Lemmikkieläimen ruumiinavaustutkimus - usein kysyttyä

Lemmikkieläinten ruumiinavaustutkimukset tehdään Ruokaviraston Helsingin toimipaikassa, Viikissä.

Miksi lemmikkieläimille tehdään ruumiinavauksia?

Lemmikkieläimiä tutkitaan monesta eri syystä. Äkillisissä kuolemantapauksissa halutaan usein tutkia eläimen kuolinsyy. Ruumiinavauksella voidaan usein selvittää äkillisesti tai kroonisesti sairastuneen eläimen oireiden tausta ja määrittää taudin syyt tarkemmin. Joskus eläin on oireillut moninaisin oirein ja taudinkuva on ollut niin kirjava, että halutaan selvittää ruumiinavauksessa, mistä oikein on ollut kysymys. Pikkupentujen tutkimuksissa voidaan tutkia onko kyseessä tarttuva tauti ja sen perusteella suunnitella elossa olevien pentujen asianmukainen hoito. Oikeuspatologiset tutkimukset muodostavat merkittävän osan tutkimuksista ja niistä suuri osa liittyy eläinsuojelurikosepäilyihin.

Kuka voi lähettää eläimiä tutkittavaksi?

Eläimen omistaja voi lähettää itsestään kuolleen tai lopetetun eläimen (hevoseläimet, koira, kissa, kani) joko suoraan tai hoitavan eläinlääkärin kautta. Silloin kun hoitava eläinlääkäri lähettää eläimen, on syytä sopia kuka tutkimuksen maksaa, koska tilaaja eli maksaja päättää kenelle tutkimusvastaus lähetetään tiedoksi. Tilaaja myös allekirjoittaa lähetteen ja maksaa kuljetuksen. Eläinsuojelutapaukset (maksuton tutkimus, kaikki eläinlajit) lähettää viranomainen (valvontaeläinlääkäri, poliisi).

Miten nopeasti eläin pitää toimittaa tutkittavaksi?

Parhaan tutkimustuloksen saamiseksi eläin olisi hyvä saada tutkittavaksi mahdollisimman pian kuoleman tai lopetuksen jälkeen. Tämä ei kuitenkaan ole aina mahdollista käytännön syistä. Yleensä eläin voidaan tutkia vielä 1–3 vuorokautta kuoleman jälkeen. Esimerkiksi jos eläin kuolee perjantaina, se voidaan toimittaa tutkittavaksi vielä maanantaina tai tiistaina. Pidemmän ajankin jälkeen voidaan yleensä todeta selkeät silmämääräiset muutokset, kuten kasvaimet ja luunmurtumat, mutta tarkempaa kudostutkimusta vaativien sairaustilojen toteaminen vaikeutuu merkittävästi. Lisäksi on hyvä huomioida, että kudoksista erityisesti hermosto ja suolisto alkavat hajota nopeasti kuoleman jälkeen, joten mikäli eläimellä epäillään hermosto- tai suolistosairautta, tulisi tutkimus aloittaa mieluiten viimeistään vuorokauden kuluessa kuoleman jälkeen. Yleissääntönä voidaan pitää, että lyhytkarvainen ja pienikokoinen eläin säilyy paremmin kuin paksukarvainen ja suurikokoinen.

Jos eläintä ei voida toimittaa tutkimukseen välittömästi, se olisi hyvä viilentää nopeasti sekä säilyttää viileässä (jääkaappi, kellari, ulkovarasto, varjoisa parveke tai vastaava). Viilentämisen jälkeen säilytyksen ajaksi eläimen voi kääriä esimerkiksi sanomalehteen tai lakanaan tai laittaa pahvilaatikkoon. Eläintä ei lämpimänä saa laittaa suljettuun muovipussiin tai -säkkiin, koska se nopeuttaa voimakkaasti kuolemanjälkeistä hajoamista. Jos viileää säilytystilaa ei ole saatavilla tai eläimen kuljetus ei järjesty muutaman päivän sisällä, eläimen voi myös pakastaa (katso seuraava kohta).

Miten pakastaminen vaikuttaa tutkimukseen?

Jos muuta vaihtoehtoa kylmäsäilytykselle ei ole, eläimen voi pakastaa. Pakastaminen aiheuttaa kudoksissa solutason muutoksia, jotka voivat vaikeuttaa diagnoosin tekemistä. Kasvainsairaudet, useimmat infektiosairaudet ja traumat näkyvät yleensä pakastamisesta huolimatta.

