Bakteerilakaste

Bakteerilakaste (Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis) on laatutuhooja tomaatilla. Sen oireita ei saa olla myytävissä tomaatintaimissa.

Bakteerilakaste aiheuttaa merkittäviä sadonmenetyksiä viljellyllä tomaatilla ympäri maailman. Se tappaa tomaattikasvin tai pilaa sen hedelmät.

Isäntäkasvit

  • Tomaatti.

Levinneisyys

  • Bakteerilakastetta esiintyy ympäri maailman.
  • Katso EPPOn kartta levinneisyydestä.

Oireet

  • Bakteerilakaste aiheuttaa tomaatin pinnalla valkoisia koholla olevia laikkuja. Tomaatin sisäosa voi myös muuttua valkeaksi.
  • Tomaatit voivat myös jäädä pienikokoisiksi ja pudota liian aikaisin.
  • Kasvin varren johtojänteet voivat olla ruskettuneet.
  • Lehdet lakastuvat kärjistä alkaen, lakastuttaen lopulta koko kasvin.

Bakteerilakasteen aiheuttamia pilkkuja tomaatin hedelmissä.Bakteerilakasteen aiheuttamia pilkkuja tomaatin hedelmissä.
Kuva: Heinz USA / EPPO Global Database

Bakteerilakasteen aiheuttamaa lakastumista tomaatilla.Bakteerilakasteen aiheuttamaa lakastumista tomaatilla.
Kuva: Dr Andrea Minuto, CERSAA, Albenga, IT / EPPO Global Database

Bakteerilakasteen aiheuttamaa johtosolukon ruskettumista tomaatilla.Bakteerilakasteen aiheuttamaa johtosolukon ruskettumista tomaatilla.
Kuva: Dr Andrea Minuto, CERSAA / EPPO Global Database

Elinkierto ja leviäminen

  • Bakteerilakaste leviää kasvustossa saderoiskeiden ja kasteluveden välityksellä.
  • Myös kasvien leikkaaminen puhdistamattomilla välineillä levittää bakteeria.
  • Kasvustossa liikkuvat työntekijät ja maatalouskoneet voivat myös edistää bakteerin leviämistä.
  • Bakteeri pääsee kasviin, jos sen lehdissä tai varressa on haavoja. Se pääsee kasviin myös juuriston kautta.
  • Bakteeri leviää myös siementen välityksellä.

Leviämisen estäminen

  • Taimiaineiston tuotannossa tulee käyttää tervettä lisäysaineistoa ja noudattaa hyvää viljelyhygieniaa.
  • Myytävän ja maahantuotavan taimiaineiston pitää täyttää lainsäädännön vaatimukset.
  • Taimiaineiston tuotannossa kasvit tarkastetaan omavalvontana ja noudatetaan laatutuhoojalle asetettuja vaatimuksia.
  • Bakteeritartuntoja voi ehkäistä myös siementen käsittelyllä (kuumavesikäsittely, hydrokloridihappo tai kalsiumhypokloriitissa).