Varoitus: Laittomia muuntogeenisen tomaatin siemeniä myynnissä

4. syyskuuta 2024

EU:ssa on ollut harrastelijapuutarhureille suunnatussa Facebook-nettikaupassa myynnissä muuntogeenisen tomaattilajikkeen ’Norfolk Purple Tomato’ siemeniä. Lajike on USAssa kasvatettavaksi ja elintarvikkeeksi hyväksytty tumman purppuran värinen tomaattilajike ja lajikkeen jalostajan mukaan se on ainoa kauttaaltaan niin voimakkaan värinen lajike. Lajikkeelle ei ole haettu lupaa viljelyyn EU:ssa, joten kaikki lajikkeen siemenkauppa tai kasvatus on laitonta EU:ssa.

Jos olet ostanut lajikkeen ’Norfolk Purple Tomato’ siemeniä, pyydämme palauttamaan siemenet myyjälle tai hävittämään siemenet polttamalla tai poltettavaksi menevän sekajätteen joukossa. Jos sinulla on siemenestä kasvatettuja kasveja tai tomaattisatoa ko. lajikkeesta, pyydämme niinikään hävittämään kasvit edelleen polttamalla tai sekajätteenä. Hedelmiä ei tule missään nimessä kompostoida tai jättää maahan, koska siemenet voivat itää seuraavana vuonna.

Siemenen myyjän Facebook-sivuilla antamien tietojen mukaan EU-alueella myynnissä olleet muuntogeenisen lajikkeen ’Norfolk Purple Tomato’ siemenet ovat laittomasti itse lisättyä vuoden 2024 satoa. Tällä perusteella on todennäköistä, että siemenet eivät ole levinneet laajasti EU:ssa.

Lisätietoa antavat

Kirsi Törmäkangas, Geenitekniikan lautakunta, p.  050 592 1183

Leena Pietilä, Ruokavirasto, siemenyksikkö, p. 040 833 2481.