Kasvitaudit ja tuholaiset aiheuttavat riesaa puutarhassa. Tavanomaisten kasvitautien ja tuholaisten lisäksi on hyvä opetella tunnistamaan keskeiset karanteenituhoojat.
Karanteenituhoojat
Karanteenituhoojat ovat lainsäädännössä säädeltyjä kasvitauteja ja tuholaisia, joiden pääsy EU:n alueelle halutaan estää tai leviämistä rajoittaa. Ne on arvioitu erityisen haitallisiksi Euroopan kasvintuotannolle ja luonnolle. Täkäläisillä kasveilla ei välttämättä ole niille vastustuskykyä, ja usein myös luontaiset viholliset puuttuvat. Siksi ne voisivat aiheuttaa esimerkiksi pahoja metsätuhoja.
Ruokavirasto valvoo EU:n ulkopuolelta tuotavien kasvien terveyttä ja kartoittaa karanteenituhoojia perunapelloilla, kasvihuoneilla ja taimitarhoilla. Myös metsiä kartoitetaan.
Jos epäilet löytäneesi karanteenituhoojan, ilmoita siitä kuvan kera Ruokavirastoon: kasvinterveys@ruokavirasto.fi
Kotipuutarhureiden aktiivisuus ja ilmoitukset tuhoojista ovat arvokkaita, koska niiden avulla voidaan saada tietoon puutarhaan livahtaneet karanteenituhoojat. On myös hyvä olla tietoinen kasvien tuontiin liittyvistä rajoituksista, jotta ei vahingossa tuo maahan karanteenituhoojia tai muita vieraslajeja.
Karanteenituhoojia ovat esimerkiksi koloradonkuoriainen, tulipolte ja aasianrunkojäärä
Koloradonkuoriaisia on muutaman vuoden tauon jälkeen todettu useampi esiintymä kesällä 2024. Niiden tarkkailu kannattaa ottaa tavaksi aina perunamaata hoitaessa. Koloradonkuoriainen on helppo havaita perunalta kirkkaan värinsä ansiosta. Sen toukat ovat pulleita ja oransseja, ja aikuiset noin senttimetrin mittaisia, kelta-mustaraidallisia kovakuoriaisia. Toukat syövät perunan lehdet kokonaan. Koloradonkuoriaisen on moni sekoittanut harmittomaan pyjamaluteeseen, jonka raidat ovat kylläkin selvästi eriväriset eli puna-mustat.
Tulipolte on omenapuiden, päärynäpuiden ja useiden Rosaceae-heimon koristekasvien bakteeritauti, joka lakastuttaa, mustuttaa ja jopa tappaa isäntäkasvinsa. Tulipoltetta tarkkaillessa kannattaa versojen ja lehtien oireiden lisäksi kiinnittää huomiota oksiin ja runkoon. Näkyykö tummia laikkuja? Lämpimällä säällä oireellisista kasvinosista erittyy kellertävää bakteerilimaa.
Aasianrunkojäärä matkustaa puisessa pakkausmateriaalissa ympäri maailmaa, ja on jo kerran päätynyt Suomeenkin. Se tuhoaa lehtipuita. Aikuinen jäärä on huomiota herättävän kookas ja kiiltävä, musta-valkoinen kovakuoriainen, jolla on lisäksi pitkät tuntosarvet. Jäärän toukat tekevät tuhojaan lehtipuiden runkojen sisällä, jossa ne voivat viettää jopa useampia vuosia Suomen olosuhteissa. Aikuinen jäärä poraa runkoon pyöreän noin senttimetrin mittaisen ulostuloreiän.
Lisää kuvia ja tietoa karanteenituhoojista löydät Ruokaviraston verkkosivuilta: www.ruokavirasto.fi/kasvintuhoojahaku.
Matkustaessa huomioi kasvien tuontirajoitukset
EU:n ulkopuolisiin maihin matkustaessa on hyvä huomioida jo etukäteen, että kasveja, siemeniä tai tuoreita kasvituotteita ei käytännössä voi tuoda matkalta kotiin. Niillä pitäisi olla lähtömaan viranomaisen myöntämä kasvinterveystodistus, jonka hankkiminen on melko mahdoton tehtävä matkailijalle.
Vaatimuksen tarkoituksena on estää karanteenituhoojien päätyminen EU:n alueelle matkatuliaisten mukana. EU:n ulkopuolella matkustaessa on siis tyydyttävä ottamaan kasveista kuvat muistoksi. Myös Kanariansaaret on tämän suhteen EU:n ulkopuolinen alue. Poikkeuksena säännöstä ovat muutamat eksoottiset hedelmät, joiden tuominen onnistuu myös tuoreena ilman todistusta (ananas, banaani, durio, kookospähkinä ja taateli). Kuivattuja tai muuten käsiteltyjä kasviperäisiä elintarvikkeita kuten kahvia, teetä, pähkinöitä, kuivattuja yrttejä, kuivattuja hedelmiä sekä mausteita saa tuoda ilman todistusta.
