Mansikanmustalaikku (Colletotrichum acutatum) on laatutuhooja mansikalla. Sen oireita ei saa olla myytävissä mansikantaimissa tai lisäysaineistossa.
Mansikanmustalaikku on myös kansallisessa vieraslajistrategiassa mainittu laji. Ilmoita havainnosta vieraslajiportaalissa.
Mansikanmustalaikkutautia aiheuttaa Colletotrichum acutatum -niminen kotelosieni, joka pilaa mansikkasatoa kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa. Tauti on yksi tuhoisimmista mansikan taudeista maailmanlaajuisesti.
Isäntäkasvit
- Mansikka.
Levinneisyys
- Mansikanmustalaikkua esiintyy ympäri maailman, myös Suomessa.
Oireet
- Taudin ensimmäisiä oireita ovat painuneet ja vetiset laikut mansikan pinnalla. Laikut laajenevat ja jo muutaman päivän kuluessa ne peittävät koko marjan muuttaen sen tummanruskeaksi.
- Ruskettuneiden marjojen pinnalla kasvaa vaaleanpunaista sienirihmastoa. Jos kasvi on saanut tartunnan pian pölyttymisen jälkeen, kehittyvät marjat jäävät usein pienikokoisiksi ja koviksi.
- Laikkuja voi ilmetä sekä marjaraakileissa että kypsissä marjoissa.
- Tauti voi aiheuttaa myös mustia kuoliolaikkuja mansikan juuriin. Infektio juurissa johtaa yleensä koko kasvin sairastumiseen ja kuolemaan.
- Mansikkakasvustossa tauti ilmenee ensin laikuittaisesti, kun kasveja kuihtuu ja ne painuvat maahan. Niillä voi esiintyä myös kloroosia ja kitukasvuisuutta ennen kuihtumista.
Oireet
Taudin aiheuttamia laikkuja mansikan pinnalla. Kuva: Gerald Holmes, Strwberry Center, Cal Poly San Luis Obispo, Bugwood.org.
Mansikanmustalaikun oireita mansikan taimessa. Kuva: Central Science Laboratory, Harpenden, British Crown, Bugwood.org.
Mansikanmustalaikun oireita mansikan taimessa. Kuva: Jonas Janner Hamann, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Bugwood.org.
Mansikanmustalaikun aiheuttamia kuoliolaikkuja mansikan juuristossa. Kuva: Central Science Laboratory, Harpenden, British Crown, Bugwood.org.
Elinkierto ja leviäminen
- Sienen itiöt leviävät sadevesiroiskeiden mukana kasvista toiseen. Itiöt itävät kasvin pinnalla ja muodostavat sienirihmastoa. Rihmasto läpäisee kasvin solukon ja lisääntyy kasvin sisällä nopeasti olosuhteiden ollessa suotuisat.
- Kun rihmasto on lisääntynyt tarpeeksi, tummia laikkuja ilmestyy marjoihin. Laikuissa syntyy uusia itiöitä kosteissa olosuhteissa.
- Itiöt eivät välttämättä leviä heti, vaan ne voivat siirtyä lepotilaan ja talvehtia maassa. Itiöt säilyvät tartuttamiskykyisinä noin yhdeksän kuukauden ajan maahan tai kasvijätteisiin hautautuneina.
- Itiöt säilyvät parhaiten kuivissa ja viileissä ilmasto-olosuhteissa.
- Tauti leviää pääasiassa saastuneiden mansikantaimien mukana. Myös puhdistamattomat työvälineet ja peltolohkojen välillä liikkuvat työntekijät voivat levittää tautia.
Leviämisen estäminen ja torjunta
- Taimiaineiston tuotannossa tulee käyttää tervettä lisäysaineistoa ja noudattaa hyvää viljelyhygieniaa.
- Myytävän ja maahantuotavan taimiaineiston pitää täyttää lainsäädännön vaatimukset.
- Taimiaineiston tuotannossa kasvit tarkastetaan omavalvontana ja noudatetaan laatutuhoojalle asetettuja vaatimuksia.
- Taudin torjumiseksi tartunnan saaneet kasvit kannattaa hävittää.
- Liikakastelua tulee välttää, ja typpilannoitteen käyttömäärä kannattaa pitää suositusten mukaisena. Ammoniumnitraattilannoitteen sijasta olisi hyvä käyttää kalsiumnitraattilannoitetta, koska mustalaikkusieni ei pysty hyödyntämään sen sisältämää typpeä hyvin.
- Olkien levittäminen mansikan kasvualustaan voi vähentää saderoiskeita, joiden mukana sienen itiöt leviävät. Muovikatteen käyttö tarjoaa roiskeille ponnahdusalustan, mikä lisää itiöiden leviämistä.
- Tautiriskiä voi vähentää myös viljelemällä mustalaikulle vastustuskykyisiä mansikkalajikkeita.