Enterotoksiinitutkimukset

Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit voivat tuottaa kasvaessaan myrkyllisiä aineita eli toksiineita joko elintarvikkeessa tai ihmisen suolistossa. Ruokaviraston mikrobiologian yksikkö tutkii enterotoksiineja laboratorioiden lähettämistä bakteeriviljelmistä ja elintarvikenäytteistä

Bacillus cereus

  • Ripulienterotoksiinin tuoton osoittaminen bakteeriviljelmistä käänteisellä passiivisella lateksiagglutinaatio-menetelmällä.
  • Emeettisen toksiinin eli kereulidin osoittaminen siittiökokeella bakteeriviljelmistä ja määrittäminen kemiallisella menetelmällä elintarvikenäytteistä yhteistyössä Ruokaviraston kemian ja toksikologian tutkimusyksikön kanssa.

Clostridium perfringens

  • Toksiinigeenin (cpe) osoittaminen bakteeriviljelmistä PCR-menetelmällä.

Koagulaasipositiiviset stafylokokit

  • Stafylokokkienterotoksiinien (A, B, C, D ja E) osoittaminen bakteeriviljelmistä ja elintarvikenäytteistä VIDAS-menetelmällä.

Yhteyshenkilö

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 10.11.2023