Lampaan, vuohen, laaman ja alpakan tutkimukset

Yleisimmät tutkimukset ja tutkimuspaketit

  • karitsaripulipaketti, 5 karitsan/kilin ulostenäytteet
  • laidunloiset, 3–6 ulostenäytettä
  • syväsivelypaketti, hengitystietulehdus, 4 lampaalle/vuohelle
  • keuhkomatotutkimus, 1–10 ulostenäytettä
  • silmätulehduspaketti, 5 sivelynäytettä
  • luomisen syy, verinäytepaketti 5–10 emälle
  • brusellaseuranta, verinäytepaketti 5 eläimelle, maksuton
  • kokonaisten eläinten patologiset tutkimukset
  • elinnäytteiden patologiset tutkimukset
  • luomisen syyn selvitys, luodut sikiöt ja kuolleena syntyneet tai alle vuorokauden ikäisenä kuolleet, mukana aina jälkeiset tai ainakin muutama istukan kohta
  • sorkkamätäpaketti, 1–5 sivelynäytettä
  • Mycoplasma haemolamae (alpakka ja laama)

Lampaiden ja vuohien tautidiagnostiikka -esite (pdf)

Lampaan, vuohen, laaman ja alpakan tutkimukset Ruokaviraston hinnastossa

Hinnastossa on kunkin tutkimuksen kohdalla tieto näytteen tutkimuspaikasta, näytteenotto-ohje, tutkimusaika, asiantuntijoiden yhteystiedot ja tutkimuslähete.

Nautojen syväsively- ja ripulitutkimuksen näytteenottopaketteja voi käyttää myös pienille märehtijöille.
Näytteenottotarvikkeden sähköinen tilauslomake eläinlääkäreille (valitut tutkimuspaketit)

Lisäohjeita näytteenottoon

Näytteenotto-ohjeet eläinlääkärille: Naudan, lampaan ja vuohen hengitystietulehdus sivulla Nautojen tautitutkimukset.

Lisätietoa

Lampaan ja vuohen hengitystietulehdukset

Näytteet

Ulostenäyte otetaan suoraan peräsuolesta tai vaihtoehtoisesti juuri tullutta ulostetta kaksi ruokalusikallista/eläin. Laitumella olevista ulostekasoista ei voi ottaa näytettä.

Näytteet otetaan aina yksilönäytteinä ja yksilötunnuksin merkittyinä esim. muovihanskaan tai (mieluummin) muovipussiin tai -purkkiin. Näytteet tulee ottaa ennen loislääkitysten antoa. Jos halutaan selvittää loislääkityksen tehoa, otetaan uudet näytteet samoista eläimistä noin 10 päivää loislääkityksen antamisen jälkeen.

Loistutkimuspaketin hinta sisältää kuuden näytteen tutkimisen yhdellä menetelmällä.

Tutkimukset

  • menetelmä: McMaster kvantitatiivinen flotaatiotutkimus (sokeriflotaatio)
  • sisältää Eimeria spp. -ookystien määrän määrityksen (kokkidioosi) sekä Trichostrongylidae-heimon juoksutusmahamatojen ja suolistoloisten munamäärän määrityksen
  • jos ryhmässä on eläimiä, joilla on ripulia, heikentynyt kasvu tai huono karva, ne valitaan mukaan näytteenottoon, oireet kirjataan lähetteeseen

Lähetys

Merkitse tutkimuslähetteeseen Tuotantoeläinten tautitutkimukset (pdf) eläinlaji. Eläimen ikä tai syntymäaika tulee ilmetä lähetteestä.

Lähetä näytteet Ruokaviraston Oulun laboratorioon samana tai viimeistään seuraavana päivänä, säilytyslämpötila: jääkaappi (ei saa jäätyä). Näytteet tulisi ottaa mieluiten alkuviikosta, perjantaisin ei pidä lähettää näytteitä, koska niiden pilaantumisen vaara kuljetuksen aikana on suuri. Lämpimänä vuodenaikana suositellaan kylmävaraajan käyttöä. Omistaja maksaa lähetyskulut. Voit myös tuoda näytteet itse. Eläinnäytteiden pakkaaminen. Eläinnäytteiden lähetysohjeet ja -osoitteet

Lisätietoa

Lampaan ja vuohen loistartunnat

Sikiöiden tutkimuspaketti

Näyte

Abortoitu sikiö tai jos sikiöitä on useampia, 2–3 sikiötä sekä jälkeiset. Huolimatta jälkeisten likaisuudesta on niiden lähettäminen tärkeää, sillä joidenkin taudinaiheuttajien kohdalla ainoat havaittavat muutokset löydetään istukasta. Vähintään 2–3 kohtukäpysen pitäisi olla mukana näytteessä. Näytteitä on hyvä lähettää ja tutkia useamman kuin yhden uuhen luomisista.