Miten täytän tutkimuslähetteen?

Tutkimuslähete on saatavilla sähköisenä lähetteenä tai täytettävänä pdf-pohjaisena lomakkeena. Valitse jompi kumpi ja täytä vain yksi lähete.

Täytä tutkimuslähete huolellisesti. Kirjaa taustatietoihin eläimen tiedot sekä sairauden kesto, oireet ja hoito, erityisesti mahdolliset viimeisten päivien oireet sekä eläinlääkärikäynnit. Hermosto-oireisilla eläimillä kuvaa mahdollisimman tarkasti eläimen oireet sekä neurologisen tutkimuksen tulokset, jotta tutkimus voidaan suunnata oikealle alueelle. Lisäksi valitse tutkimuslähetteeltä vaihtoehto, mitä eläimen ruumille tehdään tutkimusten jälkeen (tuhkaus/yhteishävitys).

Sähköinen lähete: Sähköinen toimii Touko-asiointipalvelussa, johon kirjaudutaan suomi.fi -tunnistautumisen kautta. Lisätietoa ja ohjeet sähköisen lähetteen käytöstä löydät Ruokaviraston verkkosivulta. Sähköiselle lähetteelle muodostuu seurantakoodi. Ota koodi talteen ja laita se mukaan samaan pakettiin eläimen kanssa.

Pdf-lähete: Täytä ja allekirjoita tutkimuslähete huolellisesti, tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia. Voit myös liittää mukaan eläimen erillisiä hoitotietoja. Huomaa, että tutkimuksen tilaaja eli maksaja allekirjoittaa lähetteen. Laita täytetty lähetelomake mukaan samaan pakettiin eläimen kanssa.

Voit toimittaa täytetyn ja allekirjoitetun lähetteen myös sähköpostilla: patologia@ruokavirasto.fi. Lähetteen tulee olla perillä viimeistään samaan aikaan kuin tutkittava eläin.

Harraste- ja lemmikkieläimen ruumiinavauslähete (pdf)

Sähköinen lähete

Miten toimitan eläimen tutkittavaksi?

Lemmikkieläinten ruumiinavaustutkimukset tehdään Ruokaviraston Helsingin toimipaikassa, Viikissä.

Tuo eläin itse toimipaikkaan tai lähetä paketti Postin (max. 25 kg) tai TavaraTaxin kautta. Jos lähetät eläimen loppuviikolla, tarkista kuljetusaika, ettei lähetys jää jumiin viikonlopuksi. Varmempaa on säilyttää eläin viikonlopun yli jääkaappilämpötilassa ja lähettää vasta maanantaina. Ennen pakkaamista eläin tulisi jäähdyttää pakastimessa muutaman tunnin ajan ja etenkin kesäaikaan pakkaukseen on hyvä laittaa mukaan myös kylmävaraajia.

  1. TavaraTaxi: Tilaa TavaraTaxin kuljetus haluamaasi noutopisteeseen soittamalla numeroon 0100 6100. Ilmoita tilauksen yhteydessä, mihin toimipisteeseen näyte on menossa. Saat tilauksen yhteydessä kuljetuksen hinta-arvion ja noutoajankohdan. Merkitse pakettiin kohde-toimipiste ja teksti ”Eläinperäinen näyte – vapautettu”. Toimituskulut laskutetaan asiakkaalta tutkimuksen laskutuksen yhteydessä.
  2. Posti: Postin (posti.fi) kautta voit lähettää alle 25 kg painavan paketin Postin "Ovelle sovitusti" -palvelulla, jonka voi ostaa etukäteen Postin nettisivulta tai palvelupisteeltä. Yritykset (posti.fi/yrityksille) voivat lähettää näytteen Express-pakettina. Paketti pitää aina viedä Postin palvelupisteeseen ja lähetyksessä käytetään "Särkyvä"-lisäpalvelua. Lähetys tulee olla asianmukaisesti pakattu ja merkitty.

