År 2021 beslutades att 257 gårdar med djurproduktion skulle väljas ut för en planmässig urvalsbaserad djurskyddsinspektion, vilket är cirka en fjärdedel färre än under 2020. Det ansågs nödvändigt att minska antalet gårdar som omfattades av övervakningen på grund av coronaviruspandemin 2020–2021. 255 gårdar inspekterades och av dessa hade 235 djur vid tidpunkten för inspektionen. Förfaranden som strider mot djurskyddslagstiftningen uppdagades hos 25 procent av gårdarna, vilket är en liten minskning jämfört med året innan. Man lyckades väl med att rikta in övervakningen på riskgårdar.
Nötkreatur
Det fanns djur på sammanlagt 156 av de inspekterade gårdarna med nötkreatur. Försummelser upptäcktes hos 28 procent av gårdarna, vilket är något mindre än 2020 (30 %). 30 % av försummelserna som upptäcktes hos nötkreatur gällde kalvar (2020 32 %). De vanligaste försummelserna vid kalvhållning har de senaste åren huvudsakligen gällt renligheten och säkerheten på djurhållningsplatsen samt utrymmeskrav. Under 2021 upptäcktes att kalvarna på 8 gårdar saknade en lämplig, ren och torr liggplats, på 5 av gårdarna var byggnaderna och anordningarna på djurhållningsplatsen inte i tillräckligt gott skick eller säkra för djuren, och 5 av gårdarna visade bristande omsorg om djurens hälsa, allmänna välbefinnande och renlighet.
De vanligaste försummelserna avseende äldre nötkreatur (över 6 månader) gällde, liksom året innan, djurhållningsplatsens säkerhet och renhållning samt omsorgen om djurens välbefinnande. På 9 gårdar hade man inte i tillräcklig utsträckning sett till lokalernas och anordningarnas renlighet och desinfektion (6 %), och på 12 gårdar (8 %) var byggnaderna och anordningarna på djurhållningsplatsen inte i tillräckligt gott skick eller säkra för djuren. På 9,5 % av de inspekterade gårdarna (15 gårdar) saknade nötkreaturen en ren och torr liggplats (2020 16 %). 18 gårdar uppvisade brister avseende rastgårdens säkerhet och torrhet, och på 8 gårdar där nötkreaturen hölls utomhus året om var liggplatsen under väderskyddet inte tillräckligt torr. På 6 gårdar hanterades inte sjuka och skadade nötkreatur på rätt sätt, och 13 gårdar visade bristande omsorg om djurens hälsa, allmänna välbefinnande och renlighet (8 %). Merparten av försummelserna som uppdagades hos såväl kalvar som vuxna nötkreatur gällde faktorer som direkt påverkar djurens välbefinnande, och andelen brister i bokföringen utgjorde endast 3,5 % av alla försummelser (2020 4 %).
Får
På fårgårdarna ökade andelen försummelser något jämfört med året innan (16 → 19 %). Antalet försummelser per gård var dock i genomsnitt endast 1,1 (2,9 2020). Den här gången framhävdes inga enskilda försummelser. Totalt tre brister avseende bokföringen upptäcktes på de gårdar där försummelser uppdagades (7).
Pälsdjur
På två av de fyra inspekterade pälsdjursfarmerna upptäcktes sammanlagt tre brister. På två gårdar fördes ingen journal över medicinska behandlingar, och en försummelse gällde lämpliga tuggmaterial och material för stimulans. Under 2021 riktades övervakningen av pälsdjursfarmer in på räv- och mårdhundsgårdar, eftersom man på grund av coronavirusrisken ville undvika minkgårdar.
Svin
Sammanlagt inspekterades 24 svingårdar. Förfaranden som strider mot djurskyddslagstiftningen konstaterades hos 17 % av de inspekterade gårdarna, vilket är mindre än året innan (25 %). Antalet försummelser per gård var i genomsnitt 1,5, vilket är betydligt färre än året innan (7,8). Den här gången framhävdes inga enskilda försummelser. De brister i bokföringen som setts under flera år fanns nu inte alls.
Värphöns
Tre djurhållningsplatser med värphöns inspekterades. På en gård (burhönshus) saknades strö för att picka och krafsa.
Broilrar
På 1 av 12 inspekterade gårdar med broilrar (8 %) rapporterades en försummelse. Djurtätheten i uppfödningsavdelningarna överskred den tillåtna djurtätheten.