Pienpedot

Rabies- ja muuhun tautiseurantaan kerätään näytteeksi erityisesti kettuja ja supikoiria. Näytteenkeruu on käynnissä jatkuvasti. Tautitutkimuksiin olisi erityisen tärkeää saada kuolleena löytyneitä tai sairauden takia lopetettuja kettuja ja supikoiria koko maasta. Näytteeksi voi toimittaa myös kuolleena löytyneitä tai sairaita näätiä, minkkejä tai mäyriä. Myyräekinokokin seurantaan tarvitaan näytteeksi metsästettyjä kokonaisia kettuja ja supikoiria kaikkialta maasta. Normaaliturkkiset metsästetyt eläimet voi nylkeä ennen lähetystä. Kuolleena löytyneet lähetetään kokonaisina.

Rabiessyöttirokotteiden lentolevitysalueelta kaakkoisrajan kunnista on tavoitteena kerätä vuosittain vähintään 360 kettua tai supikoiraa näytteeksi rokotuskampanjan tehon seuraamiseksi. Nämä näyte-eläimet voivat olla metsästettyjä tai kuolleena löytyneitä. Kettujen ja supikoirien ruhokeräyksen tilanne.

Pakkaaminen

Näytteiden annetaan jäähtyä (mieluiten +1 – +5 asteeseen) ennen pakkaamista, mutta niitä ei kannata pakastaa, ellei säilytysaika veny pitkäksi. Pakastetutkin näytteet kelpaavat tutkimuksiin. Eläin kääritään ensin runsaaseen (sanomalehti)paperiin, joka imee mahdollisesti valuvat nesteet. Sitten näyte pakataan ainakin kahteen ehjään muovipussiin ja niiden väliin laitetaan vielä paperia. Lopuksi näyte pakataan tukevaan laatikkoon ja mukaan liitetään lähete. Laatikko teipataan kiinni (käytä keltamustaraitaista huomioteippiä postipaketeissa). Pussiin voi laittaa kylmävaraajia näytteen säilymisen parantamiseksi. Kirjoita pakkauksen päälle merkintä ”Eläinperäinen näyte – vapautettu”.

Lähete

Tutkimuslähete Pienpetojen tautiseuranta (pdf), myös vapaamuotoinen lähete käy. Lähetteessä ilmoitetaan lähettäjän tietoina nimi, osoite ja puhelinnumero sekä näytteen tietoina vähintään seuraavat:

  • eläinlaji
  • pyyntikunta ja –kylä
  • pyyntipaikan riistanhoitoyhdistys
  • pyyntipäivä
  • lopetustapa
  • mahdolliset sairauden oireet.

Erityisesti syöttirokotusvyöhykkeen näytetietoihin olisi tärkeää liittää eläimen pyynti- tai löytöpaikan koordinaatit ja koordinaattijärjestelmä. Koordinaatteja voi hakea esimerkiksi kansalaisen karttapaikka -sovelluksesta.

Lähetys

Pienpetonäytteitä voi lähettää maksuttomana alle 25 kg postipakettina, kun lähetyksestä on sovittu etukäteen Ruokaviraston kanssa. Suurille näytteille tai näytemäärille voidaan tarvittaessa järjestää erillinen kuljetus. Ota yhteyttä Ruokavirastoon tarkempien ohjeiden saamiseksi.

Tietoja näytteiden toimittamisesta antavat:

  • Oulun toimisto, puhelin 029 520 4181
  • erikoistutkija Marja Isomursu, puhelin 040 512 1248, marja.isomursu@ruokavirasto.fi
  • erikoistutkija Minna Nylund, puhelin 040 489 3393, minna.nylund@ruokavirasto.fi

Näytteiden tulee olla yllä olevien ohjeiden mukaan pakattu ja pakkauksen sisällä tulee olla lähete.

Näytteiden keräyspiste

Kettuja ja supikoiria voi tuoda itse Ruokaviraston Lappeenrannan toimipaikan pakastimeen, tai Ruokaviraston Helsingin, Kuopion, Oulun tai Seinäjoen toimipaikkoihin. Ennen näytteen tuontia on aina oltava yhteydessä Ruokavirastoon, puhelin 029 520 4181. 

Lappeenranta

Näytteitä voi toimittaa arkisin klo 9–13 osoitteeseen Ruokavirasto, Terminaalinkatu 5, 53420 Lappeenranta.

Näytteiden tuomisesta tulee aina ilmoittaa etukäteen puhelimitse: Suvi Kytölä, puhelin 040 575 1368 tai Anu Helkala, puh. 050 462 9623.

Oulu

Ruokavirasto, Elektroniikkatie 5, 90590 Oulu

Helsinki

Ruokavirasto, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki

Kuopio

Ruokavirasto, Neulaniementie 4, 70210 Kuopio

Seinäjoki

Ruokavirasto, Keskuskatu 23, 60100 Seinäjoki

Sivu on viimeksi päivitetty 1.7.2024