Tyvi- ja märkämätä mädättävät perunan varsia ja mukuloita

8. kesäkuuta 2020

Kansainvälisenä kasvinterveysvuonna 2020 Ruokavirasto esittelee perunan karanteeni- ja laatutuhoojia sekä muita merkittäviä perunan tuhoojia. Tautien ja tuholaisten tunteminen auttaa viljelijää tuhoojiin liittyvien ongelmien tunnistamisessa ja ennaltaehkäisyssä.

Tyvi- ja märkämätä ovat yleisiä perunan tauteja, joita voivat aiheuttaa monet eri bakteerilajit.

_03_AskoHannukkala_Tyvimätä.jpg

Aluksi kasvusto nuutuu ja kellastuu, myöhemmin verso mätänee tyvestä alkaen (kuvat Asko Hannukkala).

Versojen tyvet alkavat loppukesällä mädäntyä

Tyvimätäoireet voivat näkyä perunakasvustossa esimerkiksi versojen nuutumisena taudin alkuvaiheessa ja myöhemmässä vaiheessa versojen kellastumisena. Tyvimätä leviää herkästi kasvista toiseen kesän kuluessa ja loppukesästä tyvimätäinen perunakasvusto voi muodostaa suuria aloja. Nimensä mukaisesti taudin edetessä verso alkaa mädäntyä varren tyvestä alkaen. Toisinaan mädäntyminen voi myös alkaa kasvin varren ylemmistä osista.

Pectobacterium ja Dickeya -lajien bakteerit voivat olla saastuneissa perunoissa myös niin pieninä määrinä, että ne eivät aiheuta oireita. Tällöin puhutaan piilosaastunnasta.

Bakteereilla monta tapaa levitä

Useimmiten tauti leviää pellolle piilosaastuntana infektoituneen siemenperunan mukana, jossa ei ole ollut ollenkaan havaittavia oireita. Tauti voi myös levitä edellisvuoden kasvijätteistä, bakteerien kanssa kosketuksissa olleiden työvälineiden, veden tai ilmassa olevan vesihöyryn tai maassa bakteerin kanssa kosketuksissa olevien eliöiden välityksellä.

Mukulat sairastuvat varastoinnin aikana

Märkämätä alkaa saastuneissa mukuloissa useimmiten varastoinnin aikana. Peruna voi bakteerille epäsuotuisissa olosuhteissa säilyä kokonaan oireettomana, mutta jos olot ovat bakteerille edulliset, voi märkämätä puhjeta. Märkämätäiset mukulat pehmenevät ja alkavat hajota limaiseksi massaksi. Hajoavasta mukulasta bakteeri tarttuu helposti sitä ympäröiviin mukuloihin.

Tyvi- ja märkämätää ei voi torjua, mutta sen aiheuttamia ongelmia voidaan minimoida tai ennaltaehkäistä käyttämällä tarkastettua siemenperunaa, varastoimalla peruna oikein ja huolehtimalla työvälineiden puhtaudesta.

Tarkastettua sertifioitua siemenperunaa harrastekäyttöön löydät hyvin varustetuista puutarhamyymälöistä. Suurempia määriä ammattikäyttöön voit tiedustella suoraan siemenperunapakkaamoilta.

Lue lisää

Lisätietoa

ylitarkastaja Toni Valo, p. 050 471 7076, siemenyksikkö
ylitarkastaja Atro Virtanen, p. 040 704 9607, kasvinterveysyksikkö