Lemmikkieläimen tautitutkimukset

Ruokavirasto lähettää suojatulla sähköpostilla laboratorion tutkimustodistukset, joiden toimitustavaksi on valittu sähköposti. Ohje suojatun sähköpostin käytöstä Ruokaviraston laboratorion asiakkaille (pdf)

Maksullisten laboratoriotutkimusten tilaamisen yhteydessä vaaditaan henkilöasiakkaan sähköinen tunnistautuminen. Lue lisää tunnistautumisesta

Yleisimmät tutkimukset

Vasta-aine- ja virustutkimukset

  • Brucella canis vasta-aineet
  • Koiran adenovirus (HCC) vasta-aineet
  • Parvoviruksen osoitus
  • Penikkatautiviruksen osoitus
  • Penikkatautivirus vasta-aineet
  • Raivotauti (rabies) viruksen osoitus
  • Raivotautirokotevasta-aineet
  • RHD (rabbit hemorrhagic disease) viruksen osoitus

Eläinten ruumiinavaustutkimukset

  • Patologinen tutkimus, lemmikkien ruumiinavaustutkimukset tehdään Helsingin toimipaikassa Viikissä.
  • Pienten pentujen (alle 8 viikon ikäisiä) ruumiinavauspaketti (1–3 pentua)

Lemmikkieläimen ruumiinavaustutkimus - usein kysyttyä

Bakteriologiset tutkimukset

  • Bakteriologinen tutkimus Ruokaviraston ruumiinavausnäytteistä

Loistutkimukset

  • Loisen tunnistus (verilevite tai kokonainen loinen)
  • Loistutkimus, giardia ja kryptosporidit
  • Loistutkimus, loismunat ja ookystat
  • Keuhkomatotutkimus

Lemmikkieläinten tutkimukset Ruokaviraston hinnastossa

Hinnastossa on kunkin tutkimuksen kohdalla tieto näytteen tutkimuspaikasta, näytteenotto-ohje, tutkimusaika, asiantuntijoiden yhteystiedot ja tutkimuslähete.

Lisäohjeita näytteenottoon

Sisäloisia tai niiden munia tutkitaan eläinten ulostenäytteistä. Näytteitä voi lähettää myös ulkoloisen tunnistamiseksi.

Ulkoloiset pakataan pieneen tiiviiseen purkkiin (ei suoraan kirjekuoreen litistymisen välttämiseksi). Tavallisimmin pyydetty tutkimus on lajin tunnistus. Tutkimus tehdään pääsääntöisesti samana päivänä, kun näyte saapuu laboratorioon.

Sisäloiset ovat merkittävimpiä pennuilla. Koska aikuisilla eläimillä loisia on yleensä vähemmän ja niitä ei välttämättä erity ulosteeseen päivittäin, tulisi aikuisilta eläimiltä kerätä ulostenäyte esimerkiksi kolmelta peräkkäiseltä päivältä. Jos useampana päivänä kerätyistä näytteistä halutaan yksi tutkimus, pakataan ne samaan purkkiin tai pussiin. Loismunat tutkitaan flotaatiomenetelmällä. Jos ulosteessa on silmin havaittavia loisia, ne tulee laittaa erilliseen purkkiin säilymisen varmistamiseksi. Silminnähtävät loiset ovat tavallisesti heisimatoja ja ne tutkitaan suoramikroskopointimenetelmällä.

Ulostenäytettä lähetetään mahdollisimman tuoreena noin ruokalusikallisen verran. Näytteet pakataan tiiviiseen rasiaan (myös pakasterasia tai filmipurkki käy) ja suljetaan vielä Minigrip-pussiin. Tutkimus tehdään pääsääntöisesti samana päivänä, kun näyte saapuu laboratorioon. Jos samasta ulostenäytteestä halutaan myös bakteriologisia tutkimuksia, on näytettä lähetettävä enemmän. Loistutkimukset tehdään vasta sen jälkeen, kun bakteeritutkimukset on aloitettu.

Cryptosporidium- ja Giardia-alkueläinten varalta tutkittavat ulostenäytteet vaativat erityissäilöntäaineen. Ennen näytteenottoa on syytä ottaa yhteyttä hoitavaan eläinlääkäriin, joka antaa 10 % formaliinia näytteen säilömiseksi sekä näytepurkin, johon näyte kerätään. Ulostetta kerätään kolmena peräkkäisenä päivänä samaan purkkiin. Purkkiin lisätään joka kerta formaliinia suhteessa 1 teelusikka ripuliulostetta ja 3 teelusikkaa 10 % formaliinia. Tutkimus tehdään IFAT-menetelmällä ja näytteitä tutkitaan yhtenä päivänä viikossa.

