Rapututkimus

Rapujen tutkimukset on Ruokavirastossa keskitetty Kuopion toimipaikkaan. Ruokavirasto Kuopio on myös Maailman eläintautijärjestön (WOAH) rapuruttodiagnostiikan referenssilaboratorio.

Luonnonravuissa esiintyvien sairauksien ja rapukuolemien tutkimukset

Näytteeksi toimitetaan mieluiten selvästi oireellisia, huonokuntoisia rapuja tai rapuja, jotka ovat peräisin samalta alueelta, jossa on havaittu rapukuolemia. Kuolleena löydetyt ravut voidaan toimittaa tutkittavaksi pakastettuna, mutta kuoleman jälkeinen pilaantuminen vaikeuttaa taudinmääritystä. Pitkälle pilaantuneet ravut eivät sovellu näytteeksi.

Jos rapuja ei rapukuoleman jäljiltä löydy näytteeksi, kannattaa yhteistyössä kalatalousviranomaisten kanssa järjestää mahdollisimman pikainen koesumputus elävien näyterapujen saamiseksi.

Rapujen joukkokuolematapauksissa ota yhteyttä myös alueelliseen ELY-keskukseen.

Rapunäytteiden pakkaaminen ja lähetys

Ilmoita Ruokavirastoon etukäteen näytteiden toimittamisesta.

  • Pakkaa elävät ravut kosteuden ja kuljetuksen kestävään, mielellään kylmävaraajalla viilennettyyn ja ilmarei'illä varustettuun pakkaukseen, joka vuorataan kosteutta imevällä paperillä (esimerkiksi sanomalehti) ja johon kosteuden säilyttämiseksi lisätään pohjalle kosteita sammalia, ruohoa, lehdeksiä tai muuta vastaavaa. Pakkaus ei kuitenkaan saa vuotaa.
  • Sulje pakkaus kelta-mustalla huomioteipillä ja merkitse pakkauksen päälle Sisältää eläviä rapuja. Kuolleiden rapujen pakettimerkintä: Eläinperäinen näyte - vapautettu.
  • Lähetä postipaketti alkuviikon aikana ja varmista lähettävästä Postin toimipisteestä, että paketti saapuu Ruokaviraston Kuopion toimipaikkaan vuorokauden kuluessa.
  • Luonnonvaraisten rapujen lähettämiseen Postin Express-pakettina (paino enintään 25 kg) saat Helposti-koodin soittamalla Kuopion toimipaikan toimistoon, puhelin 029 520 4132, arkisin kello 9–15.
  • Postipaketit lähetetään lisäpalvelulla Särkyvä ja ne tulee varustaa Postista saatavilla Helposti särkyvä -tarroilla.

Rapujen mukaan liitetään tutkimuslähete Luonnonvaraiset kalat ja ravut (pdf) tai saatekirje, jossa lähettäjän yhteystietojen lisäksi on selvitys tautitapauksesta ja tarkka näytteenottopaikka, mieluiten kartta paikan sijainnista ja yhteyksistä muuhun vesistöön. Voit myös tuoda näytteet itse. Tutkimukset ovat maksuttomia. 

Näytteiden toimitusosoite
Ruokavirasto
Neulaniementie 4
70210 Kuopio
Vastaanottajan puhelinnumero pakettikorttiin: 040 489 3384 (ei puhelinasiointia)

Istutuksiin liittyvät tutkimukset

Jokirapuistutuksia suunniteltaessa on tärkeää ensin varmistaa, ettei vesistössä ole piilevää rapuruttotartuntaa. Tätä voidaan tutkia koeravustuksilla ja pitkäaikaisilla koesumputuksilla (vähintään kolme kuukautta). Myös istutuserät on tarkastettava rapuruton varalta. Tutkimus rapuruton varalta tehdään 60 ravun erästä tarkastamalla ravut silmämääräisesti ja kuorivaurioisista ravuista tehdyn molekyylibiologisen testin avulla. Luonnonvaraisten rapujen tutkiminen rapuruton poissulkemiseksi sisältää aina epävarmuutta, joten suositeltavaa on käyttää istutuksiin viljeltyjä, terveystarkastettuja rapuja.

Näytteiden toimittamisesta on sovittava etukäteen. Istutuksiin liittyvistä tutkimuksista peritään Ruokaviraston voimassa olevan hinnaston mukainen maksu.

Viljellyt ravut

Viljellyille ravuille tehdään taudinsyytutkimuksia tai terveystarkastuksia. Näytteiden toimittamisesta on sovittava etukäteen. Tutkimuksista peritään Ruokaviraston voimassa olevan hinnaston mukainen maksu. Viljelylaitokset voivat myös tehdä Kalaterveyspalvelusopimuksen, jolloin taudinsyytutkimukset sisältyvät vuosimaksuun.

Kohonneesta kuolleisuudesta ravunviljelylaitoksella on välittömästi ilmoitettava eläinlääkintäviranomaiselle, mikäli syyksi epäillään rapuruttoa tai äyriäisten valkopilkkutautia (WSD).

Kala- ja rapututkimukset Ruokaviraston hinnastossa

Hinnastossa on kunkin tutkimuksen kohdalla tieto näytteen tutkimuspaikasta, näytteenotto-ohje, tutkimusaika, asiantuntijoiden yhteystiedot ja tutkimuslähete.

Lisätietoja

Jaostopäällikkö Tiina Korkea-aho, puhelin 040 489 3380
Erikoistutkija Sirpa Heinikainen, puhelin 044 720 1780

Sivu on viimeksi päivitetty 15.11.2024