Ruokaviraston kasvianalytiikkayksikkö lähetti näytepyynnön satunnaisotannalla valituille noin tuhannelle viljelijälle viljasadon laatu- ja turvallisuusseurantaa varten. Kasvilajeina ovat vehnä, ohra, kaura ja ruis. Näytteistä tutkitaan viljalajeille tärkeimpiä käyttölaatuun ja turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä, kuten hehtolitrapaino, kosteus, valkuaispitoisuus, tärkkelyspitoisuus, sakoluku, hometoksiinien ja torajyvien esiintymistä. Keskiarvotuloksia julkaistaan Ruokaviraston Tutkimus- ja valvontatietopalvelussa - Avoin tieto -sivustolla
Käy kokeilemassa tietopalvelun eri sivuja. Löydät viljan tärkeimmät laatutiedot viljalajeittain, lajikkeittain ja alueittain. Syksyllä sivustolle päivittyy laboratoriosta joka yö analyysituloksia kuluvalta satokaudelta. Kaikki sivuston taulukot ovat aktiivisia taulukoita, joten voit lajitella tietoja sarakkeittain esimerkiksi hehtolitrapainon, valkuaisen tai viljelijän ilmoittaman satoarvion mukaan. Voit valita luomunäytteiden tulokset erikseen. Kartta-sivulla laskenta huomioi eri laatutekijöistä, kuinka suuri osa näytteistä on täyttänyt laatuseurannan käyttämät laatutavoitteet eri viljalajeilla. Käytetyt laatutavoitteet ovat yleisiä peruslaadun tavoitteita, jotka pidetään tässä seurannassa vakiona. Vilja-alan yritykset voivat käyttää muitakin laatutavoitteita.