Poikkeuksellisina aikoina huoltovarmuuden tärkeys korostuu. Laadukas kylvösiemen on yksi onnistuneen sadon ensimmäisistä edellytyksistä. Näin kylvöjen lähestyessä on viimeinen mahdollisuus tarkistaa oman kylvösiemenen itävyys. Sertifioidun kylvösiemenen itävyysprosentin löydät vakuustodistuksesta.
Viljojen siemennäytteen lähettämiseen siemenlaboratorioon ja itävyysanalyysin tekemiseen löydät ohjeet aikaisemmasta blogitekstistä Kevät lähestyy – tutkituta tai tee itse oman kylvösiemenen itävyys. Oikein tehtynä itävyysanalyysin tulos kertoo siemenen itämiskyvyn. Itujen tulkinnassa on omat haasteensa, sillä kaikkia vihreitä ituja ei lasketa mukaan itävyysprosenttiin, vaan on otettava huomioon mahdolliset vaillinaiset idut.
Kylvösiemenen itävyys pitää tietää aina, mutta itävyyden tarkistaminen on erityisen tärkeää, jos käytetään omaa (vanhempaa) siementä, jonka itävyys on alentunut jo aikaisemmin (alle 90 %). Erän itävyys voi romahtaa nopeastikin, jos siemenen laatu on ollut heikko jo alkujaankin esimerkiksi vaikeiden korjuuolojen takia tai siementä on säilytetty huonoissa oloissa. Siemen myös ikääntyy, jolloin sen fysiologiset ominaisuudet, kuten itävyys ja elinvoima, heikkenevät.
Viljojen itävyysprosenttiin lasketaan mukaan normaalisti itäneet idut ja terveet, itämättömät siemenet. Normaalisti itäneissä täytyy idun kaikkien oleellisten rakenteiden, kuten itutupin, lehden ja juurten, olla kunnossa.
Normaalisti itänyt itu, jossa ovat kunnolliset juuret, itutuppi on ehjä ja lehti itutupen sisällä ylettyy vähintään lehden puoliväliin. Tässä kuvassa lehti on tullut reilusti itutupesta ulos. Itu voi olla myös lyhyempi ja silti hyväksyttävä, kunhan kaikki oleelliset rakennusosat ovat kunnossa.
Alla on esimerkkikuvia tyypillisimmistä vaillinaisista iduista, jotka on jaoteltu siementen itävyysvioitusten mukaan. Tämäntyyppisiä ituja ei siis lasketa itäneiksi, eikä myöskään kuolleita siemeniä, jotka eivät tuota itua ollenkaan.
Kuvassa on mekaanisesti vioittuneita, revenneitä itutuppeja. Itutupen pitää olla ehjä, jotta se pystyy ohjaamaan lehden maanpinnalle.
Kuumennusvioittuneeseen ituun tulee kurouma ja itu jää lyhyeksi.
Homeen vioittamassa siemenessä on pilaantunut, kiemurainen ja lyhyt itutuppi, puuttuvat tai heikot juuret.
Punahomeen kunnolla vioittama siemen näkyy selvästi idätyspaperissa.
Ohralla vanhan siemenen itutuppi on tyhjä eli lehti jää hyvin lyhyeksi.
Lisää tietoa siemenen idätyksestä löydät Tilan oman kylvösiemenen tarkastus -sivulta.
Jaana Laurila
erikoistutkija, siemenlaboratorio
Twitter: @laurila_h