Tutkimukset

Patologinen tutkimus sekä tärkeimmät luomista aiheuttavat bakteerit, virukset ja loiset.

Lähetys

Tutkimuslähete Luomisen syyn selvitys (pdf) 
Näytteen tulisi olla mahdollisimman tuore, kuitenkin esim. viikonlopun yli viileässä säilytetty näyte kelpaa tutkimuksiin. Lähetä tai tuo näytteet Ruokaviraston Helsingin, Kuopion, Oulun tai Seinäjoen toimipaikkaan. Eläinnäytteiden pakkaaminen. Eläinnäytteiden lähetysohjeet ja -osoitteet

Bruselloosi (maksuton)

Kunnaneläinlääkäri voi ottaa tarvittaessa luoneista eläimistä verinäytteet tutkittavaksi bruselloosin varalta.

Näyte

Viisi kappaletta seerumiverinäytettä/tila. Näytteet luoneista emistä, mikäli luoneita on vähemmän kuin viisi, loput näytteet otetaan muista uuhista/kutuista.

Tutkimukset

Brusella-vasta-ainetutkimus. Samoista näytteistä on mahdollista pyynnöstä tutkia Q-kuume ja klamydophilavasta-aineet, nämä tutkimukset ovat maksullisia.

Lähetys

Tutkimuslähete Luomisen syyn selvitys (pdf) 
Näytteiden pilaantuminen tai jäätyminen tekee ne tutkimukseen kelpaamattomiksi, joten ne on otettava mahdollisimman aseptisesti ja pakattava huolellisesti (käärittävä aaltopahvin lisäksi esim. sanomalehtipaperiin) sekä säilytettävä ennen lähetystä jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa. Lähetä tai tuo näytteet Ruokaviraston eläintautibakteriologian laboratorioon Helsinkiin. Eläinnäytteiden pakkaaminen. Eläinnäytteiden lähetysohjeet ja -osoitteet

Lisätietoa

Lampaan ja vuohen luominen/abortti
Bruselloosi eli luomistauti

Näyte

Maedi-visna/CAE-vasta-aineet tutkitaan seerumista. Verinäytteet otetaan putkiin, joissa ei ole hyytymistä estäviä aineita.

Lähete

MV/CAE-näytteille käytetään tuotantoeläinten tautitutkimuslähetettä (pdf). Lähetteeseen tarvitaan seuraavat tiedot:

  • eläinten omistajan ja eläinlääkärin nimi, osoite ja puhelinnumero
  • tilatunnus
  • näytteenottopäivämäärä
  • täydelliset eläinten EU-tunnukset

Lähetteeseen liitetään eläinluettelo lammas- ja vuohirekisteristä. Näyteputket numeroidaan juoksevalla numerolla. Numerointiin käytetään vedenpitävää mustaa tussia. Näyteputken numero merkitään eläinluetteloon sen eläimen kohdalle, josta näyte on otettu. Näyteputket pakataan niin, että ne pysyvät ehjinä kuljetuksen aikana.

Tutkimukset

Maedi-visna- ja CAE-virusten vasta-aineet tutkitaan lampaan/vuohen seerumista kaupallisella ELISA- testillä. Terveysvalvontaohjelman näytteitä ei tutkita kiireellisenä. Jos tarvitsette näytetuloksen nopeasti, ilmoittakaa siitä lähetteessä. MV/CAE-ohjelman näytteistä peritään hinnaston mukainen maksu.