  3. Ruokaviraston näytekylmiöt: Voit tuoda eläimen pakattuna kuljetusta varten näytekylmiöön, joita on Ruokaviraston toimipaikoissa (Kuopio, Oulu ja Seinäjoki) sekä Iisalmessa, Joensuussa ja Loimaalla. Näytekylmiöön voi tuoda eläimen myös iltaisin tai viikonloppuisin. Soita näytteestä Ruokaviraston patologian toimistoon, puhelin 029 520 4919 (Kuopion toimipaikan asiakkaat puhelin 050 316 2932). Saat tarvittavat ohjeet näytteen toimittamisesta ja kuljetuksen tilaamisesta sekä ovikoodin. Lisäohjeita: Ruokaviraston näytekylmiöt

  4. Tuo itse Helsinkiin: Voit myös tuoda eläimen itse Viikin toimipaikkaan (Mustialankatu 3, Helsinki). Avaussalin ovi löytyy Ruokaviraston ja Eläinlääketieteellisen tiedekunnan väliseltä sisäpihalta. Kadulle näkyy korkea peltiovi, jossa on suuri numero 4. Henkilökunta on paikalla virka-aikana klo 8.00–16.15. Tavoitat henkilökunnan soittamalla avaussalin ovikelloa tai soittamalla ovessa olevaan puhelinnumeroon. Käytössä on myös asiakaskylmiö, johon voit tuoda eläimen virka-ajan jälkeen. Kylmiö on mitoitettu pieneläimille, ja tuojan on itse kyettävä nostamaan eläin kylmiöön sisälle. Kylmiön ovi on avaussalin oven vieressä vasemmalla. Pääset kylmiöön ovikoodilla, jonka saa soittamalla numeroon 029 520 4919. Kylmiössä on myös täytettäväksi tutkimuslähetteitä.

Pakkausohjeet
Eläinnäytteiden lähetysohjeet ja -osoitteet

Tarvitseeko näytteen lähettämisestä tai tuomisesta ilmoittaa etukäteen?

Postilla tai TavaraTaxilla lähetetyistä näytteistä ja virka-aikaan itse tuotavista näytteistä ei tarvitse ilmoittaa etukäteen.

Mitä ruumiinavauksessa tapahtuu?

Patologiaan syventynyt eläinlääkäri tekee eläimelle täydellisen ruumiinavauksen ja tutkii sisäelimet silmämääräisesti. Aivot, selkäydin ja luustoa tutkitaan, jos se on taustatietojen ja oireiden mukaan perusteltua. Eläinlääkäri kerää ruumiinavauksessa kudosnäytteitä histologiseen mikroskopointitutkimukseen sekä mahdollisia jatkotutkimuksia varten. Jos tutkimus vaatii runsaasti kudosnäytteitä, näistä voidaan periä lisämaksu (esimerkiksi laajat hermostotutkimukset).

Mitä jatkotutkimuksia ruumiinavauksen yhteydessä voidaan tehdä?

Ruumiinavauksen yhteydessä kerätään aina kudosnäytteet histologiseen kudostutkimukseen. Lisäksi patologi voi harkintansa mukaan ottaa näytteitä lois-, bakteeri- tai virustutkimuksiin. Nämä tutkimukset ovat lisämaksullisia ja niihin pyydetään tutkimuksen tilaajan lupa lähetelomakkeessa.

Mitä jatkotutkimuksia ruumiinavauksen yhteydessä ei voida tehdä?

Seuraavia tutkimuksia ei ole mahdollista tehdä ruumiinavaustutkimuksen yhteydessä:

  • geenitutkimukset
  • veriryhmämääritykset
  • kissojen virologiset tutkimukset: FIV, FeLV, kissan herpes- ja calicivirukset
  • lääkeainepitoisuuksien tai lääkejäämien mittaukset
  • myrkky- ja huumeseulonnat, myrkkypitoisuuksien mittaukset

Jos tilaaja on halukas teettämään edellä mainittuja tutkimuksia, tulee näytteet ottaa eläimen ollessa elossa tai lopetuksen yhteydessä, ennen toimittamista Ruokavirastoon. Mahdollisista lisätutkimuksista voi myös tiedustella etukäteen.

Mitä eläimelle tapahtuu ruumiinavauksen jälkeen?

Valitse tutkimuslähetteeltä vaihtoehto, mitä eläimen ruumille tehdään tutkimusten jälkeen. Ruumista ei ole mahdollista tulla itse noutamaan, mutta se on mahdollista saada kotiin yksilöllisesti tuhkattuna. Muut vaihtoehdot ovat yhteistuhkaus yksityisessä eläintuhkaamossa tai yhteishävitys ongelmajätelaitoksessa.

