Kaniinien verenvuotokuumetauti todettu nyt rusakossa

20. toukokuuta 2019

Helsingissä sairauden takia lopetetussa rusakonpoikasessa (Lepus europaeus) on todettu kaniinien verenvuotokuumetauti RHD (Rabbit Hemorragic Disease).  Nyt todettu tapaus on ensimmäinen Suomessa todettu RHD-tapaus muussa lajissa kuin kaniineissa. Kaniinien verenvuotokuumetauti RHD on kalikiviruksen aiheuttama herkästi leviävä tauti, joka voi satunnaisesti tarttua myös jäniksiin. Rusakossa todettu virus oli samaa RHDV2-tyyppiä, jota on meillä aikaisemmin löydetty kaniineista. RHDV2 tunnetaan kyvystään sairastuttaa myös muita jäniseläimiä kuin kaniineja. Virus ei tartu ihmisiin, koiriin tai kissoihin.

Suomessa RHD todettiin ensimmäisen kerran Helsingissä kuolleista luonnonvaraisista kaniineista keväällä 2016, ja samana vuonna se todettiin myös lemmikkikaniinissa Helsingissä. Oulussa virus todettiin lemmikkikaniinissa vuonna 2017 ja vuonna 2019 tartuntoja on todettu lemmikkikaniineissa useilla eri paikkakunnilla. Nämä ovat Ruokavirastossa varmistettuja tartuntoja. Todennäköisesti tapauksia on ollut enemmänkin kesykaniineissä ja myös villikaniineissa.

RHDV2-virusta on aiemmin todettu rusakoissa muualla Euroopassa (Ranska, Espanja ja Italia) ja Australiassa sekä metsäjäniksissä (Lepus timidus) Ruotsissa.

Lemmikkikaniinien rokottamista RHD:tä vastaan suositellaan, sillä tauti aiheuttaa korkeaa sairastuvuutta ja korkeaa kuolleisuutta kaniineissa ja virus säilyy erittäin hyvin ympäristössä.

Lue lisää RHD-taudista

Lisätietoja:
RHD:
ELT, tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri Tiina Nokireki
0504131687
luonnonvaraisten eläinten tautiseuranta:
erikoistutkija Marja Isomursu
0405121248