Villieläimet

Näytteeksi toivotaan hiljattain kuolleita, kokonaisia luonnonvaraisia eläimiä tai niiden elimiä. Pilaantuneita ja eläinten syömiä raatoja ei kannata lähettää tutkimuksiin, ellei siihen ole erityisiä syitä (esimerkiksi rikosepäily). Kuolleita eläimiä käsiteltäessä tulee käyttää suojakäsineitä.

Pakkaaminen

Jäähdytä näyte (n. 0–+5 asteeseen) ennen pakkaamista, mutta älä pakasta, ellei säilytysaika veny pitkäksi. Pakastetutkin näytteet kuitenkin kelpaavat useimpiin tutkimuksiin. Suojaa kätesi, kun pakkaat kuollutta eläintä, ja pese kädet hyvin käsittelyn jälkeen. Eläin kääritään ensin runsaaseen (sanomalehti)paperiin, joka imee mahdollisesti valuvat nesteet, ja sitten ehjään muovipussiin/-säkkiin. Sulje näyte vielä toiseen vahvaan muovipussiin ja laita pussien väliin paperia tai muuta nesteitä imevää ainetta. Pakkaa näyte tukevaan laatikkoon, joka kestää kuljetuksen kolhut. Täytä tyhjä tila täyteaineella. Laatikkoon voi laittaa lämpimänä vuodenaikana kylmävaraajia näytteen säilymisen parantamiseksi. Laatikkoon pitää laittaa mukaan myös lähete. Laatikko teipataan kiinni. Käytä keltamustaraidallista huomioteippiä. Kirjoita pakkauksen päälle merkintä ”Eläinperäinen näyte – vapautettu”.

Elinnäytteet lähetetään mahdollisimman kokonaisina. Nyljettyjä eläimiä, sammakoita, matelijoita, elimiä ja kudospaloja ei kääritä ensin paperiin, vaan pakataan suoraan muovipussiin, folioon tai muovirasiaan. Muuten näihin pätevät samat pakkausohjeet kuin kokonaisille eläimille.

Lähetys

Villieläinnäytteitä voi lähettää maksuttomana postipakettina, kun lähetyksestä on sovittu etukäteen Ruokaviraston kanssa. Suurille näytteille (> 25 kg) voidaan järjestää erillinen kuljetus. Ota yhteyttä Ruokavirastoon tarkempien ohjeiden saamiseksi (yhteystiedot alempana).

Villieläinnäytteitä voi myös tuoda suoraan Oulun toimipaikkaan. Helsingin toimipaikkaan voi viedä lepakoita rabiestutkimukseen.

Lähetä näyte alkuviikon aikana (maanantai–torstaiaamu), jotta se ehtii perille ennen viikonloppua.

Villisikanäytteiden lähettämisestä on erillinen ohje.

Kalanäytteiden lähettämisestä on erillinen ohje.

Tutkimuslähete

Villieläimet (myös linnut) (pdf), myös vapaamuotoinen lähete käy. Lähetteessä ilmoitetaan lähettäjän tietoina nimi, osoite ja puhelinnumero sekä näytteen tietoina vähintään seuraavat:

  • eläinlaji
  • mitä on näytteenä (kokonainen/ pää/ elimiä, mitä?)
  • löytökunta ja –kylä
  • löytöpäivä
  • mahdolliset sairauden oireet
  • muut olennaiset tiedot (esimerkiksi onko löytynyt tien varresta, rakennuksen vierestä, ruokintapaikalta, onko kissa tai koira purrut eläintä ja niin edelleen)

Koordinaatit ovat hyvä tarkennustieto löytöpaikasta. Muista ilmoittaa koordinaattijärjestelmä (esimerkiksi ETRS-TM35FIN). Koordinaatteja voi hakea esimerkiksi kansalaisen karttapaikka -sovelluksesta.

Yhteystiedot

Villieläinten lähetyksestä ja tuomisesta tulee sopia Ruokaviraston kanssa aina ennen lähetystä, puhelin 029 520 4181. Lepakkojen lähetyksestä ja tuomisesta soitetaan numeroon 050 351 0309.

Käyntiosoitteet:

Ruokavirasto Oulu, Elektroniikkatie 5 (p. 029 520 4181)

Ruokavirasto Helsinki, Mustialankatu 3 (p. 0400 378 710 tai 050 463 7759)

Lisätietoja näytteiden toimittamisesta antavat erikoistutkijat Marja Isomursu, puhelin 040 512 1248, marja.isomursu@ruokavirasto.fi ja Minna Nylund, puhelin 040 489 3393, minna.nylund@ruokavirasto.fi tai Oulun toimisto, puhelin 029 520 4181.

Sivu on viimeksi päivitetty 29.7.2024