Vuosittainen EURL-MN workshop järjestettiin ensimmäistä kertaa virtuaalisesti. Ruokavirastosta kokoukseen osallistuivat Satu Mykkänen, Janne Järvinen, Tiina Ritvanen ja Eija-Riitta Venäläinen. Ohjelmassa oli muun muassa vertailukierrosten tulosten läpikäyntiä, LOD/LOQ määrittämisen oppaan tilannekatsaus sekä ajankohtaisia uutisia CEN:ltä ja komissiolta.
Vuonna 2016 julkaistiin opas LOD/LOQ arvojen määrittämisestä rehujen ja elintarvikkeiden kontaminanttianalytiikassa (JRC Technical Report, Guidance Document on the Estimation of LOD and LOQ for Measurements in the Field of Contaminants in Feed and Food). Opas on kuitenkin koettu liian monimutkaiseksi ja työllistäväksi, minkä vuoksi sitä ollaan yksinkertaistamassa. Määritysrajan LOQ laskentatapa riippuisi siitä mihin tarkoitukseen analytiikkaa tekee. Monitorointi/riskinarviointi -analytiikassa LOD ja LOQ arvojen määrittämisessä käytettäisiin normaalia laskentatapaa (LOQ lasketaan LOD:sta). Vaatimustenmukaisuuden arviointi -analytiikassa LOD:n määrittäminen ei ole tarpeen. Pragmaattisena LOQ-arvona käytettäisiin sellaista alhaisinta validoitua/testattua pitoisuutta näytematriisissa, jossa kriteerit takaisinsaannolle, tarkkuudelle ja identifioinnille toteutuvat. Luonnos dokumentista on suunniteltu valmistuvan keväällä 2021.
Komissiosta kerrottiin, että kadmiumin ja lyijyn sallittujen enimmäispitoisuusrajojen pienentäminen tietyille elintarvikkeille on keskustelun alla. Rajojen pienentäminen koskisi kadmiumilla muun muassa tiettyjä hedelmiä, marjoja, vihanneksia, sieniä, viljoja ja riisiä. Lyijyllä puolestaan rajojen pienentäminen koskisi muun muassa äidinmaidonkorvikkeita, imeväisten ja pikkulasten ruokia ja -juomia, nautaeläinten, lampaiden, sian ja siipikarjan sivutuotteitta. Epäorgaanisen arseenin enimmäispitoisuusrajojen asettaminen myös muille elintarvikkeille kuin riisille ja riisituotteille on keskustelun alla.
Lisätietoja: tutkija Satu Mykkänen, satu.mykkanen@ruokavirasto.fi