HACCP-järjestelmä

Eläimistä saatavia sivutuotteita, kuten lantaa, biojätettä ja elintarviketeollisuuden jätteitä käsitteleviltä toimijoilta vaaditaan EU:n sivutuotelainsäädännön perusteella HACCP-järjestelmään perustuvaa riskien hallintaa. HACCP-järjestelmä perustuu 7 periaatteeseen ja järjestelmä on kansainvälisesti tunnustettu keino tuotteiden turvallisuuden varmistamiseksi.

HACCP-periaatteiden mukaisesti tunnistetaan vaarat, jotka on torjuttava, poistettava tai saatettava hyväksyttävälle tasolle. Vaarat tulee arvioida oman toiminnan (kuten tuotanto, varastointi, markkinoille saattaminen) kannalta. Vaarojen arvioinnissa tulee huomioida kaikki käytetyt raaka-aineet ja ne tulee arvioida erikseen ja yksityiskohtaisesti vaarojen arvioinnissa. Tunnistetut vaarat tulee myös kuvata täsmällisesti. Tunnistetuille vaaroille tulee luoda hallintakeinot.

Ruokaviraston ohje lannoitealan toimijoille HACCP-järjestelmän soveltamisesta ja sitä koskevista asiakirjoista.

Lue lisää HACCP-järjestelmästä ja siihen kuuluvista periaatteista. Huomaa, että teksti on suunnattu elintarvikealan yrityksille, mutta ovat täysin sovellettavissa myös lannoitealan yrityksiin.

Sivu on viimeksi päivitetty 12.12.2024