EU:n alueella matkustaessa ollaan sisämarkkinoiden alueella, jossa rajoituksia kasveille on paljon vähemmän. Joitakin rajoituksia kuitenkin on liittyen Suomen suoja-alueisiin. Tulipoltteen isäntäkasveja (esimerkiksi omenapuut, päärynäpuut ja tuhkapensaat) ja siemenperunaa ei saa tuoda Suomeen ilman suoja-alue- eli PZ-kasvipassia. Yleensä toisessa EU-maassa myytävissä tulipoltteen isäntäkasveissa tai siemenperunoissa ei ole Suomen vaatimukset täyttävää kasvipassia, joten nämä pitää hankkia kotimaasta. Muutenkin ulkomaan hankintoja on syytä harkita. Myös toisissa EU-maissa esiintyy monia kasvintuhoojia, joita ei vielä ole Suomessa. Mahdolliset ostokset kannattaa tehdä ammattimaisilta toimijoilta, joiden myymät kasvit kuuluvat valvonnan piiriin.
Kasvien tuontimääräykset ja oma harkinta mukaan myös verkko-ostoksille
Omaa harkintaa on syytä käyttää aina, kun hankkii kasveja ulkomaisista verkkokaupoista. Verkkokaupan luotettavuuden lisäksi pitää huomioida, onko verkkokauppa EU:ssa vai unionin ulkopuolella, ja mistä tavara lähetetään. EU:n ulkopuolelta tilatessa on tärkeää tietää, että kaikkien kasvien tilaaminen ei onnistu, koska kasvi voi olla tuontikiellossa. Esimerkiksi havukasvit, sitrukset ja viiniköynnökset ovat tuontikiellossa EU:n ulkopuolelta, koska niihin liittyy suuria tuhoojariskejä. Kaikki kasvit, siemenet ja muut lisäysaineistot kuten pistokkaat tarvitsevat kasvinterveystodistuksen EU:n ulkopuolelta tilatessa. Varmista ennen tilaamista, että saat niille todistuksen mukaan. Tavarat myös tarkastetaan Suomeen saapuessa, ja tarkastus on maksullinen. Myös kasvinterveystodistus on maksullinen.
Hyvä viljelyhygienia auttaa kasvitautien ja tuholaisten hallinnassa
Terveet taimet ja siemenet ovat perusta onnistuneelle kotitarveviljelylle. Taimiostoksilla kannattaa olla tarkkana ja valita ostoskoriin terveen ja elinvoimaisen näköisiä taimia. Perunanviljelyyn tulee käyttää vain sertifioitua eli tarkastettua siemenperunaa. Sen tunnistaa pakkaukseen kiinnitetystä vakuustodistuksesta. Istuttamalla ruokaperunaksi kasvatettua perunaa voi levittää puutarhaan kasvintuhoojia kuten peruna-ankeroisia, jotka säilyvät maaperässä vuosikausia. Kaupan tomaateista tai paprikoista otetuista siemenistä ei pidä kasvattaa itselleen taimia. Tällaiset siemenet voivat sisältää esimerkiksi siemenlevintäisiä virustauteja. Kylvöjä varten kannattaa siis hankkia siihen tarkoitettuja siemeniä.
Kotipuutarhurin muistilista kasvinterveyden suojelemiseksi:
- Opettele tunnistamaan keskeiset karanteenituhoojat kuten koloradonkuoriainen, tulipolte ja aasianrunkojäärä ja tarkkaile kasvitauteja ja tuholaisia puutarhassa.
- Ilmoita Ruokavirastoon, jos havaitset karanteenituhoojan: kasvinterveys@ruokavirasto.fi
- Älä torju karanteenituhoojaa omatoimisesti, sillä niiden hävittäminen kuuluu viranomaiselle.
- Huomioi tavanomaisten kasvitautien, tuholaisten ja rikkakasvien torjunnassa vastuulliset toimintatavat, ohjeita löydät esimerkiksi Tukesin ja Marttojen verkkosivuilta.
- Ole tarkkana taimiostoksilla. Osta vain terveen ja elinvoimaisen näköisiä taimia.
- Käytä tarkastettua (sertifioitua) siemenperunaa. Sen tunnistat pussiin merkitystä vakuustodistuksesta.
- Älä riskeeraa! Harkitse, onko välttämätöntä hankkia kasvien taimia ja siemeniä ulkomailta. Monessa maassa esiintyy sellaisia kasvintuhoojia, joita ei ole Suomessa.
- Kun matkustat tai tilaat kasveja tai siemeniä ulkomaisista verkkokaupoista, selvitä kasvinterveysvaatimukset Ruokaviraston verkkosivuilta.
Erityisasiantuntijat
Paula Lilja ja Miia Pasanen
sekä viestinnän asiantuntija
Paavo Ihalainen
Lisätietoa: www.ruokavirasto.fi/kotipuutarha
Teksti on julkaistu aiemmin Eläkkeensaaja -lehdessä 4/2024.