Tarkkaile koloradonkuoriaisia perunakasvustoissa

12. heinäkuuta 2024

Viime viikkojen lämpimät säät ovat lisänneet koloradonkuoriaisten kulkeutumisen riskiä Suomeen. Edelliset havainnot ovat kesältä 2021 ja sitä edelliset vuodelta 2016. Yleisimmin kuoriaisia kulkeutuu ilmavirtojen mukana Kaakkois-Suomeen ja Uudellemaalle. Aikuisen koloradonkuoriaisen tunnistaa kuperasta selkäosasta, jossa on keltamustia pitkittäisraitoja. Keskeinen osa koloradonkuoriaisen torjuntaa on kansalaisilta saadut havaintoilmoitukset.

Koloradonkuoriainen on vaarallinen karanteenikasvintuhooja, joka voi aiheuttaa merkittäviä vahinkoja perunakasveille. Peruna on koloradonkuoriaisen tärkein isäntäkasvi Suomessa. Kuoriaisia kulkeutuu Suomeen ilmavirtausten mukana sekä etelästä että idästä, missä niitä esiintyy yleisesti. Kuoriaisia on todettu kulkeutuvan myös kasvituotteiden mukana, joten jakeluautojen lastaus- ja purkupaikkojen lähellä perunaa viljelevien on syytä tarkastaa perunapellot erityisen huolellisesti. Koloradonkuoriaisen toukat syövät perunakasvuston nopeasti paljaaksi, joten niiden tarkkailu ja aikainen havaitseminen on tärkeää. Jotta kuoriaiset eivät pääse lisääntymään ja leviämään muualle ympäristöön, on niiden nopea ja tehokas torjunta välttämätöntä. Mitä aikaisemmin esiintymä havaitaan, sitä helpompaa koloradonkuoriaisen torjunta on.

Koloradonkuoriaisen tunnistaa mustista pitkittäisraidoista

koloradonkuoriainen aikuinen. Kuva: L Mäenpää

Kuva: Lauri Mäenpää

Koloradonkuoriaisen aikuiset yksilöt ovat noin senttimetrin mittaisia ja niiden selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa. Etuselkä on oranssi ja siinä on mustia pilkkuja. Kuoriainen munii munat lehtien alapinnoille tiiviiksi ryhmiksi. Munat ovat oransseja tai keltaisenoransseja ja niistä kehittyy toukkia 1−1,5 viikossa.

Koloradonkuoriaisen toukkien selkäosa on punertavan oranssi. Täysikasvuiset toukat ovat hieman yli senttimetrin mittaisia, niiden pää on musta ja kyljissä on kaksi riviä mustia pisteitä. Vastakuoriutuneet toukat ovat noin 1–2 millimetriä pitkiä, kiiltäviä ja punaruskeita, mutta kasvavat nopeasti normaalikokoon ja muuttuvat keltapunertaviksi. Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon helposti havaittavia pesäkkeitä.

Ilmoita havainnosta sähköpostilla tai ilmoituslomakkeella

Ruokavirasto pyytää ilmoittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä. Ilmoituksen voi tehdä joko sähköpostitse osoitteeseen kasvinterveys@ruokavirasto.fi tai täyttämällä kasvintuhoojailmoitus-lomakkeen (https://www.ruokavirasto.fi/kasvintuhoojailmoitus). Ilmoitukseen on hyvä liittää kuva epäillystä kuoriaisesta.

Koloradonkuoriaisen torjunnasta vastaavat Ruokaviraston tarkastajat. Omatoimista torjuntaa ei pidä tehdä, sillä se vaikeuttaa virallisten torjuntatoimien onnistumista.

Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta sekä toimintaohjeet epäilyn varalle löytyvät osoitteesta www.ruokavirasto.fi/koloradonkuoriainen

Lisätietoja:

jaostopäällikkö Annika Wikström. p. 0295 204 565, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi