Ruokavirasto tutkii kalanäytteitä, mutta itsestään kuolleet kalat ovat usein niin pilaantuneita, ettei niistä ole apua kuolinsyyn selvityksessä. Ole yhteydessä Ruokavirastoon ennen kuin lähetät kuolleen kalan tutkittavaksi.
Yleisimmät tutkimukset
Patologiset tutkimukset
- Kokonaiset kalat taudinsyyn varalta
Muut tutkimukset
- Kalanviljelylaitoksilla tehtävä virustautikartoitustutkimus
- Vapaaehtoiseen BKD-seurantaan liittyvä kartoitustutkimus
- Luonnonkalojen taudinsyyn selvitys
Kalojen tutkimukset Ruokaviraston hinnastossa
Näytteenottotarvikkeiden sähköinen tilauslomake eläinlääkäreille
Pakkaaminen
- Laita kuolleet tai lopetetut kalat jäämurskapedille muovipussiin tai vaihtoehtoisesti kääri ne ilmavaan ja kuivittavaan materiaaliin, esimerkiksi voipaperiin ja lisää riittävä määrä kylmävaraajia. Kalaa ei tule sulkea suoraan muovipussiin.
- Sulje näyte sen jälkeen kaksinkertaiseen muovipussiin ja/tai -säkkiin, lisää pussien väliin nesteitä imevää materiaalia. Paketissa tulee olla riittävästi imeytysainetta (sanomalehtipaperia, talouspaperia tai muuta sellaista), jotta kaikki näytteestä valuva neste voi imeytyä siihen.
- Pakkaa näyte tukevaan styroxpakkaukseen ja tarvittaessa lisäksi pahvilaatikkoon, joka kestää kuljetuksen kolhut.
- Lisää pakettiin mukaan huolellisesti täytetty tutkimuslähete erilliseen muovipussiin suljettuna. Teippaa pakkaus kiinni leveällä teipillä, käytä mieluiten kelta-mustaa huomioteippiä, vahvista tarvittaessa pakkauksen pohja.
- Laita paketin päälle merkintä Eläinperäinen näyte - vapautettu. Lähettäjä vastaa siitä, että pakkaus ei vuoda tai rikkoonnu kuljetuksen aikana.
Lisäohjeita näytteenottoon
Lähetysohjeet ja osoitteet eläinnäytteille
Kala- ja rapukuolemat luonnonvesissä
Lähettäminen
Kaloja tutkitaan Ruokaviraston Helsingin, Kuopion ja Oulun toimipaikoissa. Ilmoita lähetyksestä etukäteen kyseisen toimipaikan kalaeläinlääkärille.