Försummelserna har minskat något på de inspekterade produktionsdjursgårdarna. Det framgår av Livsmedelsverkets senaste rapport om djurskyddstillsynen. Vid de urvalsbaserade djurskyddsinspektionerna som utfördes ifjol avslöjades förfaranden som stred mot bestämmelserna vid 26 procent av gårdarna, det vill säga något mindre än året innan (29 %). Antalet observerade brister i transporterna av hästar har däremot ökat betydligt jämfört med året innan och det förekom brister i över hälften av de kontrollerade transporterna.
År 2023 fastställdes 433 produktionsdjursgårdar som föremål för systematiska djurskyddsinspektioner som baserar sig på urval. Sammanlagt inspekterades 333 gårdar, av vilka 306 hade djur vid inspektionstidpunkten. Detta är något mindre än året innan, eftersom resurser för djurskyddstillsynen måste överföras till behandling av fågelinfluensaepidemin.
Av de inspekterade broilergårdarna hade 45 djur. I åtta av dessa (18 %) gårdar, som huvudsakligen slumpmässigt valts ut för tillsyn, rapporterades försummelse. Största delen av bristerna gällde förhållandena på uppfödningsavdelningarna, såsom luftkvaliteten eller fuktigheten samt belysningen.
Försummelser observerades på 30 procent av gårdarna, vilket är något mindre än ifjol. Av alla försummelser hos nötkreatur konstaterades 39 procent hos kalvar.
På svingårdar minskade andelen försummelser (21 %) betydligt jämfört med året innan. Räknat per gård förekom det också klart mindre försummelser än året innan. Andelen brister (27 %) på fårgårdar minskade något jämfört med året innan. På tre av åtta inspekterade getgårdar observerades brister.
Värphönshus inspekterades endast på två gårdar och ingendera hade brister. Tillsyn utfördes endast på 30 % av de hönsgårdar som satts under kontroll, vilket huvudsakligen berodde på de resurser som krävdes för att hantera fågelinfluensaepidemin.
På två av de tio inspekterade pälsdjursfarmerna upptäcktes brister.
De mest förekommande bristerna på gårdarna var krav som var direkt relaterade till djurens välbefinnande. På svin- och nötkreaturgårdar var brister i renheten tämligen allmänna. Myndigheterna har lyckats rikta tillsynen väl till riskgårdarna: vid nöt- och fårgårdar som valts på basis av risker förknippade med djurens välbefinnande fanns klart fler brister än på gårdar som valts ut slumpmässigt.
Rapporteringen om djurskyddsinspektioner som grundar sig på misstanke var bristfällig
Djurskyddsinspektioner som grundar sig på misstanke kunde inte rapporteras för hela året, eftersom det datasystem som använts för att registrera inspektionerna togs ur bruk i början av november. Det nya ersättande datasystemet har inte kunnat tas i bruk. Av de djurskyddsinspektioner som grundar sig på misstanke som gjordes under januari–oktober 2023 hann man registrera 4 417 stycken. I de inspekterade objekten fanns oftast hundar, katter, nötkreatur, höns eller andra fjäderfän, hästar eller får. På grund av partiella brister i registreringen är andelen inspektioner som lett till myndighetsåtgärder av alla inspektioner inte jämförbar med tidigare år.
Antalet observerade brister i transporterna av hästar hade ökat betydligt jämfört med året innan
År 2023 förekom försummelser i stickprovskontroller av djurtransporter i 57 procent av de inspekterade hästtransporterna, medan motsvarande siffra 2022 var 26 procent. Som helhet låg antalet försummelser som observerats i tillsynen av djurtransporter på samma nivå som tidigare år. Försummelser förekom i 6,1 procent av de inspekterade transporterna. Missförhållandena var dock i stor utsträckning desamma som under tidigare år och största delen gällde brister i handlingar och inte frågor som direkt påverkar djurens välbefinnande.
Mer information:
Specialsakkunnig Taina Mikkonen, tfn 029 520 4702 (urvalskontroller av produktionsdjursgårdar och inspektioner som grundar sig på misstanke)
Specialsakkunnig Alisa Matomäki tfn 050 472 8032 (tillsyn över djurtransporter)
Läs mer:
Urvalsbaserade inspektioner 2023
Djurtransportinspektioner 2023
Djurskyddsinspektion på grund av misstanke 2023