Kasvinterveyden sieni-EURL kokoontui toukokuussa

Mykologian EURLin (ANSES, FR) kolmas kokous järjestettiin 4.5.2022 hybridikokouksena etäyhteydellä ja paikan päällä Ansesin laboratoriossa Malzévillessä Ranskassa. Suurin osa osallistujamaista, Suomi mukaan lukien, osallistui kokoukseen etäyhteydellä.

Kokouksen yleisissä asioissa käsiteltiin EURLin tehtäviä, joihin kuuluvat esimerkiksi neuvonta, referenssimateriaalin kerääminen ja luovuttaminen, pätevyystestien järjestäminen, menetelmien kehitys ja yhteistyö Euroopan komission ja muiden organisaatioiden, kuten EFSA, kanssa. Vuodelle 2022 on suunniteltu Tilletia indica -nokisienen pätevyystestiä. EU:n kasvinterveyslainsäädäntöön on tehty muutos nimeämisestä, Phoma andina on korvattu nimellä Stagonosporopsis andigena. Uusina karanteenituhoojina on lisätty Neocosmospora ambrosia ja Neocosmospora euwallaceae -sienet.

Uusien aasialaisten Phytophtora ramorum -sukulinjojen kuvaamisen myötä on seurannut tarve molekyylibiologisten tunnistusmenetelmien uudelleenvalidointiin ja kehittämiseen. Työ on käynnissä, mutta toistaiseksi ei ole testiä, jolla kaikki P. ramorum -linjat voisi tunnistaa yhdellä kertaa. Myös linjojen erottamiseksi toisistaan kehitetään molekyylibiologista testiä. EU:n kasvinterveyslainsäädännössä käsitellään sukulinjojen sijasta isolaatteja, mikä ottaa kantaa ainoastaan materiaalin alkuperään. EU:n ulkopuolelta saapunut P. ramorum on siis aina unionin karanteenituhooja, vaikka sukulinja esiintyisi yleisesti Euroopassa. Sen sijaan toisesta Euroopan maasta peräisin oleva isolaatti luokitellaan säädellyksi
ei-karanteenituhoojaksi (RNQP) vaikka sukulinja tavattaisiin Euroopassa ensimmäistä kertaa.

Aiemmista kokouksista poiketen myös osallistujamaille tarjottiin mahdollisuus esitellä omia aiheitaan. Esityksiä kuultiin sienilöydöksistä, menetelmävalidoinneista ja tutkimuksesta. INRAEn Pascal Frey esitelmöi haapojen ja mäntyjen kelta- ja rosoruosteiden taksonomiasta, epidemiologiasta ja populaatiobiologiasta. Kokous päätettiin tutustumiskierroksella laboratorioon, etäyhteydellä osallistujat saivat virtuaalikierroksen.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Mikko Lehtonen, mikko.lehtonen@ruokavirasto.fi
Erikoistutkija Mirkka Soukainen, mirkka.soukainen@ruokavirasto.fi

 

Sivu on viimeksi päivitetty 9.6.2022