Kalojen tautitutkimukset

Ruokavirasto tutkii kalanäytteitä, mutta itsestään kuolleet kalat ovat usein niin pilaantuneita, ettei niistä ole apua kuolinsyyn selvityksessä. Ole yhteydessä Ruokavirastoon ennen kuin lähetät kuolleen kalan tutkittavaksi.

Yleisimmät tutkimukset

Patologiset tutkimukset

  • Kokonaiset kalat taudinsyyn varalta                                                                            

Muut tutkimukset

  • Kalanviljelylaitoksilla tehtävä virustautikartoitustutkimus
  • Vapaaehtoiseen BKD-seurantaan liittyvä kartoitustutkimus
  • Luonnonkalojen taudinsyyn selvitys 

Kalojen tutkimukset Ruokaviraston hinnastossa

Näytteenottotarvikkeiden sähköinen tilauslomake eläinlääkäreille 

Pakkaaminen

  • Laita kuolleet tai lopetetut kalat jäämurskapedille muovipussiin tai vaihtoehtoisesti kääri ne ilmavaan ja kuivittavaan materiaaliin, esimerkiksi voipaperiin ja lisää riittävä määrä kylmävaraajia. Kalaa ei tule sulkea suoraan muovipussiin.
  • Sulje näyte sen jälkeen kaksinkertaiseen muovipussiin ja/tai -säkkiin, lisää pussien väliin nesteitä imevää materiaalia. Paketissa tulee olla riittävästi imeytysainetta (sanomalehtipaperia, talouspaperia tai muuta sellaista), jotta kaikki näytteestä valuva neste voi imeytyä siihen.
  • Pakkaa näyte tukevaan styroxpakkaukseen ja tarvittaessa lisäksi pahvilaatikkoon, joka kestää kuljetuksen kolhut.
  • Lisää pakettiin mukaan huolellisesti täytetty tutkimuslähete erilliseen muovipussiin suljettuna. Teippaa pakkaus kiinni leveällä teipillä, käytä mieluiten kelta-mustaa huomioteippiä, vahvista tarvittaessa pakkauksen pohja.
  • Laita paketin päälle merkintä Eläinperäinen näyte - vapautettu. Lähettäjä vastaa siitä, että pakkaus ei vuoda tai rikkoonnu kuljetuksen aikana.

Lisäohjeita näytteenottoon

Lähetysohjeet ja osoitteet eläinnäytteille 

Kala- ja rapukuolemat luonnonvesissä 

Lähettäminen

Kaloja tutkitaan Ruokaviraston Helsingin, Kuopion ja Oulun toimipaikoissa. Ilmoita lähetyksestä etukäteen kyseisen toimipaikan kalaeläinlääkärille.

Sivu on viimeksi päivitetty 21.2.2025