Usein kysyttyä karanteenituhoojista

Tältä sivulta löydät vastauksia usein kysyttyihin karanteenituhoojia koskeviin kysymyksiin. Katso myös tuhoojakohtaiset usein kysytyt kysymykset:

1. Ovatko karanteenituhoojat eli vaaralliset kasvitaudit ja tuholaiset vaarallisia ihmisille?

Eivät. Vaarallinen tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että kasvitauti tai tuhohyönteinen aiheuttaa merkittävää taloudellista vahinkoa kasvintuotannossa eli pellolla, kasvihuoneessa tai metsässä esiintyessään. Vaaralliset kasvintuhoojat on määritelty nykyisessä kansallisessa kasvinterveyslainsäädännössä. Siirryttäessä noudattamaan EU:n kasvinterveysasetusta vuoden 2019 lopussa käytetään termiä karanteenituhooja. Kasvinterveysviranomaiset eli Ruokavirasto ja ELY-keskukset tekevät tarkastuksia karanteenituhoojien esiintymien löytämiseksi ja antavat torjuntamääräyksiä löydettyjen esiintymien hävittämiseksi.

2. Mitä teen, jos epäilen löytäneeni vaarallisen kasvitaudin tai tuholaisen? 

Ilmoita havainnostasi mahdollisimman nopeasti alueesi kasvintarkastajalle tai Ruokavirastoon. Ohjeet ilmoittamiseen löydät täältä. Ilmoituksen jälkeen tehdään tarvittaessa tarkastus ja otetaan Ruokaviraston laboratorioon näyte, jotta saadaan määritettyä mikä laji on kyseessä. Tuhoojan määrittämiseen voi kulua aikaa päivistä useisiin viikkoihin. Jos kyseessä on karanteenituhooja, Ruokavirasto tai ELY-keskus määrää toimenpiteet tuhoojan torjumiseksi.

3. Mistä saan tiedon, mitkä ovat vaarallisia kasvitauteja tai tuholaisia? 

Suomen kasvintuotannon ja metsätalouden kannalta tärkeimmistä karanteenituhoojista löydät tietoa näiltä sivuilta. Karanteenituhoojat on lueteltu maa- ja metsätalousministeriön (MMM) asetuksessa 17/08, liitteissä I ja II. Asetuksen löydät MMM:n internet-sivuilta. Lisäksi karanteenituhoojia ovat sellaiset kasvitaudit ja tuholaiset, joiden torjuntaan MMM on antanut luvan, tai joista Euroopan komissio on antanut erillisen hätätoimenpidepäätöksen.

Sivu on viimeksi päivitetty 25.6.2024