Muuttuiko analyysimenetelmässäsi jokin? Muista ilmoittaa siitä Ruokavirastoon

23. elokuuta 2024

Laboratorion vastuulla on varmistaa, että sen lakisääteisiin tutkimuksiin käyttämät menetelmät ovat ajantasaisten säädösten ja ohjeiden mukaisia ja ne kuuluvat Ruokaviraston nimeämisen tai hyväksynnän piiriin. Lisätietoa nimeämistä/hyväksyntää vaativista tutkimuksista: https://www.ruokavirasto.fi/laboratoriopalvelut/ruokaviraston-hyvaksymat-laboratoriot/

Ruokavirasto muistuttaa, että aiemmin nimeämisen tai hyväksynnän piiriin liitetyille menetelmille on haettava uudestaan hyväksyntää Ruokavirastosta, jos laboratorio muuttaa/muokkaa menetelmää.

Erityisesti laboratorioiden asumisterveystutkimuksiin käyttämissä menetelmissä havaitaan silloin tällöin muutoksia, joista ei ole ilmoitettu Ruokavirastoon. Tällöin muutetun menetelmän soveltuvuudesta terveydensuojelulain mukaisiin viranomaiselle tarkoitettuihin asumisterveystutkimuksiin ei ole varmuutta. Myös kemiallisissa vesi- ja elintarviketutkimuksissa tulee huomioida, että menetelmään tehtyjen muutosten tai esim. laitteiston vaihtamisen yhteydessä menetelmän suorituskyky tulee arvioida uudestaan (validointi) ja ilmoittaa suorituskykyarvot Ruokavirastoon.

Muutoksista menetelmissä voi ilmoittaa Ruokavirastoon sähköpostilla kirjaamo@ruokavirasto.fi tai turvasähköpostilla https://turvaviesti.ruokavirasto.fi/ ja liittää mukaan menetelmäohje.