Vaihtoehtoisten menetelmien käyttö viranomaistutkimuksissa sallitaan komission asetuksella

22. marraskuuta 2024

Mikrobikriteeriasetuksella (EY 2073/2005) säädetään tiettyjä mikro-organismeja koskevista elintarvikkeiden mikrobiologisista vaatimuksista. Asetus koskee elintarvikealan toimijoita. Viranomainen todentaa muun muassa toimijan tiloista ja elintarvikkeista otettavilla virallisilla näytteillä, noudattaako elintarvikealan toimija mikrobikriteeriasetuksen vaatimuksia.

Näille virallisille näytteille sallituista tutkimusmenetelmistä ei ole aiemmin ollut EU-säädöksiä. Tästä syystä tilanne on ollut epäselvä ja käytännöt erilaiset eri jäsenmaissa. Osa jäsenmaista on tulkinnut tiukasti EU:n yleisen valvonta-asetuksen (EU 2017/625) 34 artiklaa, ja käyttänyt viralliseen valvontaan vain unionin sääntöjen mukaista menetelmää eli mikrobikriteeriasetuksen vertailumenetelmää (ISO). Osa, kuten Suomi, on tulkinnut, että mikrobikriteeriasetuksen sallimat mahdollisuudet käyttää vaihtoehtoisia menetelmiä koskevat myös virallista valvontaa.

Lokakuussa voimaan astuneella komission asetuksella (EU 2024/2463) sallitaan mikrobikriteeriasetuksen liitteen I mukaista vertailumenetelmää vastaan validoitujen vaihtoehtoisten tutkimusmenetelmien käyttö myös virallisessa valvonnassa. Asetus mahdollistaa esimerkiksi validoitujen kaupallisten ja NMKL-menetelmien käytön virallisille mikrobiologisille näytteille ja histamiininäytteille tutkimuksissa, joissa viranomainen todentaa mikrobikriteeriasetuksen vaatimusten noudattamista. Vaihtoehtoiset menetelmät ovat Suomessa jo nyt laajasti käytössä virallisissa laboratorioissa.

Lisää tietoa suositeltavista menetelmistä Pikantissa

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2024/2463

Lisätietoja: erityisasiantuntija Taija Rissanen, Ruokavirasto, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi