Frassi on hyönteistuotannon eläinperäistä sivutuotetta, jonka käsittelyvaatimuksista säädetään EU:n sivutuotelainsäädännössä. Frassin markkinointi lannoitekäyttöön on sallittua vain käsiteltynä. Käsitellyn frassin markkinoille saattamisessa lannoitevalmisteena on noudatettava lannoitelain (711/2022) vaatimuksia.
Frassin määritelmä
Frassilla tarkoitetaan hyönteistuotannossa muodostuvaa hyönteisten ulosteiden, syömättä jääneen rehun, hyönteisten osien sekä kuolleiden munien ja kuolleiden hyönteisten seosta. Lannoitekäyttöön tarkoitetussa frassissa saa kuolleiden hyönteisten osuus olla enintään 5 tilavuusprosenttia ja enintään 3 painoprosenttia.
Lannoitekäyttöön voidaan käsitellä frassia, jota saadaan sivutuotelainsäädännössä kasvatettaviksi sallituista hyönteislajeista. Näitä ovat sotilaskärpänen (Hermetia illucens), huonekärpänen (Musca domestica), jauhopukki (Tenebrio molitor), kanatunkkari (Alphitobius diaperinus), kotisirkka (Acheta domesticus), trooppinen kotisirkka (Gryllodes sigillatus), kenttäsirkka (Gryllus assimilis) ja silkkiäistoukka (Bombyx mori). Näiden hyönteisten rehuna voidaan käyttää ainoastaan rehukäyttöön sallittuja raaka-aineita. Esimerkiksi ruokajäte tai lanta eivät ole sallittuja rehuraaka-aineita.
Frassin käsittelyvaatimukset
Lannoitevalmisteena käytettävä frassi on käsiteltävä siten, että se saavuttaa vähintään 70 °C:een lämpötilan kauttaaltaan vähintään 60 minuutin ajan. Käytännössä käsittelyn tulee tapahtua suljetussa prosessissa, jossa lämpötilan saavuttaminen on mahdollista todentaa. Käsittelyn jälkeen on varmistettava, että frassissa ei ole salmonellaa ja E. coli bakteerien määrä on enintään 1000 pmy/g.
Lannoitevalmisteeksi markkinoitavan frassin käsittelystä on tehtävä Ruokavirastolle lannoitelain mukainen toiminnan aloitusilmoitus ja haettava toiminnalle sivutuoteasetuksen mukainen laitoshyväksyntä. Laitoshyväksynnän yhteydessä tarkastetaan, että käsittelemättömän frassin varastointi, käsittely ja valmiin lopputuotteen laadun valvonta tapahtuvat asianmukaisesti. Lisäksi toiminnan vaatimustenmukaisuuden varmentamista varten on talouden toimijan otettava käyttöön laatujärjestelmä. Laatujärjestelmästä laadittava kirjallinen kuvaus sisältää tiedot siitä, miten talouden toimija itse valvoo koko tuotantoketjua ja valmistettavien lopputuotteiden vaatimustenmukaisuutta.
Hyönteisten kasvatuksen jälkeen talteen otetun frassin käsittelyssä ja varastoinnissa on huolehdittava siitä, että frassin välityksellä ei pääse ympäristöön eläviä hyönteisiä tai niiden eri kehitysvaiheessa olevia yksilöitä tai munia. Osa kasvatettavista hyönteisistä luokitellaan Suomessa vieraslajeiksi. Elinkykyisten yksilöiden ja munien tuhoamisesta eli inaktivoinnista on huolehdittava ennen kuin frassi kuljetaan pois tuotantotiloista ja ennen frassin varastointia jatkokäsittelyä varten. Inaktivointi voidaan tehdä esimerkiksi pakastamalla frassi vähintään 24 tuntia -18 °C:ssa tai kylmemmässä.