Kasvukausi 2018 tuotti hyvin itävää siementä

12. heinäkuuta 2019

Kylvösiementen itävyystulokset Ruokaviraston siemenlaboratoriosta tarkastuskaudelta 2018 - 2019 ovat valmistuneet. Tarkastuskausi alkaa aina heinäkuun ensimmäinen päivä ja päättyy kesäkuun viimeisenä päivänä. Tulokset osoittavat, että kesä 2018 tuotti hyvin itävää satoa. Viljat, palkoviljat ja heinät itivät pääsääntöisesti hyvin tai jopa erinomaisesti. Viljojen itämislevon murtamiseen käytettävää gibberelliinikäsittelyä, jossa siemenessä luonnostaan olevaa gibberelliiniä lisätään idätyspapereiden kostutusveteen poistamaan itämislepoa, ei tarvittu päättyneellä kaudella.

Sertifiointia varten tarkastettujen peitattujen kevätviljojen keskimääräiset itävyydet ovat olleet vähintään 94 prosenttia ja peittaamattomilla näytteillä vähintään 93 prosenttia. Peitatun ohran keskimääräinen itävyys oli 96 prosenttia, kauran ja kevätvehnän 94 prosenttia. Kaikilla kevätviljoilla keskimääräiset itävyydet ovat olleet korkeammat edelliseen, vaikeaan satokauteen verrattuna. Kevätviljoille oli myös menneellä kaudella tyypillistä, että itävyyden vaihteluväli oli pienempi aikaisempiin kausiin verrattuna. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että näytteiden itävyyksien välillä ei ollut suurta vaihtelua ja erityisen huonoja itävyyksiä oli tavallista vähemmän aiempiin kausiin verrattuna. 

Hernenäytteiden, jotka on tarkastettu sertifiointia varten, keskimääräinen itävyys oli 86 prosenttia ja härkäpavun 84 prosenttia. Heinistä timotein keskimääräinen itävyys oli 93 prosenttia ja nurminadan 91 prosenttia. Rypsin keskimääräinen itävyys oli 92 prosenttia.

Siemenlain mukaan sertifiointiin edellytettävä normaalisti itäneiden osuus viljoilla on oltava vähintään 85 prosenttia sekä heinillä, öljykasveilla ja palkokasveilla vähintään 80 prosenttia. Itävyysvaatimusten täyttävien näytteiden osuus kaikilla kevätviljoilla oli suurempi edelliseen kauteen verrattuna ja samalla tasolla aikaisempien hyvien tarkastuskausien kanssa. Näin oli myös herneellä ja timoteillä. Härkäpavulla ja nurminadalla hylättyjen näytteiden osuus oli hiukan suurempi edelliseen kauteen verrattuna.

Lämmin ja kuiva kasvukausi vuonna 2018 selittää siementen hyvän ja tasaisen laadun. Homeista aiheutuvia tai tuleentumattoman tai kostean sadon puinnista johtuvia vioituksia oli vähemmän.

Härkäpapua hylättiin tavallista enemmän, mikä saattoi johtua kahdesta syystä. Härkäpapua tarkastutettiin menneellä kaudella enemmän kuin koskaan aiemmin ja liian kuiva papu on saattanut saada mekaanisia vaurioita joko puinnin tai käsittelyn aikana. Kasvukauden korkea lämpösumma vaikutti todennäköisesti satoon niin, että varastoinnin aikaista jälkikypsymistä ei enää tarvittu, joten itämislepoa ei havaittu edes alkusyksyllä. Tuhannen siemen painot olivat alhaisempia aikaisempiin kausiin verrattuna.   

Myös tilaustutkimusnäytteiden, joita ovat pakkaamoiden raakaerä- ja viljelijöiden TOS-siemennäytteet, keskimääräiset itävyydet kevätviljoilla olivat hyvällä tasolla (vähintään 90 prosenttia). Päättyneen kauden peittaamattomien kevätviljojen itävyydet olivat parhaimmat kuuteen edelliseen tarkastuskauteen verrattuna. Noin 60 prosenttia kevätviljojen tilaustutkimusnäytteistä analysoitiin peittaamattomina. 

Tarkastuskautta 2018 - 2019 koskevat sekä ajantasaiset itävyystulokset ja itävyysvaatimusten täyttävien osuudet havainnollisin kuvin ovat nähtävissä Ruokaviraston avoimessa portaalissa kohdassa Siementen laatu.

Lisätietoja:
erikoistutkija Jaana Laurila, jaana.laurila@ruokavirasto.fi
040 521 4761