Kylvösiementen keskimääräiset itävyystulokset Ruokaviraston siemenlaboratoriosta tarkastuskaudelta 2020 - 2021 ovat valmistuneet. Tarkastuskausi alkaa aina 1. heinäkuuta ja päättyy 30. kesäkuuta.
Siemenlaboratoriossa tutkittiin sertifiointia varten tarkastettavia näytteitä ja tilaustutkimusnäytteitä reilu 5 800 kappaletta. Näistä sertifiointinäytteitä oli noin 80 %. Kokonaisnäytemäärästä ohranäytteiden osuus oli 30 % ja kauranäytteiden 23 %. Seuraavaksi eniten tutkittiin kevätvehnää ja timoteitä. Näytemäärä oli samaa tasoa edelliseen kauteen verrattuna. Itämislepoa havaittiin tarkastuskaudella jonkin verran, joten itämislevon murtamiseen käytettävää gibberelliinihappoa käytettiin viljoilla maaliskuun alkuun saakka.
Kauden 2020 viljasadon itävyys oli tavanomainen
Kevätviljojen keskimääräiset itävyydet osoittavat, että kesä 2020 tuotti tavanomaisesti itävää satoa. Ainoastaan ohran keskimääräiset itävyydet olivat tavanomaisia alhaisempia. Herneellä ja härkäpavulla viime kasvu- ja korjuukausi oli haastavampi, ja niiden keskimääräiset itävyydet olivat viime kausia alhaisempia. Heinistä timotein keskimääräinen itävyys oli korkein sitten kauden 2013-2014 ja nurminadalla itävyyslaatu oli tavanomainen.
Sertifiointia varten tarkastettujen peitattujen kevätviljojen keskimääräiset itävyydet olivat 91 % tai yli sekä peittaamattomilla näytteillä vähintään 90 %. Peitatuista viljoista ohran keskimääräinen itävyys oli 92,9 %, kauran 94,9 % ja kevätvehnän 91,6 %. Peitatun kauran keskimääräinen itävyys oli samaa hyvää tasoa kuten edelliselläkin tarkastuskaudella, kun taas ohralla ja kevätvehnällä itävyys oli hiukan alhaisempi. Peittaamattomien kevätviljojen keskimääräiset itävyydet olivat samalla tasolla kuin viime kaudella. Kaura tuotti jälleen kerran tasaisinta itämislaatua kevätviljoista, joista peittaamattoman kauran keskimääräinen itävyys oli 94,7 %.
Alla olevissa kuvissa on esitetty peitatun kauran, kevätvehnän ja ohran itävyysvaatimuksien täyttävän sadon osuus prosentteina. Vaaka-akselille on merkitty tarkastuskausi ja pystyakselille hyväksymisprosentti.
Palkokasvien ja heinien itävyydessä pientä laskua
Sertifiointia varten tarkastettujen hernenäytteiden keskimääräinen itävyys oli 82,2 % ja härkäpavun 83,2 %. Kummankin lajin keskimääräinen itävyys oli edellistä kautta alhaisempi. Heinistä timotein keskimääräinen itävyys oli 93,2 % ja nurminadan 89,5 %. Rypsin keskimääräinen itävyys oli 92,3 % ja rapsin 90,1 %.
Siemenlain mukaan sertifioinnin edellytyksenä on, että normaalisti itäneen sadon osuus viljoilla on vähintään 85 %. Heinien, öljykasvien ja palkokasvien vähimmäisitävyysvaatimus on puolestaan 80%. Kevätviljoista ohralla ja kevätvehnällä itävyysvaatimusten täyttävien näytteiden osuudet olivat hieman alhaisempia ja kauralla hieman korkeampi edelliseen kauteen verrattuna. Kauralla itävyysvaatimusten täyttävien näytteiden osuus oli useassa maakunnassa 100 %, mikä tarkoittaa sitä, ettei yhtään erää niissä hylätty itävyyden takia. Myös timoteillä itävyysvaatimusten täyttävien näytteiden osuus oli parempi edelliseen kauteen verrattuna.
Tilaustutkimusnäytteiden, joita ovat pakkaamoiden raakaerä- ja viljelijöiden TOS-siemennäytteet, keskimääräiset itävyydet kauralla ja kevätvehnällä olivat edellistä kautta korkeammat. Peitatun ohran keskimääräinen itävyys oli samaa tasoa, kun taas peittaamattoman ohran itävyys oli hiukan alhaisempi edelliseen kauteen verrattuna.
Lue lisää:
Löydät tarkastuskautta 2019 - 2020 koskevat, ajantasaiset itävyystulokset sekä itävyysvaatimusten täyttävien osuudet kuvitettuna Ruokaviraston avoimessa portaalissa kohdassa Siementen laatu. Portaalista löydät myös siementen keskimääräiset puhtaustulokset sekä puhtausvaatimusten täyttävien osuudet. Lisäksi saatavilla on myös tuhannen siemenen paino lajikkeittain.
Lisätietoja:
erikoistutkija Jaana Laurila
jaana.laurila@ruokavirasto.fi
puh. 040 521 4761