Lähetys

Näytteet toimitetaan laboratorioon mahdollisimman pian. Näytteitä ei kannata lähettää perjantaina. Ne voidaan säilyttää jääkaapissa viikonlopun yli. Näytteet eivät saa jäätyä. Lämpimänä vuoden aikana suositellaan kylmävaraajan käyttöä. Lähetä tai tuo näytteet Ruokaviraston Helsingin eläintautivirologian laboratorioon. Lähettäjä maksaa lähetyskulut. Eläinnäytteiden pakkaaminen. Lähetysohjeet ja -osoitteet

Mahdolliset tiedustelut numerosta 050 336 6563

Lisätietoa

Pienten märehtijöiden lentivirustartunnat (MVV/CAEV)

Eläinlääkäri ottaa näytteet

Näytteenottopaketti sisältää

  • eSwab näytteenottotikkuja ja kuljetusliemet 5 kpl
  • tutkimuslähete
  • näytteenotto- ja lähetysohje
  • pakkauslaatikko näytteiden lähettämiseen

Näytteet

Näytteenottoon valitaan oireiset lääkitsemättömät eläimet, paketti sisältää 5 eläimen näytteet.

Varo ulosteen joutumista näytteeseen ja puhdista mahdollinen lanta paperilla/taitoksilla. 

Ota näytteet vain sorkista, joissa on muutoksia sorkkavälissä. Parhaan näytteen saa muutoksesta, jossa sorkkaväli on karvaton ja ihoa peittää vaalea, tahmainen ja haiseva kuolioerite, joka leviää sorkan sisäsivuille. Ota näyte sorkkavälistä kuolioisen muutoksen reunasta (kts. kuva alla). Yhdellä tikulla voi ottaa näytteet saman eläimen useammasta oireilevasta sorkasta. Hankaa tikkua muutoskohtiin, ja sulje tikku putkeen.

image61mll.pngKuva: Ulrika König, Gård & Djurhälsan

Kuolleesta eläimestä voi ottaa näytteeksi myös noin 5 x 5 x 5 mm kudospalan steriiliin tyhjään koeputkeen.

Tutkimus

Dichelobacter nodosus osoitus (PCR)

Lähetys

Täytä huolellisesti tutkimuslähete Tuotantoeläinten tautitutkimukset (pdf).
Lähetä näytteet heti Ruokaviraston Kuopion toimipaikkaan. Perjantaina otetut näytteet voi säilyttää viikonlopun yli jääkaapissa. Eläinnäytteiden lähetysohjeet ja -osoitteet

Näyte

Scrapie tutkitaan aivorungosta ja pikkuaivoista. Aivorunkoon kuuluvat väli- ja keskiaivot, aivosilta ja ydinjatke. Näyte otetaan aivorungon takaosasta obex-alueelta. Aivorunkonäytteen tulee olla noin 4–5 senttimetrin mittainen. Pikkuaivot sijaitsevat aivorungon takaosan yläpuolella. Niistä otettavan näytepalan tulee olla noin 2 kertaa 2 senttimetrin suuruinen ja sisältää pikkuaivojen poimuilevaa kuorikerrosta.

Mikäli näytteenotto niska-aukon kautta ei onnistu, toimitetaan eläimen pää kokonaisuudessaan Ruokaviraston Helsingin, Kuopion, Seinäjoen tai Oulun toimipaikkaan obduktiosalille. Ennen pään lähettämistä tulee lähettävän eläinlääkärin ottaa asiasta yhteyttä kyseisen toimipaikan obduktiosalille ja sopia asiasta Ruokaviraston henkilökunnan edustajan kanssa. Näytepalan voi lähettää Ruokavirastoon tutkittavaksi myös, jos se on huonokuntoinen tai hajonnut.

Näytteenottoon tarvittavat välineet

Näytteet otetaan lampaan/vuohen aivoista tarkoitukseen suunnitellulla muovi- tai teräslusikalla. Näytteenotossa on aina käytettävä kertakäyttökäsineitä, muuta erityistä suojavarustusta ei tarvita. Jokaiselle eläimelle suositellaan omaa kertakäyttöistä muovilusikkaa. Mikäli ei ole käytettävissä kertakäyttölusikkaa, teräslusikka puhdistetaan eri eläinten välissä runsaalla vedellä huuhdellen. Näytteenotossa on lusikan lisäksi oltava käytettävissä atulat, kertakäyttöveitsi ja kaarevakärkiset sakset. Muovilusikat ovat kertakäyttöisiä ja ne voi hävittää polttamalla. Sekä muovi- että teräslusikat voi desinfioida pitämällä niitä kaksi tuntia neljä prosenttisessa hypokloriittiliuoksessa.

