Talousveden viranomaisnäytetulosten toimittaminen analyysitietojen siirtopalveluun

23. toukokuuta 2024

Talousveden viranomaisnäytteiden tuloksissa, jotka laboratoriot ovat toimittaneet analyysitietojen siirtopalveluun on havaittu jonkin verran poikkeamia. Poikkeamat ovat liittyneet erityisesti vääriin yksiköihin sekä tulosten kirjaamisessa tapahtuneisiin näppäily- tai muihin inhimillisiin virheisiin. Valtioneuvoston asetuksen 152/2015 9 §:n mukaan tutkimustuloksen ilmoittamisessa on käytettävä säädöksissä mainittua yksikköä. Tämä koskee sellaisia muuttujia, joille on säädöksissä annettu enimmäis- tai vähimmäisarvo taikka muu arvo.

Valvova viranomainen tarkistaa tulokset ja siirtää tulokset analyysitietojen siirtopalvelusta valvontatietojärjestelmä Vatiin. Viranomainen ei voi kuitenkaan tehdä muutoksia laboratorion kirjaamiin tuloksiin. Tietojen siirrossa ei ole tällä hetkellä käytössä mitään automaattista muodon tai yksikön tarkistusta, vaan tulokset siirretään sellaisenaan, miten ne on laboratoriosta toimitettu. Onkin tärkeää, että laboratoriossa noudatetaan erityistä huolellisuutta tuloksia kirjattaessa. Mikäli viranomainen pyytää tuloksiin korjausta, nämä korjaukset tulee tehdä laboratoriossa viipymättä ja toimittaa korjattu aineisto analyysitietojen siirtopalveluun.

Asetuksen 1352/2015 (talousvesiasetus) mukaisten vedenjakelualuiden näytetulokset siirtyvät Vatista edelleen sellaisenaan kuluttajien nähtäville vesi.fi -palveluun. Virheelliset tulokset voivat turhaan aiheuttaa huolta veden käyttäjissä. Vedenjakelualueiden valvontatietoja käytetään myös kansallisten sekä EU:lle vuosittain toimitettavien raporttien laadintaan. Tietojen virheet voivatkin hankaloittaa kansallisen raportointivelvollisuuden täyttämistä ja antaa virheellisen kuvan talousveden laadusta.

Laboratorioiden tulee toimia tiedon siirrossa tiiviissä yhteistyössä valvovan viranomaisen kanssa ja noudattaa viranomaiselta saatuja ohjeita. Myös tarvittavat toimipaikkojen ja näytteenottopisteiden koodit saadaan valvontaviranomaiselta.

Analyysitietojen siirtoon liittyvät ohjeet löytyvät Pikantin analyysitietojen siirtopalvelun sivuilta, jota laboratorioiden on hyvä seurata. Sivuilla on myös linkki Vatin tukipalveluun, jonka kautta saa apua ja lisätietoa tiedonsiirrosta: VATI - Analyysitietojen siirtopalvelu.

Lisätietoja: Ylitarkastaja Lotta Kivikoski, Valvira, etunimi.sukunimi@valvira.fi