Ruokaviraston hyväksymillä ja nimeämillä laboratorioilla on lakisääteisiä velvoitteita, joista suuri osa liittyy laboratorion toiminnasta tai tutkimustuloksista ilmoittamiseen.
Laboratorion yleiset velvollisuudet
- Ilmoita toiminnassa tai menetelmissä tapahtuvista olennaisista muutoksista Ruokavirastoon (kirjaamon sähköpostiosoite, kts. sivun alalaita).
- Toimita uusin muutospäätös tai akkreditointipäätös sekä kokoava katsaus ja pätevyysalue Ruokavirastoon (kirjaamo). Ilmoita mahdollisista merkittävistä arvioinnissa todetuista poikkeamista.
- Ilmoita toimeksiantajalle vaaraan viittaavista tutkimustuloksista viivytyksettä (esim. alustava salmonella).
- Viranomaistutkimuksia tekevät laboratoriot: toimi yhteistyössä toimivaltaisen viranomaisen kanssa esimerkiksi
- laatimalla sopimus viranomaisasiakkaan kanssa ja katselmoi se säännöllisesti
- seuraamalla Ruokaviraston vertailulaboratorion uutiskirjettä
- noudattamalla Ruokaviraston/THL:n/Valviran antamaa neuvontaa, ohjeistusta ja koulutuksia.
- Osallistu kansallisen vertailulaboratorion tai viranomaisen pyynnöstä laboratorioiden välisiin vertailu- tai pätevyystesteihin.
- Aseta viranomaisen pyynnöstä julkisesti saataville luettelo menetelmistä, joita laboratorio käyttää virallisen valvonnan ja muiden virallisten toimien yhteydessä suoritettavissa analyyseissä (elintarvike-, rehu- ja eläintautilaboratoriot).
- Ilmoita kunnaneläinlääkärille tai aluehallintoviraston läänineläinlääkärille epäilemästäsi tai toteamastasi eläintaudista, vaikka näyte olisi tullut laboratorioon muuta tutkimusta varten. Ilmoitus on tehtävä salassapitovelvollisuuden estämättä.
- ilmoita mm. salmonellalöydöksistä viranomaiselle jo alustavan tuloksen valmistuttua. Katso tarkemmat ohjeet eläintautien ilmoittamisesta.
Laboratorion ilmoitusvelvollisuudet
Hyväksytyillä/nimetyillä laboratorioilla on ilmoitusvelvollisuus, joka voi koskea laboratorion toimintaa, tutkimustuloksia tai eristettyjä mikrobikantoja. Ilmoitus tulee asiasta riippuen tehdä tutkimuksen toimeksiantajalle, valvovalle viranomaiselle tai Ruokavirastolle. Laboratorion ilmoitusvelvollisuudesta on säädetty elintarvikelaissa, rehulaissa, lannoitevalmistelaissa, sivutuotelaissa, terveydensuojelulaissa ja eläintautilaissa sekä näiden nojalla annetuissa säädöksissä (mm. zoonoosiasetus, laboratorioasetus). Laboratorioiden tekemiä ilmoituksia hyödynnetään muun muassa kansallisessa eläintauti-, elintarviketurvallisuus- ja mikrobilääkeresistenssiseurannassa.
Tärkeimmät ilmoittamista koskevat velvollisuudet
- Ruokaviraston pyynnöstä on toimitettava yhteenveto elintarvikelain nojalla tehdyistä tutkimuksista ja niiden tuloksista.
- Viranomaisnäytteiden tulokset laboratorio toimittaa suoraan Vati-järjestelmään tai viranomainen tallentaa ne sinne itse laboratorion tutkimustodistukselta.
- Omavalvontanäytteiden tulokset tallennetaan Patogenix-ohjelmaan. Omavalvontatuloksia voi tarvittaessa lähettää myös erillisenä tiedostona osoitteeseen zoonoosi.valvontaohjelmat(at)ruokavirasto.fi. Katso pdf-ohje oikeanlaisen tiedoston muodostamisesta. Patogenixin tunnukset voi pyytää osoitteesta zoonoosi.valvontaohjelmat(at)ruokavirasto.fi.
- Vuosittain tiedot Ruokavirastoon eläintautien varalta tutkittujen näytteiden määristä ja tutkimustuloksista eläinryhmittäin
- Tiedot edellisen vuoden näytteistä toimitetaan vapaamuotoisella ilmoituksella (laboratoriot@ruokavirasto.fi) kunkin vuoden helmikuun loppuun mennessä
- Ohjeet laboratoriolle eläintautitutkimuksista ilmoittamiseen
- Toimeksiantajalle on ilmoitettava viivytyksettä vaaraan viittaavista tutkimustuloksista.
- Viranomaiselle (kunnaneläinlääkäri tai läänineläinlääkäri) on ilmoitettava viivytyksettä eläintaudin epäilystä tai toteamisesta (mm. salmonella).
- pyydä viranomaiselta kuittaus viestin vastaanottamisesta todentaaksesi viestin perillemenon!
- Kunnan- ja läänineläinlääkäreiden yhteystiedot (avautuvan sivun oikeassa laidassa).
- Lisää tietoa eläintaudeista ilmoittamisesta
- Näyte ja eristetty mikrobikanta elintarvikelain ja rehulain mukaisista tutkimuksista, joissa on todettu vaaraan viittaavia tuloksia, on lähetettävä kansalliseen vertailulaboratorioon (Ruokavirasto).
- Kannan eristämisen on oltava aina mahdollista mikrobiologisissa tutkimuksissa (PCR-tekniikkaan perustuvat).
- Myös ulkomaisessa laboratoriossa teetetyssä tutkimuksessa eristetty kanta on pääsääntöisesti aina toimitettava Ruokavirastoon ohjeen LAB 009 mukaisesti.
- Ohjeet elintarvike-, pinta-, rehu- ja lannoitenäytteiden ja niistä eristettyjen kantojen lähettämiseen.
- Epidemiaepäilytilanteissa vesistä eristetyt vesivälitteisiä infektiotauteja aiheuttavat mikrobikannat, genominäytteet ja sekvenssit on lähetettävä THL:een. Legionellabakteerikannat pitää lähettää aina, kun minkä tahansa vesijärjestelmän legionellojen epäillään tai tiedetään aiheuttaneen yksittäisenkin tautitapauksen.
- Valvottavia tai muita ilmoitettavia eläintauteja aiheuttavien mikrobien ja loisten kannat tai näyte on lähetettävä Ruokavirastoon (mm. salmonella).
- Zoonoosien seurantaan ja valvontaan liittyvistä tutkimuksista ja niiden tuloksista on ilmoitettava Ruokavirastolle (salmonellavalvontaohjelma, kampylobakteerivalvontaohjelma ja STEC-seuranta).
- Zoonoosien seurantaan ja valvontaan liittyvissä tutkimuksissa eristetyt mikrobikannat on toimitettava Ruokavirastoon (EHEC-, kampylobakteeri- ja salmonellaseurantaohjelmat).