Näytteen mukaan liitetään tutkimuslähete Harraste- ja lemmikkieläin – tutkimus bakteeri-, lois- ja virustautien varalta (pdf), jonka allekirjoittaa tutkimuksen maksaja, joka on silloin tutkimuksen tilaaja. Vaihtoehtoisesti voit täyttää sähköisen lähetteen Touko-asiointipalvelussa, jolloin lähetteen tunnus liitetään näytteiden mukaan.

Lähetä näytteet Ruokaviraston patologian laboratorioon Helsinkiin tai Ruokaviraston Oulun toimipaikkaan. 

Eläinnäytteiden pakkaaminen
Eläinnäytteiden lähetysohjeet ja -osoitteet

Penikkatautia epäiltäessä otetaan viruksen osoittamiseksi epiteelisolunäyte.

Näyte otetaan vanutikulla:

  • silmän konjuktiivasta
  • vaginasta / preputiumista
  • rauhoitetulta koiralta tonsillasta

Näytteenottotikuissa olevista epiteelisoluista voidaan osoittaa penikkatautivirus RT-PCR-menetelmällä.

Näytteenottotikut pakataan kuljetusta varten puhtaaseen, tyhjään näyteputkeen. Putki lähetetään mielellään kylmävaraajan kanssa.

Pakkaa näytelähetykseen huolellisesti täytetty tutkimuslähete Harraste- ja lemmikkieläin – tutkimus bakteeri-, lois- ja virustautien varalta (pdf) tai liitä Touko-asiointipalvelussa tehdyn sähköisen lähetteen tunnus.

Lähetysosoite

Ruokavirasto, virologia, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki 

Eläinnäytteiden pakkaaminen
Eläinnäytteiden lähetysohjeet ja -osoitteet 

Lisätietoa

Penikkatauti
Usein kysyttyä koirien penikkataudista

Rokoteraivotautivasta-aineiden määritys vaaditaan eläimiltä, jotka viedään tiettyihin raivotautivapaisiin maihin, joiden tuontimääräykset edellyttävät tutkimusta.

Tulos 0,5 tai > 0,5 osoittaa riittävää vasta-ainetasoa ja eläimen voi tällaisen raivotautivasta-ainetutkimustuloksen puolesta viedä, jos muut viennin edellytykset täyttyvät. Jos tulos on < 0,5, ei eläimellä ole vientiin vaadittavaa vasta-ainetasoa.

Pakkaa näytelähetykseen huolellisesti täytetty tutkimuslähete Raivotaudin vasta-ainetutkimus (pdf) tai liitä Touko-asiointipalvelussa tehdyn sähköisen lähetteen tunnus. Tutkimuslähetteeseen tulee aina merkitä mikrosiru- tai tatuointinumero. 

Näyte (seerumi tai veri) ei saa sisältää antikoagulantteja. Kokoverta tarvitaan noin 2–3 ml ja seerumia noin 1 ml. Lähetys: jäähdytettynä samana päivänä. Säilytys: tarvittaessa kokoveri viikonlopun yli jääkaapissa, ei saa jäätyä. Erotettu seerumi jääkaapissa viikonlopun yli, pakastettuna pidempään.

Omistaja maksaa kaikki kulut liittyen näytteiden lähettämiseen tutkimusten lisäksi. EU:n ulkopuolelta ei näytteitä oteta lentorahtina vaan ne on toimitettavana kuriiripalvelun kautta Ruokavirastolle ja omistaja maksaa kaikki lähetyksen kulut.

Maksu suoritetaan laskulla ilmoitettujen tietojen mukaisesti ja suorituksessa tulee viitata laskunumeroon (Invoice number). Maksu maksetaan käyttäen laskussa olevaa viitettä. Lasku ei tule vastauksen yhteydessä, vaan se tulee myöhemmin tilaajan ilmoittamaan laskutusosoitteeseen. Lasku voidaan pyydettäessä lähettää myös sähköpostilla. Tutkimusmaksua ei saa maksaa enää etukäteen.

Näytteet tutkitaan saapumisjärjestyksessä. Vastaukset pyritään toimittamaan 2 viikon kuluessa näytteen saapumisesta.

Vasta-ainetutkimusten kyselyt:

rabieskyselyt@ruokavirasto.fi 
puh. 050 3510309

Lähetysosoite

Ruokavirasto, virologia, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki

Eläinnäytteiden pakkaaminen
Eläinnäytteiden lähetysohjeet ja -osoitteet

Lisätietoa

Rabies eli eläimen raivotauti

Sivu on viimeksi päivitetty 1.7.2024