Tuloksia nimettyjen laboratorioiden auditoinneista vuonna 2024

17. helmikuuta 2025

Ruokavirasto auditoi nimettyjä ja hyväksyttyjä laboratorioita vuosittaisen suunnitelman mukaan. Auditointien tavoitteena on arvioida, miten laboratoriot täyttävät lainsäädännössä asetetut nimeämisen ja hyväksymisen edellytykset ja noudattavat sille säädettyjä velvollisuuksia. Auditoinnit perustuvat EU:n yleiseen valvonta-asetukseen (EU 2017/625) sekä kansallisiin substanssilakeihin.

Vuoden 2024 auditointien perusteella laboratoriot osallistuivat vertailumittauksiin ahkerasti. Tulokset osoittivat menetelmien luotettavuutta ja tulosten oikeellisuutta. Huonojen tai ei-hyväksyttävien tulosten myötä laboratorioissa oli toteutettu korjaavia toimenpiteitä. Vertailumittausosallistumisessa ei todettu yhtään valvontatoimenpiteisiin johtanutta poikkeamaa.

Pätevyysalueissa tapahtuvista muutoksista kuten menetelmäviitteiden päivittämisestä tai uusista ja poistuneista menetelmistä laboratoriot ilmoittavat Ruokavirastoon laiskasti. Lähes puolella auditoiduista laboratorioista oli huomautettavaa Ruokaviraston rekisteriin merkittyjen menetelmien akkreditoinnissa tai muissa tiedoissa. Kaikkien nimettyjen ja hyväksyttyjen laboratorioiden pätevyysalueet tarkistetaan kahden vuoden välein.

Myös salmonellavalvontaohjelman kuukausi-ilmoitusten jättäminen pyydetyssä ajassa Ruokavirastoon tuottaa haasteita. Salmonellalaboratorioista 3/5 sai vuoden 2024 aikana yhden tai useamman muistutuksen salmonellailmoitusten puuttumisesta. Ruokavirasto arvioi puutteiden johtuvan yksinkertaisesti unohduksesta, sillä ilmoitukset tallennettiin pääsääntöisesti heti muistutuksen jälkeen.

Lisäksi Ruokavirasto toteutti vuonna 2024 yksittäisiin laboratorioihin kohdistuneita auditointeja mm. elintarvikkeiden vierasaineiden määritysmenetelmistä, salmonella-analytiikasta, trikiinitutkimuksen laadunvarmistuksesta sekä eläintauteja aiheuttavien mikrobien käsittelyyn myönnettyjen lupien ajantasaisuudesta.

Vuoden 2025 auditoinnit

Vuonna 2025 Ruokavirasto suunnittelee auditointeja seuraavista aiheista:

  • Ruokavirastoon toimitettavat vuosiyhteenvedot elintarvikelain mukaisista omavalvontatutkimuksista ja niiden tuloksista.
  • Trikiinilaboratorioiden käytännöt positiivisten trikiininäytteiden lähettämisessä jatkotutkimuksiin, tutkimustulosten raportoinnissa ja löydöksistä ilmoittamisessa.
  • Säädösten ja annettujen ohjeiden noudattaminen STEC- ja kampylobakteeriseurantaohjelmien näytteiden säilytyksessä, tutkimuskelpoisuuden arvioimisessa sekä käsittelyssä.