Koloradonkuoriaisia löytyi Haminasta

24. heinäkuuta 2024

Haminasta on löytynyt koloradonkuoriaisia yhdeltä ammattiviljelmältä ja yhdeltä kotitarveviljelmältä. Haminan alueella ja lähiseudulla on nyt syytä tarkkailla kaikkia perunakasvustoja kuoriaisen varalta. Havainnoista ja epäilyistä pitää ilmoittaa Ruokavirastoon.

Koloradonkuoriainen on perunan lehtiä syövä kovakuoriainen, jota ei esiinny Suomessa pysyvästi. Toisinaan kuoriaisia kulkeutuu Suomeen ilmavirtausten mukana Baltiasta tai Venäjältä. Koloradonkuoriainen on karanteenituhooja, joten Ruokavirasto määrää toimenpiteet sen hävittämiseksi. Viranomaiset myös tarkastavat perunakasvustoja koloradonkuoriaisen varalta. Tavoitteena on, että koloradonkuoriainen ei pääse asettumaan Suomeen.

Koloradonkuoriaisen tunnistaa keltaisesta väristä ja mustista raidoista

Perunakasvustosta voi löytyä aikuisia koloradonkuoriaisia ja toukkia. Aikuinen kuoriainen on noin senttimetrin mittainen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa. Etuselkä on oranssi ja siinä on mustia pilkkuja.

Toukan kupera selkäosa on oranssinpunertava. Toukan pää on musta ja kylkien alaosassa on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen. Vastakuoriutuneet toukat ovat tummahkoja, 1-2 millimetrin pituisia.

Leppäpirkon kotelovaihe muistuttaa väritykseltään ja muodoltaan koloradonkuoriaisen toukkavaihetta.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunanvarsistot muodostavat kasvustoon helposti havaittavia pesäkkeitä.

Ilmoita epäilystä Ruokavirastoon

Kaikista koloradonkuoriaisen havainnoista ja epäilyistä pitää ilmoittaa Ruokavirastoon.


Ruokavirasto järjestää tarvittavat tarkastukset ja antaa ohjeet jatkotoimista. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa torjuntatoimien onnistumista. Torjunta on sitä helpompaa, mitä aikaisemmin esiintymä todetaan. Jos kuoriainen pääsee asettumaan Suomeen, siitä on vaikea päästä eroon.

Lisätietoja: