia. (Lataa kuva isompana)
Syksy
- Visuaalisia havainnointia kiikaroimalla – näkyvillä ulostuloreiät rungoilla.
- Puihin kiipeilyä kiikarointihavaintojen perusteella.
- Puiden kaatoja kiipeilytulosten perusteella.
Tarkastaja etsii puuhun kiipeämällä jäärän muninta- ja ulostuloreikiä. (Lataa kuva isompana)
Talvi
- Visuaalista havainnointia, mutta lumi haittaa kiikarointia.
- Puita kaadetaan tarpeen mukaan tutkittavaksi.