Pepinon mosaiikkivirus

Pepinon mosaiikkivirus (Potexvirus pepini, pepino mosaic virus, PepMV) on helposti leviävä tomaatin kasvitauti, joka aiheuttaa lehtien värimuutoksia ja hedelmien epätasaista kypsymistä. Tauti haittaa ammattimaista tomaatintuotantoa vähentämällä sadon määrää ja laatua. Tautia on löydetty ajoittain myös suomalaisilta tomaattiviljelmiltä.

Pepinon mosaiikkivirus ei ole karanteenituhooja, joten siitä ei tarvitse ilmoittaa Ruokavirastoon. Myytävässä taimiaineistossa virusta ei kuitenkaan saa olla.

Pepinon mosaiikkivirus on kansallisen vieraslajistrategian laji. Ilmoita havainnosta vieraslajiportaalissa.

Isäntäkasvit

  • Pepinon mosaiikkiviruksen pääisäntäkasveja ovat tomaatti ja pepino.
  • Muita isäntäkasveja ovat esimerkiksi munakoiso, basilika ja peruna.

Levinneisyys

  • Pepinon mosaiikkivirusta esiintyy Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä suuressa osassa Eurooppaa.
  • Katso EPPOn kartta

Oireet

  • Virus aiheuttaa tomaatin lehdissä kloroosia ja keltaisia laikkuja. Lehdissä voi esiintyä myös lievää kiertymistä.
  • Tomaatit kypsyvät usein epätasaisesti viruksen vaikutuksesta ja niissä voi olla värivirheitä.
  • Kasvin kärkikasvupisteet voivat olla myös kitukasvuisia virustartunnan seurauksena.
  • Oireet kehittyvät kasvissa 2-3 viikon kuluessa tartunnasta.
  • Tauti voi olla myös täysin oireeton.

Pepinon mosaiikkiviruksen aiheuttamia oireita tomaatinlehdessä.

Pepinon mosaiikkiviruksen aiheuttamia oireita tomaatin lehdessä. Kuva: Ulla Oksanen, Ruokavirasto. Lataa kuva isompana.

Pepinon mosaiikkivirus aiheuttaa tomaatin hedelmien epätasaista kypsymistä.Pepinon mosaiikkivirus aiheuttaa tomaatin hedelmien epätasaista kypsymistä. Kuva: Jari Poutanen, Ruokavirasto. Lataa kuva isompana.

Katso lisää kuvia EPPOn sivuilta.

Leviäminen

  • Pepinon mosaiikkivirus leviää herkästi saastuneiden työvälineiden ja työntekijöiden välityksellä.
  • Virusta vastaan ei ole olemassa kemiallisia torjunta-aineita.

Ohjeita pepinon mosaiikkiviruksen leviämisen estämiseksi

Viljelmälle leviämisen estäminen

  • Älä tuo viljelmälle muualla kasvatettuja tomaatteja. Huomioi mm. työntekijöiden eväissä olevat tomaatit.
  • Käytä tomaatin taimia, jotka on kasvatettu ammattiviljelyyn tarkoitetuista siemenistä. Kuluttajille myytävissä siemenissä on suurempi virusriski.
  • Pese ja desinfioi viljelmän, kaupan ja pakkaamon välillä kiertävät laatikot aina käytön jälkeen. Vaihtoehtoisesti käytä kertakäyttölaatikoita.

Leviämisen estäminen viljelmän sisällä

  • Pidä mahdollisimman eristettyinä saastuneet ja terveet kasvustot. Sulje yhteys viljelyosastojen välillä.
  • Työntekijät eivät työskentele eri viljelyosastoissa saman päivän aikana.
  • Käytä eri työvälineitä eri viljelyosastoissa.
  • Pese ja desinfioi työvälineet, kädet ja jalkineet riittävän usein. Käytä ja vaihda kertakäyttökäsineet usein. Käytä desinfiointimattoja viljelyosastojen oviaukoissa.
  • Pidä erillään tomaattien keruulaatikot ja kaupassa/pakkaamossa kiertävät laatikot. Käytä eri keruulaatikoita eri viljelyosastoissa. Pese ja desinfioi laatikot säännöllisesti.
  • Desinfioi veitset usein, esimerkiksi joka rivin jälkeen. Pudota veitsi desinfiointiliuokseen ämpäriin jokaisen rivin jälkeen ja ota ämpäristä toinen veitsi käyttöön. Tällöin desinfiointiaika tulee riittävän pitkäksi.
  • Opeta työntekijöitä tunnistamaan tautioireet ja tarkkaile niitä aina hoitotoimenpiteiden yhteydessä. Ota säännöllisesti näytteitä pepinon mosaiikkivirustesteihin. Näytteitä voi tutkia itse pikatestillä. Jos oireita näkyy, lähetä näyte tutkittavaksi esimerkiksi Ruokaviraston. Tutkimus on maksullinen.
  • Tee hoitotoimenpiteet riveittäin aina samansuuntaisesti. Tämä vähentää viruksen leviämistä kasvustossa.

Tuotantotilojen ja -välineiden desinfiointi

  • Poista kaikki kasvinjätteet.
  • Pese ja desinfioi kaikki pinnat ja työvälineet.

Toimenpiteet kasvuston vaihtamisen yhteydessä

  • Hävitä koko tomaattikasvusto kerralla. Älä käytä ns. väli-istutusta. Varminta on pitää samanaikainen noin kuukauden mittainen tauko tomaatintuotannossa koko viljelmällä.
  • Hävitä rikkakasvit, kasvualustat yms.
  • Pese ja desinfioi kaikki työvälineet ja pinnat kuten lattiat ja seinät soveltuvilla valmisteilla ja anna desinfiointiaineen vaikuttaa riittävän kauan.
  • Käytä vain puhtaita työvälineitä uuden kasvuston istuttamisessa ja hoitotöissä.