TSE-näytteenottoon tarvittavat lusikat ja näytteenottopurkit voi tilata Ruokaviraston lähettämöstä joko puhelimitse tai sähköpostilla: 
• Heikki Heinänen puhelin 0400 378 710, heikki.heinanen@ruokavirasto.fi 

Ruokavirastosta saa BSE-/scrapie-pakettikortteja, joilla näytteet voi lähettää postitse vastaanottajan laskuun.

Näytteenottotekniikka

  • Pää irrotetaan ensimmäisen niskanikaman ja kallon välistä.
  • Pää asetetaan ylösalaisin (ventraalipuoli eli alaleuan puoli ylöspäin) niin, että niska-aukko (foramen magnum) näkyy. Aivorungon pään pitäisi näkyä niska-aukossa.
  • Aivorungon päästä otetaan kiinni atuloilla ja kertakäyttöveitsi tai saksenkärjet työnnetään niska-aukon sisäpuolelle aivorungon ja aivokalvojen väliin. Veistä tai saksenkärkiä pyöräytetään aivorungon ympärillä niin, että aivorunko irtoaa ympäröivästä kudoksesta.
  • Näytteenottolusikka asetetaan aivorungon yläpuolelle (ventraalipuolelle) aivorungon ja sitä ympäröivien aivokalvojen väliin.
  • Näytteenottolusikkaa työnnetään luuseinämää pitkin syvemmälle niin, että lusikan kovera osa on kokonaisuudessaan sisällä.
  • Lusikkaa kierretään sekä oikealle että vasemmalle 90 astetta, jotta aivorungosta lähtevät hermokimput saataisiin katkaistua. Jos nämä eivät katkea, aivorungon palaa on vaikea saada ulos kokonaisena.
  • Lusikan etuosaa painetaan alaspäin aivorungon katkaisemiseksi, ja lusikka vedetään ulos. Irronnut aivorungon palanen seuraa lusikkaa.
  • Näyte asetetaan tarkoitusta varten suunniteltuun muovipurkkiin. Muovipurkkiin tulee aina laittaa lampaan/vuohen korvamerkki. Mikäli eläin ei ole korvamerkitty, tulee purkki merkitä siten että varmuudella tiedetään minkä eläimen näyte on kyseessä.
  • Lusikka työnnetään uudelleen niska-aukkoon kuten ensimmäiselläkin kerralla ja lusikkaa kierretään oikealle ja vasemmalle, mutta tällä kertaa lusikalla kauhaistaan alempaa, jotta pikkuaivoa saataisiin lusikkaan.
  • Lusikka pikkuaivonpaloineen vedetään ulos ja näytepalat laitetaan samaan purkkiin kuin aivorunkonäyte.
  • TSE-pikatestin valmistuttua päät hävitetään luokan 1 sivutuotteita käsittelevässä laitoksessa.

Tutkimukset

Scrapie-pikatestiä varten lusikkanäytteet lähetetään Ruokaviraston prionilaboratorioon Helsinkiin. 

Lähetys

Näytettä koskeva scrapie-tutkimuslähete (pdf) täytetään huolellisesti. Näytepurkit tulee laittaa erilliseen muovipussiin lähetteiden puhtauden varmistamiseksi. Sekä näytepurkit että lähetteet pakataan huolellisesti, ettei purkkien mahdollisesti avautuessa tai rikkoutuessa syntyisi vuotoja ympäristöön.

Elinnäytteet ja kokonaiset päät voi lähettää Postin Express- tai Ovelle-pakettina tai tuoda Helsingin toimipaikkaan. Kokonaisia päitä voi lisäksi tuoda Ruokaviraston Kuopion, Oulun ja Seinäjoen toimipaikkoihin. Iltaisin ja viikonloppuisin käytettävissä ovat myös edellä mainittujen Ruokaviraston toimipaikkojen näytekylmiöt
Eläinnäytteiden lähetysohjeet ja -osoitteet

Lisätietoa

Scrapie

Ohjeita lampaan ja vuohen scrapie-näytteiden lähettämisestä raatokerälyalueen ulkopuolelta on sivulla Eläinten terveys.

Sivu on viimeksi päivitetty 6.6.2024