Seuraavat yhteistyötuhkaamot noutavat Viikistä eläimiä:

  • Pääkaupunkiseudun Eläintuhkaamo (Helsinki)
  • Suomen Eläintuhkaus (SET, Myrskylä)
  • Verna (Lempäälä)
  • Mäntsälän Lemmikkilehto
  • Sateenkaarisillan Pieneläinkrematorio (Loppi)
  • Metsäkulman Eläintuhkaus (Iitti)
  • Salon Eläintuhkaus
  • Porvoon Eläintuhkaus
  • Pieneläintuhkaamo Ystävä rakkahin (Rauma)
  • Pennalan Eläintuhkaamo (Orimattila).

Tuhkaamojen hinnastot ja lisätiedot löydät kunkin tuhkaamon omilta nettisivuilta.

Voiko tutkimuksesta saada väliaikatietoja?

Pääsääntöisesti kesken olevasta tutkimuksesta ei anneta väliaikatietoja ja lopullista tutkimusvastausta kannattaa odottaa rauhassa. Jos ruumiinavaustutkimuksessa todetaan viitteitä tarttuvista taudeista, tutkija ottaa yhteyttä omistajaan. Jos kotitalouden muilla eläimillä tai ihmisillä ilmenee oireita, jotka saattaisivat liittyä tutkittavaksi lähetettyyn eläimeen, mainitse ne esitiedoissa ja uusista oireista on hyvä olla yhteydessä tutkijaan puhelimitse.

Miten saan ruumiinavauksen tulokset?

Tutkimuksien valmistuttua eläinlääkäri laatii kirjallisen tutkimusvastauksen, jonka valmistuminen kestää yleensä 2–4 kuukautta. Mikäli tutkimuksissa todetaan sellaisia muutoksia, jotka vaativat välittömiä toimenpiteitä, ottaa tutkija yhteyttä eläimen omistajaan. Ruumiinavauksessa ei aina saada vastausta kaikkiin esitettyihin kysymyksiin. Osa oireista voi johtua toiminnallisista häiriöistä, ja ruumiinavauksessa voidaan todeta ainoastaan sellaiset taudit, jotka aiheuttavat muutoksia elimiin. Esimerkiksi epilepsia ei aiheuta muutoksia aivokudoksessa ja tutkimuksen tarkoitus onkin sulkea pois muut sellaiset sairaudet, jotka voivat aiheuttaa epileptisiä kohtauksia ja jotka voidaan todeta ruumiinavauksessa.

Ruokavirasto lähettää suojatulla sähköpostilla laboratorion tutkimustodistukset, joiden toimitustavaksi on valittu sähköposti. Ohje suojatun sähköpostin käytöstä Ruokaviraston laboratorion asiakkaille (pdf)

Mitä tutkimus maksaa ja miten se maksetaan?

Ajantasaiset tutkimusten hinnat löydät Ruokaviraston hinnaston kohdasta Eläintautien laboratoriotutkimukset / Patologia / Lemmikkieläimet. Tutkimushintaan lisätään käsittely-, tuhkaus- ja hävitysmaksu.

Patologiset tutkimukset laskutetaan vasta sen jälkeen, kun tutkimusvastaus on valmistunut. Lasku toimitetaan kotiin kirjeitse, vaikka tutkimusvastaus olisi lähetetty sähköpostilla. Tutkimukselle on mahdollista määrittää eri maksaja kuin eläimen omistaja. Laskutustiedot (nimi, osoite ja puhelinnumero) on tällöin merkittävä selkeästi tutkimuslähetteelle. Tutkimuslähetteen tulee aina allekirjoittaa tutkimuksen tilaaja eli maksaja.

Huomioithan, että Ruokavirasto ei voi lähettää laskua suoraan vakuutusyhtiölle tai muille ulkopuolisille tahoille. Mahdolliset vakuutuskorvaukset tulee hakea vakuutusyhtiöltä tutkimuksen ja laskun valmistumisen jälkeen.

Laskutusta varten yksityishenkilön tulee tunnistautua 1.1.2023 alkaen, lisätietoa.

Sivu on viimeksi päivitetty 17.1.2025