Kansallinen vertailulaboratorio ohjaa paikallislaboratorioita ja varmistaa löydökset sekä keskittyy alan vaativiin tutkimuksiin.
Ruokavirasto toimii kansallisena vertailulaboratoriona seuraavilla tutkimusaloilla: elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuus, eläintautidiagnostiikka ja kasvianalytiikka.
Ruokavirasto tekee ainoana laboratoriona Suomessa kaikki analyysit seuraavilla alueilla:
- helposti leviävien ja vaarallisten eläintautien määrittäminen
- jäämäanalytiikka
- rehujen sisältämien eläinperäisten ainesosien määrittäminen
- tietyt mikrobiologiseen elintarviketurvallisuuteen liittyvät analyysit
Elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuus
Elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuustutkimuksissa Ruokavirasto toimii kansallisena vertailulaboratoriona EU:n valvonta-asetuksen (2017/625), zoonoosidirektiivin (2003/99/EY) ja kansallisen lainsäädännön perusteella.
- Elintarvikkeiden ja rehujen EU-vertailulaboratoriot ja Suomen kansalliset vertailulaboratoriot (NRL)
Eläintautidiagnostiikka
Suomen eläintautilainsäädäntö määrää tietyt tutkimukset tehtäväksi Ruokavirastossa. Ruokavirasto toimii eläintautilain (441/2013) edellyttämien tutkimustehtävien vertailulaboratoriona, ja näitä tutkimuksia tekevät laboratoriot ovat velvollisia noudattamaan Ruokaviraston antamia ohjeita. EU:lla on direktiiveihin perustuen joko tauti- tai eläinlajikohtaisia yhteisön vertailulaboratorioita, jolloin Ruokavirasto toimii direktiivien edellyttämänä kansallisena vertailulaboratoriona.
Maailman eläinten terveysjärjestö (OIE) on nimennyt Ruokaviraston rapuruton OIE-vertailulaboratorioksi.
Kasvianalytiikka
Kasvinterveyden EU-vertailulaboratoriot ja Suomen kansalliset vertailulaboratoriot (NRL)