Kansainvälisenä kasvinterveysvuonna 2020 Ruokavirasto esittelee perunan karanteeni- ja laatutuhoojia sekä muita merkittäviä perunan tuhoojia. Tautien ja tuholaisten tunteminen auttaa viljelijää tuhoojiin liittyvien ongelmien tunnistamisessa ja ennaltaehkäisyssä.
Ennen Suomessa yleinen, nykyisin kovin harvinainen perunasyöpä (Synchytrium endobioticum) on karanteenituhooja, jota ei saa päästää leviämään perunantuotantoon.
Perunasyövän oireena mukuloihin kasvaa kukkakaalimaisia kasvannaisia (kuva Asko Hannukkala).
Etelä-Amerikasta lähtöisin oleva tauti saapui Eurooppaan 1800-luvun lopulla ja levisi tehokkaasti ympäri mannerta 1900-luvun alkupuoliskolla. Euroopassa perunasyöpää on raportoitu 33 maasta, joista 11:sta se on saatu hävitetyksi. Tautia esiintyy monissa maissa vain paikallisina esiintyminä.
Perunasyöpä voi levitä saastuneen maan mukana jopa tuulen kuljettamana. Perunasyöpää on vaikea hävittää, koska sienen lepoitiöt voivat säilyä elinkykyisinä maassa jopa vuosikymmeniä.
Mukuloissa vaaleita tai ruskehtavia kukkakaalimaisia kasvannaisia
Perunasyövän oireet näkyvät parhaiten perunan mukuloissa, joihin ilmestyy vaaleita tai ruskehtavia kukkakaalimaisia äkämäkasvaimia.
Kasvukauden lopulla kasvaimet tummuvat ja alkavat hajota. Lievät oireet mukuloissa voivat olla sekoitettavissa perunaruven (Streptomyces sp.) tai perunan kuorirokon (Spongospora subterranea) oireisiin.
Kasvin maanpäällisissä osissa oireita ei yleensä tavata, mutta perunasyöpä voi heikentää kasvin elinvoimaa. Runsaassa saastunnassa kasvin maanpäällisiin osiin voi ilmestyä tummia lehtiäkämiä tai varren tyveen voi ilmestyä vihertävän ruskehtavia kasvaimia. Perunasyöpää aiheuttava sieni voi myös välittää perunan X-virusta.
Torjuntaan tervettä siemenperunaa ja vastustuskykyisiä lajikkeita
Perunasyöpää voidaan torjua käyttämällä perunanviljelyssä tarkastettua sertifioitua suomalaista siemenperunaa ja viljelemällä perunasyövälle vastustuskykyisiä perunalajikkeita.
Myös kotitarveviljelyssä kannattaa käyttää tervettä sertifioitua siemenperunaa. Tarkastettua siemenperunaa harrastekäyttöön löytyy hyvin varustetuista puutarhamyymälöistä. Suurempia ammattiviljelyyn soveltuvia määriä voi tiedustella suoraan siemenperunapakkaamoilta.
Esimerkiksi siirtolapuutarhapalstalla tai uudella peltolohkolla kannattaa mahdollisuuksien mukaan selvittää perunapalstan viljelyhistoria ennen perunanviljelyn aloittamista.
Mikäli epäilet perunoissasi olevan perunasyöpää, ilmoita epäilystä Ruokavirastoon osoitteeseen kasvinterveys@ruokavirasto.fi.
Lue lisää
- Perunasyöpä perunasta.fi-verkkosivulla
- Perunasyövän aiheuttamat ongelmat lisääntyvät Euroopassa
- Perunasyöpä ruokavirasto.fi-verkkosivulla
- Blogi: Miksi palstallani kannattaa käyttää tarkastettua siemenperunaa
Lisätietoa:
ylitarkastaja Toni Valo, p. 050 471 7076, siemenyksikkö
ylitarkastaja Atro Virtanen, p. 040 704 9607, kasvinterveysyksikkö