Lehtipuunkoro on laatutuhooja omenalla, päärynällä, saksanjalopähkinällä ja kvittenillä. Taudin oireita ei saa olla näiden kasvilajien myytävissä taimissa tai lisäysaineistossa.
Lehtipuunkoron aiheuttaa Neonectria ditissima -kotelosieni. Tauti aiheuttaa satotappioita etenkin omenapuilla. Tauti tartuttaa useimmiten nuoria omenapuun taimia, mutta sitä voi ilmetä myös vanhoilla puilla. Lehtipuunkoroa pidetään yhtenä tuhoisimmista omenapuun taudeista Pohjoismaissa.
Isäntäkasvit
- Omena, päärynä, saksanjalopähkinä ja kvitteni (Cydonia oblonga).
Levinneisyys
- Tautia esiintyy Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Euroopassa (myös Suomessa), Aasiassa sekä Uudessa-Seelannissa.
Oireet
- Taudin ensimmäisiä oireita ovat punaisenruskeat laikut puun kaarnassa. Laikut syntyvät yleensä haavauman ympärille. Laikut laajenevat taudin edetessä ja niihin muodostuu kasvaimia. Lopulta infektoitunut kaarna kuoriutuu pois kasvainten kohdalta paljastaen puun kaarnan alla. Tällöin puu altistuu myös muille kasvitaudeille.
- Omenoissa voi olla ruskehtavia, hieman painuneita mätälaikkuja. Laikut ilmestyvät omenoihin ennen sadonkorjuuta. Joillakin lajikkeilla mätää voi esiintyä myös omenan sisällä karan ympärillä. Sisällä oleva mätä voidaan huomata vain halkaisemalla omena.
- Puun oksien kärjet voivat myös ruskettua ja kuolla. Myöhemmin oireet leviävät koko puuhun aiheuttaen sen lakastumisen.
Lehtipuunkoron aiheuttamia oireita omenapuun taimessa. Kuva: William M. Brown Jr., Bugwood.org.
Taudin oireita omenapuun taimessa. Kuva: William M. Brown Jr., Bugwood.org.
Taudin aiheuttama kasvain omenapuun taimen rungossa. Kuva: Bruce Watt, University of Maine, Bugwood.org.
Elinkierto ja leviäminen
- Neonectria ditissima -sieni viihtyy viileässä ja kosteassa ilmastossa. Se leviää itiöiden avulla tuulisella ja sateisella säällä. Itiöt tartuttavat puita etenkin syksyisin, kun lehtien pudotessa puiden oksiin syntyy pieniä haavaumia sinne, missä lehti on ollut kiinni. Itiöt pääsevät puuhun myös esimerkiksi oksien leikkaushaavojen kautta.
- Itiöt tartuttavat hedelmiä hedelmän luonnollisten onteloiden tai hyönteisten tekemien vioitusten kautta. Tartunnan saaneiden hedelmien määrä riippuu sienen tuottamien itiöiden määrästä sekä sääolosuhteista.
- Sieni tuottaa sekä suvullisia että suvuttomia itiöitä. Itiöt talvehtivat koteloitiöinä kotelopulloissa.
- Puu voi saada tartunnan jo taimivaiheessa. Vanhemmissa puissa taudin haitat eivät ole yhtä merkittäviä kuin nuoremmissa.
Leviämisen estäminen
- Taimiaineiston tuotannossa tulee käyttää tervettä lisäysaineistoa ja noudattaa hyvää viljelyhygieniaa.
- Myytävän ja maahantuotavan taimiaineiston pitää täyttää lainsäädännön vaatimukset.
- Taimiaineiston tuotannossa kasvit tarkastetaan omavalvontana ja noudatetaan laatutuhoojalle asetettuja vaatimuksia.
- Taudille ei ole vastustuskykyisiä omenapuulajikkeita, mutta lajikkeiden taudinkestävyydessä on eroja.
- Kasvainten poisto varhaisessa vaiheessa estää taudin leviämisen muualle puuhun.