Vilu viljan kasvattaa – kyllä vanha kansa tietää!

Kun ostat sertifioitua siementä, saat samaan hintaan jokaisessa säkissä tiedot kylvömäärän laskemista varten. Itävyys on silloin tehty virallisella standardimenetelmällä ja antaa kevään tilannetta vastaavan tiedon.

Joka vuosi on niitä epäuskoisia, jotka eivät luota "painettuun sanaan" vaan haluavat itse todeta, että siemenet todella itävät, niin kuin on luvattu. Siemenet laitetaan tummaan muovipurkkiin hyvään multaan ikkunalaudalle auringonpaisteeseen ja hoidetaan hellästi niin kuin "aina ennenkin on meillä tehty".

Ja kas kummaa, vain muutamia oraita nousee, vaikka purkkiin laitettiin sata siementä ja vakuuslipukkeessa taattiin 98 prosenttia ! Jos näin käy, herää huoli ja suuttumus! Minua on huijattu! Niinpä - siementen itsesuojeluvaisto on herännyt ja ne ovat todellakin huijanneet sinua.

Lajikkeilla on eroa, mutta joillakin lajikkeilla itämislepo – dormanssi – saattaa tuleentumiskauden lämpötiloista riippuen säilyä jopa kevään korvalle saakka. Eviran siemenlaboratoriossa itämislepo murretaan ja tulos vastaa siemenerän itämispotentiaalia pellolla.

Idätys aloitetaan viikon kylmäkäsittelyllä (+5 - +10 °C) ja näytteet siirretään vasta sen jälkeen +20 °C idätyshuoneeseen. Uuden sadon viljanäytteiden idätysalusta kostutetaan lisäksi gibberelliiniliuoksessa ainakin koko syyskauden. Kolmas konsti on virallisiin menetelmiin kuuluva "pistely". Idätyskokeen lopussa todettujen terveen näköisten itämättömien siementen paksuimpaan kohtaan pistetään reikä ja siemenille annetaan 4 lisävuorokautta paperikäärössä. Nämä itämättömät siemenet ovat kiinteitä ja kovia siksi, että kuori ei läpäise vettä.

Myös oma idätyskoe on aloitettava viileässä (+5 - +10 °C) ja siirrettävä vasta viikon kuluttua huoneenlämpöön. Talvikaudella idätettäviä näytteitä kannattaa pitää ensin kuivana lämpimässä 2 - 3 viikkoa (+25 - +30 °C) ja aloittaa sen jälkeen idätyskoe viileässä. Lämpötilavaihtelu purkaa dormanssia tehokkaasti.

Peltomaassa siemenet itävät, koska kylvökerroksen lämpötila on tarpeeksi viileä ja maan mikrobisto hyökkää siementen kimppuun. Siemenen pintarakenteet alkavat läpäistä vettä ja fysiologinen itämisprosessi käynnistyy. Dormanssiherkkien lajikkeiden täysi orastuminen saattaa hidastua muutaman päivän erityisesti, jos pelto on kylvöaikaan mennessä ennättänyt kovin kuivaksi ja lämpimäksi.

Esimerkki huhtikuun 2017 näytteistä, Einar-ohranäyte:
Virallinen näyte sertifiointia varten, idätysanalyysi standardimenetelmällä peitattuna valmistui 24.4.2017 (7 vrk +8 °C ja 3 vrk +20 °C vedellä kostutetussa erikoisimupaperikäärössä). Itävyystulos 10 vrk kuluttua 89 prosenttia, mutta näytteessä todettiin edelleen terveitä itämättömiä siemeniä. Nämä pisteltiin ja 4 vrk kuluttua lopulliseksi itävyystulokseksi tuli 95 prosenttia. Samasta näytteestä laitettiin 20.4.2017 uusintaidätys peitattuna ilman kylmäkäsittelyä +20 °C lämpötilaan dormanssin havainnollistamiseksi. Itävyystulos oli 7 vrk kuluttua vain 37 prosenttia ja terveitä lähes kovia siemeniä oli reilusti yli 50 prosenttia.

Itämislepoa esiintyi tällä kaudella useimmin Kaarle-, Severi-, Ragna-, Elmeri-, Einar- ja Streif-ohrissa, Roope- ja Steinar-kauroissa sekä Quarna-kevätvehnässä.

Tässä linkki Eviran siemenlaboratorion itävyystilastoon: Siementen laatutilastot.

Kuvan itämättömistä siemenistä neljä kehitti pistelyn jälkeen normaalin idun.

 itämättömistä siemenistä neljä kehitti pistelyn jälkeen normaalin idun

Kirjoittaja
erikoistutkija Sinikka Köylijärvi, kasvianalytiikka, siemenlaboratorio
Blogi on aikaisemmin julkaistu Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sivulla 1.6.201

Sivu on viimeksi päivitetty 5.7.2019