Vesimikrobiologian tallennuskoodeihin muutoksia vuoden 2025 alussa

9. syyskuuta 2024

THL:n yhteistyössä Ruokaviraston, Valviran ja Syken kanssa toteuttamassa Ympäristöseurannoissa käytettävät vesimikrobiologiset määritysmenetelmät -hankkeessa selvitettiin, minkälaisia vesimikrobiologisia analyysimenetelmiä laboratorioilla Suomessa on käytössä sekä minkälaisilla koodeilla ja analyysimenetelmillä laboratoriot tallentavat vesimikrobiologisia analyysituloksia Vesla-, Povet- ja Vati-tietojärjestelmiin.

Hankkeen lopputuloksena THL on julkaissut hankkeen loppuraportin, jossa kuvataan Vesla-, Povet- ja Vati-tietojärjestelmissä vesimikrobiologisten analyysitulosten tallentamisessa jatkossa käytettävät DB-koodit sekä käytöstä poistettavat koodit.

Käytöstä poistettavat koodit poistuvat käytöstä vuoden 2025 alussa, johon mennessä laboratorioiden on siirryttävä käyttämään raportissa kuvattuja jatkossa käytettäviä DB-koodeja. Mikäli laboratoriot ilmoittavat syksyn 2024 aikana, että siirtymäaika on liian lyhyt tai laboratoriot tarvitsevat koodeja vielä vuoden 2025 aikana, koodien käytöstä poistoa voidaan pyynnöstä siirtää myöhemmäksi tarvittavien koodien osalta.

Mikäli laboratorionne tarvitsee poistettaville koodeille lisäaikaa, olettehan yhteydessä Kristiina Valkamaan (THL) mahdollisimman pian (puh. 029 524 7638, etunimi.sukunimi@thl.fi).

THL kiittää hankkeen kyselyyn ja haastatteluihin osallistuneita laboratorioita. Vastaustenne avulla vesimikrobiologisten analyysien valikoimaan on nyt mahdollista saada aiempaa parempaa selkeyttä.

Lisätietoja ja linkki hankkeen loppuraporttiin THL:n verkkosivulla.