Hirvieläinten näivetystaudin (CWD) näytteenotto

Suomessa eläviä, hirvieläinten näivetystaudille (chronic wasting disease CWD) alttiita hirvieläimiä ovat hirvi, metsäpeura, poro, valkohäntäkauris eli valkohäntäpeura ja metsäkauris. Suomessa todettiin ensimmäinen hirvieläinten TSE-tautitapaus helmikuussa 2018. Tauti todettiin Kuhmosta löydetystä itsestään kuolleesta hirvestä.

Hirvieläinten näivetystaudin seurannassa kerätään tutkimuksiin näytteitä kuolleena löydetyistä, oireita osoittavista tai kuihtuneista, yli 12 kuukauden ikäisistä poroista ja muista hirvieläimistä. Näytteiden saamiseksi Ruokavirastoon tarvitaan poronhoitajien, metsästäjien, riistantutkijoiden ja kaikkien muiden luonnossa liikkuvien apua.

Ilmoita oudosti käyttäytyvistä tai kuolleista hirvieläimistä  kunnaneläinlääkärille

Kunnaneläinlääkärien yhteystiedot löytyvät parhaiten numerotiedustelusta tai kuntien verkkosivuilta. Kunnaneläinlääkäri ottaa tarpeen mukaan yhteyttä poliisiin virka-avun saamiseksi oireilevan eläimen lopettamiseen.

Metsästäjät ja poronhoitajat voivat lähettää elinnäytteitä suoraan Ruokavirastoon. Näytteeksi tarvitaan eläimen pää, alaleuka ja nielu mukaan lukien. Eläintä lopetettaessa tulee välttää aivojen takaosaa vahingoittavia menetelmiä. Tarvittaessa näytteeksi voi lähettää myös muita elimiä. Kysy asiasta tarkemmin Ruokavirastosta.

CWD:tä ei ole todettu ihmisissä, mutta näytteitä otettaessa ja pakattaessa on kuitenkin syytä suojata kädet, koska hermostollisia oireita voivat aiheuttaa myös esimerkiksi erilaiset bakteeritartunnat. Sairasta eläintä ei saa käyttää ihmisravinnoksi.

Ohjeita pakkaamiseen

  • Jäähdytä pää lähelle 0 °C, jos mahdollista.
  • Kääri pää runsaaseen nestettä imevään materiaaliin, esimerkiksi sanomalehtipaperiin.
  • Pakkaa pää vielä kahteen tukevaan ehjään muovipussiin. 
  • Laita pussiin lämpimänä vuodenaikana kylmävaraajia näytteen säilymisen parantamiseksi.
  • Pakkaa pussi tukevaan laatikkoon ja lisää täytemateriaalia, esimerkiksi rypistettyä sanomalehteä.
  • Lisää huolellisesti täytetty tutkimuslähete Hirvieläinten CWD-kartoitus (pdf) pakkauksen sisälle erillisessä muovipussissa tai liitä Touko-palvelussa tehdyn sähköisen lähetteen tunnus.
  • Teippaa laatikko kiinni leveällä teipillä ja vahvista pohja tarvittaessa. Käytä teippaamiseen kelta-mustaraitaista teippiä, jos sellaista on saatavilla. 
  • Kirjoita paketin päälle "Eläinperäinen näyte - vapautettu".
  • Pakkaamisen kuvalliset ohjeet

Lähetysosoite

Ruokavirasto Oulu
Elektroniikkatie 3
90590 OULU
Puhelinnumero näytelähetyksen osoitekorttiin 040 515 4325

Lähetä näytteet Postin pikalähetyksenä. Oulun toimipaikkaan voi lähettää pään mukana myös muita elinnäytteitä. Käyntiosoite on Elektroniikkatie 5, jos tuot näytteet itse. Ruokavirasto maksaa kuljetuksen, jos lähetyksestä on sovittu etukäteen, kysy ohjeet Oulun toimistosta maanantai–perjantai 8.00–16.15, puhelin 029 520 4181.

Pelkästään CWD-tutkimuksiin tarkoitettuja hirvieläinten päitä voi tuoda myös Ruokaviraston Helsingin, Kuopion tai Seinäjoen toimipaikkaan sekä edellä mainittujen toimipaikkojen näytekylmiöihin iltaisin ja viikonloppuisin.

Helsinki
Ruokavirasto, Mustialankatu 3, puhelin 029 520 4919 kello 8.15–11.00
Kuopio
Ruokavirasto, Neulaniementie 4, puhelin 029 520 4132
Seinäjoen laboratorio
Ruokavirasto, Keskuskatu 23, 60100 Seinäjoki, puhelin 029 520 4147

Seurantaohjelman mukaisista luonnonvaraisten hirvieläinten (hirvi, metsäpeura, valkohäntäkauris, metsäkauris) näytteistä maksetaan 50 € palkkio/pää. Laskutusohjeet on toimitettu riistanhoitoyhdistyksille.

Lisätietoja

erikoistutkija Marja Isomursu, puhelin 040 512 1248, Ruokavirasto Oulu (pää- ja elinnäytteet)
erikoistutkija Minna Nylund, puhelin 040 489 3393, Ruokavirasto Oulu (pää- ja elinnäytteet)
erikoistutkija Ari Kauppinen, puhelin 050 301 3750, Ruokavirasto Helsinki/virologia (prionitutkimukset)

Ruokavirasto julkaisee CWD-tutkimustulokset vuoden 2020 alusta alkaen viraston avoimen tiedon palvelussa, eikä erillisiä tutkimustodistuksia pääsääntöisesti enää toimiteta näytteiden lähettäjille.

Sivu on viimeksi päivitetty 18.7.2024