Pätevyysalueen muutoksista tulee ilmoittaa Ruokavirastoon

24. toukokuuta 2024

Ruokavirasto seuraa nimettyjen ja hyväksyttyjen laboratorioiden akkreditoituja ja arvioituja pätevyysalueita säännöllisesti osana laboratorioiden valvontaa. Pätevyysaluetta verrataan Ruokaviraston hyväksyttyjen laboratorioiden rekisterissä oleviin menetelmätietoihin. Seuranta toteutetaan niin, että kaikkien laboratorioiden tiedot tulevat tarkastetuksi kerran kahdessa vuodessa.

Vuonna 2023 Ruokavirasto tarkasti 17 virallisen laboratorion ja neljän omavalvontalaboratorion pätevyydenarviointiin liittyvät dokumentit. Tarkastus tehtiin joko Ruokaviraston aloitteesta tai laboratorion itse toimittaman muutosilmoituksen käsittelyn yhteydessä. Ruokaviraston aloitteesta tarkastetuista laboratorioista 64 %:lla oli huomautettavaa nimeämisen tai hyväksynnän piiriin kuuluvien menetelmien akkreditoinnissa (Ruokaviraston rekisterissä oleva menetelmä ei esimerkiksi enää kuulunut akkreditoituun pätevyysalueeseen tai menetelmän viite oli muuttunut). Tulosten perusteella laboratoriot eivät ilmoita Ruokavirastolle akkreditoidussa tai arvioidussa pätevyysalueessa tapahtuvista muutoksista riittävän ajantasaisesti.

Muistattehan aina lähettää Ruokavirastoon (kirjaamo@ruokavirasto.fi) kokoavan katsauksen, pätevyysalueen sekä akkreditointipäätöksen tai muutospäätöksen mahdollisimman pian niiden valmistuttua Finasin arvioinnin jälkeen. Ilmoittakaa samalla pätevyysalueessa tapahtuneet muutokset, jotka Ruokaviraston tulee huomioida omassa rekisterissään.

Lisätietoja: Taija Rissanen, Ruokavirasto, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi